“Το ζητούμενο είναι, όταν έχουμε συνθήκες ελλειμματικού νερού, όπως τώρα στη Θεσσαλία, που κινδυνεύουν μεγάλες εκτάσεις με ερημοποίηση, να μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση παραγωγής τουλάχιστον και να πετύχουμε αύξηση της παραγωγικότητας του νερού. Δηλαδή για την ίδια ποσότητα νερού να έχουμε καλύτερη απόδοση στις καλλιέργειες”, επισήμανε μεταξύ των άλλων ο Νίκος Δαλέζιος, αφυπηρετήσας καθηγητής Αγρομετεωρολογίας και Τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που προεδρεύει σε ημερίδα, με θέμα την άρδευση, που πραγματοποιείται σήμερα σε ξενοδοχείο της Αγριάς.
Μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 30% στη γεωργία
Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ανέφερε ότι εδώ και δέκα χρόνια το Π.Θ. ξεκίνησε μια συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την ομάδα του καθηγητή Νίκου Δέλκα που ασχολείται με θέματα αρδεύσεων και διαχείρισης νερού στη γεωργία. “Η δική μας η ομάδα μετά το εργαστήριο Αγρομετεωρολογίας που είχαμε στη Γεωπονία τώρα μεταφερθήκαμε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο εργαστήριο υδρολογίας και ασχολούμαστε με θέματα αγρομετεωρολογίας, ακραίων φαινομένων, γεωργίας ακριβείας, αγροτικού περιβάλλοντος κλπ. Συνεργαστήκαμε με την ομάδα του καθηγητή Νίκου Δέλκα και από το 2018 και μετά η συνεργασία αυτή πήρε τη μορφή υλοποίησης κοινών προγραμμάτων, κάποια από τα οποία ολοκληρώθηκαν και παρουσιάζονται στην ημερίδα. Έχουμε εβδομαδιαίες συναντήσεις και λειτουργούμε προγράμματα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία αλλά και στους Μολάους στη Σπάρτη. Οι εφαρμογές που κάνουμε αφορούν κυρίως τη γεωργία ακριβείας με δορυφορική μεθοδολογία με την οποία έχουμε πετύχει μείωση της κατανάλωσης του νερού κατά 30%. Στόχος είναι να διευρύνουμε την παρακολούθηση αυτή, να δούμε το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και να μπορέσουμε σύντομα να είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε υπηρεσίες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τον αγρότη. Ξεκινώντας από ομοειδής καλλιέργειες, δηλαδή να καλύψουμε μεγαλύτερες εκτάσεις από μεμονωμένα πειράματα. Αυτός είναι ο στόχος και της Ε.Ε. και νομίζω ότι είναι εφικτός”, εξήγησε ο κ. Δαλέζιος.
Επισήμανε ότι στην ημερίδα θα εξεταστούν θέματα που αφορούν την λίπανση των εδαφών, τη δημιουργία σύγχρονης πλατφόρμας με πρόγνωση μετεωρολογική υψηλής ευκρίνειας, εποχική πρόγνωση κλπ. “Επίσης έχουμε αναπτύξει μια πολύ σύγχρονη μεθοδολογία αγροκλιματικής ζωνοποίησης. Πρόσφατα παρουσιάσαμε το χάρτη της Θεσσαλίας σε επίπεδο ενός στρέμματος. Κάθε χρόνο αναπτύσσουμε ζώνες χαμηλής, μεσαίας και υψηλής παραγωγικότητας. Ο αγρότης μπορεί ή το κράτος να επιλέξει κάθε χρόνο, κυρίως για τις εαρινές καλλιέργειες ποια είναι η πιο πρόσφορη με βάση το κλίμα. Επίσης μπορούμε να δούμε σε ετήσια βάση ποιες είναι οι ανάγκες σε νερό και πως αυτό να καλύψουμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Ετοιμάζουμε μια δεύτερη ημερίδα μέσα στο Σεπτέμβρη όπου θα αναπτύξουμε τις προτάσεις μας για την αναμόρφωση της γεωργίας στη Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες”, τόνισε.
Αναφορικά με το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της άρδευσης επισήμανε ότι ο Φορέας που σχεδιάζεται θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και εδαφικούς και υδατικούς πόρους και να εξεταστεί σε τι κατάσταση είναι τα εδάφη μετά τις πλημμύρες. “Θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα αρκεί να υλοποιηθεί σωστά. Και φυσικά η Ε.Ε. και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τη γεωργία μιλάμε για συμμετοχική δραστηριότητα”.
Αξιόπιστες προγνώσεις θα μείωναν το κόστος των αποζημιώσεων κατά 300 εκ. ευρώ
Τέλος τόνισε ότι εξετάζεται στο πλαίσιο των κλιματικών μοντέλων μέχρι και το 2050, εάν αυξηθεί για παράδειγμα η θερμοκρασία ή μειωθούν οι βροχοπτώσεις, ποιες ποικιλίες δενδρωδών καλλιεργειών θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Κατέληξε δε ότι “η πρόληψη και η πρόγνωση λείπουν από το ελληνικό κράτος. Μπορούμε να έχουμε πρόγνωση σύμφωνα με τα αμερικανικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί και είναι δωρεάν διαθέσιμα: ανά δύο χιλιόμετρα, σε ωριαία βάση, ανά επτά μέρες που επικαιροποιείται κάθε 24ωρο και με βάση 100 παραμέτρους σε έδαφος και αέρα. Είναι μέθοδοι πιστοποιημένοι και αξιόπιστοι. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια εποχική πρόγνωση. Από Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο ποιες θα είναι οι γενικές συνθήκες. Τους πρώτους δύο μήνες είναι αξιόπιστη η πρόγνωση αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε επιχειρησιακή χρήση. Η πρόγνωση ακραίων φαινομένων λείπει. Στην Ελλάδα θα μειώνονταν οι αποζημιώσεις κατά 300 εκ. Ευρώ ετησίως αν είχαμε αξιόπιστη πρόγνωση. Ο παγετός είναι μία εύκολη παράμετρος να προβλεφθεί και να πάρουμε μέτρα. Αλλά το κράτος δεν το έχει υιοθετήσει”.
Εκτίμησε ότι οι πλημμύρες ήταν μια εξαιρετική περίπτωση και ο φόβος είναι αν φέτος και δη στο Ιόνιο δημιουργηθούν υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα. “Αν η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 26 βαθμούς και από πάνω έχουμε βαρομετρικό χαμηλό, δημιουργούνται συνθήκες τροπικού κυκλώνα, όπως πέρυσι. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”, εξήγησε.
Πηγή: ertnews.gr
ΕΛΛΑΔΑ – TheCaller