Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών στην Αμοργό.
Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στη 1.54 περίπου 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης. To εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Πέντε λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ, 26 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
- Advertisement -
Επιμένει για μεγάλο σεισμό ο Τσελέντης
Στο σενάριο ότι θα ακολουθήσει μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη, τονίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες, εμμένει και ο Άκης Τσελέντης.
Συνέκρινε μάλιστα τους σεισμούς στη Σαντορίνη με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, καθώς όπως τονίζει «διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ».
«Από χθες παρατηρούμε μια μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών. Μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες. Για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6R. Eπομένως να συνεχίσετε να λαμβάνεται υπόψη τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης που πρότειναν οι επιτροπές», επισήμανε.
Παπαζάχος: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού»
Για απλή και διαχειρίσιμη κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος αναφορικά την κατάσταση με τους σεισμούς στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βάζουμε στον νου μας χολιγουντιανά σενάρια για τα ηφαίστεια.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, έχει τοποθετηθεί σχετικά με τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η σεισμική ακολουθία παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς μεγέθους άνω των 3.0 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, με μέγιστο μέγεθος τα 5.2 Ρίχτερ.
Ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων ή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου. Επιπλέον, σημείωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι η πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως. Ωστόσο, οι συνεχείς παρατηρήσεις και η εγκατάσταση νέων σεισμολογικών σταθμών στην περιοχή συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου και στην ενημέρωση των πολιτών.
Διαβάστε επίσης: