Συμπληρώνονται πέντε μήνες από την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωνε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης – μετά το στραπάτσο της ΝΔ στις εκλογές και τις έντονες αντιδράσεις μέρους της Κ.Ο. του κόμματος για διάφορες επιλογές – και ήδη η συζήτηση για νέες παρεμβάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει αρχίσει να δυναμώνει.
Κάτι η δημοσκοπική καθήλωση της ΝΔ σε ποσοστό γύρω από το 28% της ευρω-κάλπης, κάτι η δυσαρέσκεια των πολιτών που αποτυπώνεται πλέον γλαφυρά σε κάθε έρευνα της κοινής γνώμης, κάτι οι παρεμβάσεις πρώην πρωθυπουργών που κάνουν λόγο για φαινόμενα αλαζονείας και θεσμικής υποβάθμισης, κάτι το γεγονός ότι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζουν να απευθύνουν «άβολες» ερωτήσεις προς υπουργούς, κάτι μια γενικότερη γκρίνια ότι το πράγμα δεν τραβάει και ότι αργά ή γρήγορα το ΠΑΣΟΚ (αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση αυτοδιάλυσης…) θα αρχίσει να κάνει «κανονική» αντιπολίτευση, όλα αυτά συνθέτουν μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση για την κυβέρνηση.
Και, αν και είναι γνωστή η απέχθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ανασχηματισμούς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν υπουργεία που έχουν πάρει… κάτω από τη βάση στην αξιολόγηση που έχει κάνει το Μαξίμου. Βέβαια, η αλλαγή της ηγεσίας ενός υπουργείου ταιριάζει απόλυτα με τη λογική των «σημειακών παρεμβάσεων που αρέσουν στον πρωθυπουργό, αλλά σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αλλά και του όχι και τόσο πειστικού restart που επιχειρεί η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ και μετά, έχει κάνει ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να θεωρούν ότι ένας δομικός ανασχηματισμός ενδεχομένως θα βοηθούσε να «πάρει μπρος» και πάλι η κυβέρνηση.
Και, όπως επισήμανε ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, να στείλει και ένα… ιδεολογικό μήνυμα: «Δεν έχουμε άλλο περιθώριο, δηλαδή ποιους άλλους να βάλουμε μέσα, το 40% του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι Νεοδημοκράτες. Εγώ όπως θυμάστε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. είπα ότι αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν σε όλους τους ανασχηματισμούς να μένουν αμετακίνητοι όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, υφυπουργοί και αναπληρωτές και να ανασχηματίζονται μόνο οι κοινοβουλευτικοί. Δηλαδή όλοι οι “αστέρες” ήταν οι εξωκοινοβουλευτικοί και όλοι οι “σκάρτοι” ήταν οι άλλοι που τρέχουμε και μαζεύουμε τους σταυρούς για το κόμμα και για τους εαυτούς μας και γίνονται υπουργοί μετά οι άλλοι που δεν έχουν ιδρώσει καθόλου;».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, πρότεινε και ένα… χρονοδιάγραμμα για τον ανασχηματισμό: «Μετά την εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει μια πραγματικά τολμηρή και προς τη σωστή κατεύθυνση αναδιάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων για να οδεύσουμε πλέον προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Ο ανασχηματισμός αυτή τη φορά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχει καμία σχέση με τον τελευταίο, ο οποίος ήταν για γέλια και για κλάματα. Θα πρέπει να είναι ένας τέτοιος ανασχηματισμός που να συμβολίζει κάτι στη λαϊκή βάση της παράταξης, ότι δηλαδή βάλαμε μυαλό μαζί με τις πολιτικές, μια εκ των οποίων είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».
Η αναφορά στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η πιο «hardcore» πτέρυγα της Κ.Ο. έχει από νωρίς διαμηνύσει ότι θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να προέρχεται από το κόμμα και την παράταξη, ουσιαστικά «κόβοντας» τη δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και προκαλώντας έντονο «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πλέον καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, δηλαδή, να βρει υποψήφιο που να ικανοποιεί τη «δεξιά» πτέρυγα της ΝΔ και ταυτόχρονα να μπορεί να απευθυνθεί και στα πιο κεντροαριστερά της, καθώς ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψηφισμένος μόνο από τη ΝΔ δεν είναι μια επιλογή που το Μαξίμου θα ήθελε να κάνει.
Την ίδια στιγμή, στην… πιάτσα κυκλοφορούν και τα υπουργεία που θεωρείται ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε και ίσως οι ηγεσίες τους αποτελέσουν αντικείμενο… αναδόμησης – που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου – γεγονός που επιτείνει την αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός σιγά-σιγά γίνεται, ας πούμε, αναπόφευκτος. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι πηγές με τις οποίες μίλησε το topontiki.gr, όλα θα εξαρτηθούν από τις προτεραιότητες Μητσοτάκη, στην κορυφή των οποίων στην παρούσα φάση βρίσκεται το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr