Νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ αποτελεί ο κατώτατος μισθός που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Έχετε διαμορφώσει ένα τρύπιο δίχτυ προστασίας που καλύπτετε με ψέματα», επεσήμανε ο Παύλος Χρηστίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πορεύεται με ευχολόγια και όχι με πράξεις. «Το νομοσχέδιο δεν ενσωματώνει το πνεύμα της οδηγίας» που είναι σύμφωνα με τον ίδιο η προστασία του εργαζομένου. Το ερώτημα δε, που έθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι «ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι, όταν ένας αλγόριθμος θα βγάζει το αποτέλεσμα και θα το επικυρώνει το υπουργείο Εργασίας;»
Η Νίκη Κεραμέως από την πλευρά της διερωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει το δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση για τον Ιούνιο του 2027, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. «Αν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε νούμερο χαμηλότερο, π.χ. 900 ευρώ, τι θα γίνει;», είπε με τον Δημήτρη Μάντζο να απαντά και στο αφήγημα της κυβέρνησης περί λαϊκισμού της Χαριλάου Τρικούπη.
«Το αφήγημα του αριστερού λαϊκισμού όταν αφορά το ΠΑΣΟΚ δεν περπατά… λαϊκισμός δεξιός είναι να βγάζεις ανίκανους τους αντιπάλους σου, επειδή διαφωνούν μαζί σου και να νομίζεις ότι κατέχεις εσύ τη μοναδική αλήθεια», είπεν και κάλεσε την κυβέρνηση να κοιτάξει τον καθρέφτη μιλάει για λαϊκισμό.
«Έχει 70 χρόνια τον αλγόριθμο που συζητάμε. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι μπορείς να έχεις τον αλγόριθμο που συζητάμε και παράλληλα μεγάλη κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων», αντέτεινε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως και στάθηκε στις δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου.
«Αν κάποια στιγμή η συζήτηση οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσό τότε ποια θα είναι η θέση σας; Και ειδικά του ΠΑΣΟΚ; Γιατί η κ. Διαμαντοπούλου πήρε θέση. Εσάς ποια είναι η θέση σας; Έρχεται η κ. Διαμαντοπούλου και λέει μπορεί και λιγότερα. Τι θα γίνει αν καταλήξουν σε χαμηλότερο; Δέκα μέρες δεν έχουμε πάρει απάντηση», ανέφερε.
Πυρά εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Το παιχνίδι είναι στημένο για το πως διαμορφώνεται ο κατώτατος. Η εφαρμογή παρόμοιων αλγορίθμων διαμόρφωσε μισθούς πείνας», είπε από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, ενώ η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση, υποστήριξε ότι «το να δεσμεύεται η κυβέρνηση να κρατήσει καθηλωμένους τους μισθούς ένα πριν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».«Το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι ενσωματώνει την οδηγία που θεσπίζει πλαίσιο για τρία εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Την επάρκεια των κατώτατων μισθών, την προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ισχύει για το σύνολο εργαζομένων ο κατώτατος. Τίποτα από τα παραπάνω δεν κάνει το νομοσχέδιο», είπε η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανικό Μουσείο για γλυπτά του Παρθενώνα: Εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση με την Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr