LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    summer camp λαμία
    «Αθλητικό Summer Camp» στο Δήμο Λαμιέων
    30 Μαΐου 2025
    Δήμος Λαμιέων
    Δήμος Λαμιέων: Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ»
    30 Μαΐου 2025
    Λαμία: Κολυμβητικοί αγώνες «Διάκεια 2025»
    30 Μαΐου 2025
    Δήμος Λαμιέων: Το Ράλι Ακρόπολις δεν είναι λάφυρο αντιπολίτευσης – ούτε εργαλείο συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών
    29 Μαΐου 2025
    Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου προς τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων
    29 Μαΐου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    summer camp λαμία
    «Αθλητικό Summer Camp» στο Δήμο Λαμιέων
    30 Μαΐου 2025
    Λαμία: Κολυμβητικοί αγώνες «Διάκεια 2025»
    30 Μαΐου 2025
    «δε saltarismed!» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας
    29 Μαΐου 2025
    19ο Φεστιβάλ Οίτης – Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα
    28 Μαΐου 2025
    Λαμία: Σεμινάριο υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού θα πραγματοποιήσει η Βίκυ Μαραγκάκη
    28 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    9 προσλήψεις στον Δήμο Μακρακώμης
    19 Μαΐου 2025
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    19ο Φεστιβάλ Οίτης – Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα
    28 Μαΐου 2025
    Lemon: Απόψε στη Λαμία η ιστορία του πιανίστα 1900
    26 Μαΐου 2025
    Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας παρουσιάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο « Αυτό Κυρία, δεν είναι Γενοκτονία ;; »
    25 Μαΐου 2025
    Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στο Λαογραφικό Μουσείο Δίβρης
    19 Μαΐου 2025
    «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη»: Ρεσιτάλ Κιθάρας του Κώστα Αναστασίου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας
    19 Μαΐου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Κάστρο Alnwick: Το εντυπωσιακό οικοδόμημα που στέγαζε το «Χόγκουαρτς» στις ταινίες του Χάρι Πότερ
    23 Μαΐου 2025
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    «Χρυσός» πυρήνας: Η Γη τροφοδοτεί την επιφάνειά της με πολύτιμα μέταλλα
    31 Μαΐου 2025
    «Κόψτε το νερό»: Η νέα οδηγία της Ευρώπης σε Ελλάδα και κράτη-μέλη
    29 Μαΐου 2025
    Ζέστη-εφιάλτης: Ολοταχώς για παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας, «σπάει» το όριο ασφαλείας
    29 Μαΐου 2025
    NASA: «Σήμα» για παγκόσμιο μπλακ άουτ – Έντονες ηλιακές εκλάμψεις
    27 Μαΐου 2025
    Πλανήτης Δίας: Τα… άγνωστα φεγγάρια του «κρύβουν» το μυστικό της γέννησής του
    25 Μαΐου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: «Προσευχόμαστε οι εξελίξεις να είναι θετικές» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Ναύπακτος: Αυτοκίνητο σκότωσε ανθοπώλη που στόλιζε γαμήλιο τραπέζι​
1 Ιουνίου 2025
Καιρός: «Ποδαρικό» με βροχή κάνει ο Ιούνιος – Από βδομάδα καλοκαίρι με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών​
31 Μαΐου 2025
Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2627: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί​
31 Μαΐου 2025
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για την ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ – 1 σύλληψη, πάνω από 20 προσαγωγές​
31 Μαΐου 2025
Ο Ivan Greko στέλνει μήνυμα από τη φυλακή μέσω Instagram – «Ευχαριστώ τους fans και όσους με στηρίζουν στον αγώνα που δίνω»​
31 Μαΐου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΛΛΑΔΑ > Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: «Προσευχόμαστε οι εξελίξεις να είναι θετικές» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος​
ΕΛΛΑΔΑ

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: «Προσευχόμαστε οι εξελίξεις να είναι θετικές» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος​

Newsroom 30 Μαΐου 2025
Updated 2025/05/30 at 8:44 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Η Μονή Σινά

Contents
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ ΣίσιΙστορία 15 αιώνωνΠολιτική κόντρα

Ένα σκληρό διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Αθήνας και του Καΐρου για το μέλλον της ιστορικής χριστιανικής μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.

Την πληροφορία ότι η αιγυπτιακή δικαιοσύνη εξέδωσε απόφαση για εκδίωξη των 20 μοναχών και του ηγούμενου και μετατροπή της Μονής στο όρος Σινά σε μουσείο, ακολούθησε διπλωματικός «πυρετός» αλλά και η οργισμένη ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που δήλωσε πως αδυνατεί να πιστέψει πως ο ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μια ακόμα ιστορική άλωση.

- Advertisement -

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Από ότι πληροφορούμαι υπάρχει εξέλιξη στο θέμα. Προσευχόμαστε οι εξελίξεις στο θέμα της Μονής Σινά να είναι θετικές».


https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2025/05/IERONYMOS.mp4

«Καθίστανται οι πατέρες της Μονής ενοικιαστές, νοικάρηδες στο σπίτι τους. Πώς θα σας φαινόταν αυτό. Η Μονή χάνει την ιδιοκτησία ακόμη και του κτιρίου που κατέχει από τον 5ο αιώνα, χάνει 70 κτίσματα, κήπους που βοηθούν στη συντήρηση και τη διατροφή των πάτερων και μνημεία της πολιτιστικής κληρονομίας», είπε ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος, εκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Μονής Σινά στην Ελλάδα.

Ακολούθησε σήμερα, στο ίδιο κλίμα οργής η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Οἱ αἰῶνες ἐσεβάσθησαν τήν Μονήν τοῦ Σινᾶ. Ἄς τήν σεβασθῇ σήμερον καί ἡ Αἴγυπτος, ὡς μία πολιτισμένη καί εὐνομουμένη χώρα, σεβομένη τάς θρησκευτικάς ἐλευθερίας καί τά ἀνθρώπινα δικαιώματα γενικῶς». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη για τη θρονική εορτή Πέτρου και Παύλου αναμένεται να θέσει το θέμα στον Πάπα Λέοντα δέκατο τέταρτο.

Η επικοινωνία μεταξύ του ‘Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομολόγου του είναι συνεχείς με την ελληνική κυβέρνηση να τηρεί σιγή ιχθύος, αναμένοντας να πάρει στα χέρια της την πολυσέλιδη δικαστική απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και η Αιγυπτιακή Προεδρία, εξέδωσαν ανακοινώσεις, διαψεύδοντας ότι οι μοναχοί εκδιώκονται.

«Η Προεδρία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου επαναλαμβάνει την πλήρη δέσμευσή της στη διατήρηση του μοναδικού και ιερού θρησκευτικού καθεστώτος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και στην αποτροπή της παραβίασής του».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/5/25) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της υπόθεσης για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μετά την πρόσφατη απόφαση της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης του προσκυνηματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και την επίλυση του ζητήματος με τρόπο θεσμικό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αίγυπτο για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας με σκοπό την ταχεία ολοκλήρωση της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όχι υπουργοί.

Ιστορία 15 αιώνων

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά στην Αίγυπτο, επιβίωσε από αλλεπάλληλες ιστορικές περιπέτειες. Σήμερα, όπως καταγγέλλεται, οι αιγυπτιακές αρχές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη χερσόνησο του Σινά επιχειρηματικά. Με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εμπορικά καταστήματα με θέα το όρος Σινά.

«Αυτή τη στιγμή η απόφαση που βγήκε μιλά μόνο για 46 ιδιοκτησίες στις οποίες αναγνωρίζεται μόνο η κατοχή το δικαίωμα χρήσης θρησκευτικών καθηκόντων, οι υπόλοιπες 25 πρέπει να παραδοθούν άμεσα στο Αιγυπτιακό Δημόσιο», είπε ο Χρήστος Κομπιλίρης, νομικός σύμβουλος της Μονής.

Πολιτική κόντρα

Η Μαρία Συρεγγέλα κατηγόρησε όσους βιάστηκαν να καταδικάσουν την κυβέρνηση για διπλωματικό έλλειμμα. «Άλλο να μιλάς για ένα θέμα με πλήρη ευαισθησία, και έχοντας υπόψιν ότι αυτό είναι κάτι που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει και άλλο να καταδικάζεις».

Στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για προχειρότητα της κυβέρνησης στον χειρισμό ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

«Η εγρήγορση που έδειξαν όλα τα κόμματα δείχνει ότι όλους μας αφορά, εγώ δεν θέλω να μειώσω τη διάθεση της κυβέρνησης», είπε ο Θανάσης Γλαβίνας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

«Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Σίσι, πρέπει να δείξουν εμπράκτως ότι η θρησκευτική ελευθερία γίνεται σεβαστή και αυτό αφορά όχι απλώς και μόνο το δικαίωμα χρήσης των ιστορικών μνημειακών χώρων της Μονής του Σινά αλλά και συνολικά τα περιουσιακά δικαιώματα της Μονής, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να έχει οικονομικά βιώσιμη παρουσία», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την Ιερά Μονή στο όρος Σινά.

«Οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές. Έχουμε αγωνιστεί επί χρόνια να τις εγκαθιδρύσουμε και να τις εξειδικεύσουμε και δεν νομίζω ότι θα δεχθεί κανείς πως η Μονή του Σινά μπορεί να γίνει αφορμή για τη διατάραξη των σχέσεων αυτών. Αντιθέτως, οι καλές σχέσεις πρέπει να οδηγήσουν και σε ένα καλό πρακτικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ στην ερώτηση αν «αιφνιδιάστηκε η ελληνική κυβέρνηση από κύκλους της μουσουλμανικής αδελφότητας…» υπογράμμισε πως «αυτές είναι δίκες που διεξάγονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα βρισκόμασταν σε αναμονή της δικαστικής απόφασης. Πέρα όμως από τη δικαστική εξουσία υπάρχει και η νομοθετική εξουσία η οποία μπορεί να επιλύσει μια σειρά από προβλήματα».

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2025/05/VENIZELOS3.mp4

«Η επιχειρουμένη ανατροπή του καθεστώτος της Μονής του Σινά αποδεικνύει την προχειρότητα με την όποια χειρίζεται τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα εκκλησιαστικά θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο Γιώργος Καραμέρος, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά δέχτηκε σήμερα μόνο για λίγες ώρες επισκέπτες, ενώ οι μοναχοί παραμένουν στα κελιά τους για προσευχή.

To άρθρο Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: «Προσευχόμαστε οι εξελίξεις να είναι θετικές» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 Read More

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ φραγμένη αποχέτευση που σας χάλασε την ημέρα; Οι ειδικοί στις αποφράξεις του https://apostolisapofraxeis.gr/ είναι εδώ για να σας απαλλάξουν άμεσα και αξιόπιστα από κάθε πρόβλημα σωληνώσεων.

Newsroom 30 Μαΐου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ναύπακτος: Αυτοκίνητο σκότωσε ανθοπώλη που στόλιζε γαμήλιο τραπέζι​
1 Ιουνίου 2025
Καιρός: «Ποδαρικό» με βροχή κάνει ο Ιούνιος – Από βδομάδα καλοκαίρι με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών​
31 Μαΐου 2025
Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2627: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί​
31 Μαΐου 2025
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για την ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ – 1 σύλληψη, πάνω από 20 προσαγωγές​
31 Μαΐου 2025
Ο Ivan Greko στέλνει μήνυμα από τη φυλακή μέσω Instagram – «Ευχαριστώ τους fans και όσους με στηρίζουν στον αγώνα που δίνω»​
31 Μαΐου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπακτος: Αυτοκίνητο σκότωσε ανθοπώλη που στόλιζε γαμήλιο τραπέζι​

1 Ιουνίου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Ποδαρικό» με βροχή κάνει ο Ιούνιος – Από βδομάδα καλοκαίρι με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών​

31 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2627: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί​

31 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για την ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ – 1 σύλληψη, πάνω από 20 προσαγωγές​

31 Μαΐου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?