«Η Ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού» υπογράμμισε σήμερα (10/07) σε σχετικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τις αμερικανικές εκλογές είπε ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του έχει συνεργαστεί και και με τους δύο αμερικανούς προέδρους.
Αναφορικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει ήδη το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δαπανούμε εξυπνότερα τα κονδύλια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη.
Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία.
Δε χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα» ανέφερε ειδικότερα στην τοποθέτησή του.
Σε ερώτηση που του έγινε για τις εκλογές στις ΗΠΑ και αν θα προτιμούσε να συνομιλεί με τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ, τόνισε πως δεν θα απαντήσει σε μία τέτοια ερώτηση, ωστόσο, όπως επεσήμανε «θα σεβαστούμε την επιθυμία του αμερικανικού λαού. Έχουμε συνεργαστεί και με τις δύο κυβερνήσεις χωρίς προβλήματα».
Συνάντηση με Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής στην Ουάσιγκτον
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η διακομματική στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο.
Συζητήθηκαν, ακόμα, ζητήματα ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και εκπαιδευτικής και εμπορικής συνεργασίας.