Αν δεν είχε προηγηθεί η συνέντευξή του στον Alpha, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ του Σαββάτου σε μια συνέντευξη από το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης που άνοιξε χθες τις πύλες του για τον κόσμο, θα «έβγαζαν» ειδήσεις.
Ωστόσο, ακόμα κι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έστειλε μηνύματα» σε διάφορες κατευθύνσεις, τα οποία έχουν ενδιαφέρον, καθώς εν πολλοίς θα καθορίσουν και την ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, αλλά και τη στάση της, όχι μόνο έναντι της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας, η οποία (το παραδέχθηκε κι ο ίδιος) δυσανασχετεί με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και το «ροκάνισμα» των εισοδημάτων.
Κωδικοποιώντας αυτά τα μηνύματα του πρωθυπουργού μπορεί κάποιος να καταλήξει σε έξι άξονες συν έναν επιπλέον λίγο πιο γενικό. Συγκεκριμένα:
· Αντώνης Σαμαράς: η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, για τα όσα είπε για τα ελληνοτουρκικά και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα επηρεάσουν τη συνοχή της Κ.Ο. της ΝΔ ή της βάσης του κόμματος που, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, είναι «μπετόν αρμέ. […] Εξακολουθούμε να είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα, αυτό δεν αμφισβητείται. Σίγουρα έχουμε υποστεί κι εμείς και τη φθορά του χρόνου και την πίεση από πολλά δικαιολογημένα αιτήματα των πολιτών. Όμως, σήμερα, εναλλακτικό σχέδιο, εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δεν βλέπω να έχει διαμορφωθεί από καμία άλλη πολιτική δύναμη. Ενδεχομένως να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν το βλέπω».
· Εκλογικός νόμος: ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει: «Προσωπικά πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είμαστε αυτοδύναμοι στις επόμενες εκλογές, τότε αυτή την εντολή θα μας δώσει. Αν πάλι ο λαός κρίνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, πάλι θα σεβαστούμε την εντολή του. Αλλά αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω είναι να αρχίσω να πειραματίζομαι με τη μηχανική του εκλογικού νόμου για να διευκολύνω με κάποιο τρόπο την αυτοδυναμία».
· Εκλογές: ξεκαθάρισε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης και προσέθεσε με νόημα ότι «θα δώσω τη μάχη των εκλογών, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας το 2027, την υγειά μας να’ χουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου».
· Πρόεδρος της Δημοκρατίας: απέρριψε εκ νέου τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ωστόσο, φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε άνθρωπο που θα μπορεί να «μιλήσει» και στην κεντροαριστερά, καθώς είπε ότι «έχω εξηγήσει και γιατί για θεσμικούς λόγους είναι πολύ άκομψη αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα λήξει. Θα κάνετε λίγο υπομονή και στην κατάλληλη στιγμή θα ανακοινώσουμε την πρότασή μας, την πρόταση δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πρόσωπο του Προέδρου. Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να σας πω είναι ότι το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή».
· Ελληνοτουρκικά: άφησε για άλλη μια φορά αιχμές για την κριτική που ασκήθηκε στον ίδιο και τον υπουργό Εξωτερικών («από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ ενοχλητικό και προσβλητικό ως έναν βαθμό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός ο δικός μου, του Υπουργού Εξωτερικών»), παραδέχθηκε ότι «στο βασικό ζήτημα το οποίο έχουμε με την Τουρκία δεν έχει επέλθει καμία πραγματική σύγκλιση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι με την Τουρκία έχει μία μεγάλη διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία επιμένει, όπως το κάνει και εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να συζητήσει», ωστόσο, τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία, και μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης» και «κάρφωσε» τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν καταλαβαίνω τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το οποίο κάνουμε».
· Ακρίβεια: όπως έχει γράψει και το topontiki.gr, ο πρωθυπουργός δεν άφησε πολλά περιθώρια αλλαγής της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, αφού σημείωσε ότι «με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα από μία κίνηση φορολόγησης, ειδικά αν είναι έκτακτη, ουσιαστικά δεν μπορούμε να τα δαπανήσουμε γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο δώρο άδωρον να το κάνουμε αυτό», αποκλείοντας έκτακτες φορολογήσεις, όπως ζητά η αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι το 2027 όχι μόνο θα πετύχουμε τους στόχους μας, κατώτατο μισθό 950 ευρώ, μέσο μισθό 1.500 ευρώ, για το μέσο μισθό πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε και τον στόχο μας», και ενώ αναγνώρισε «δυσθυμία» των πολιτών, σημείωσε και πάλι ότι «δεν θα αυξάνονται άλλο οι τιμές όπως αυξήθηκαν, αλλά θα αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα οι ονομαστικοί μισθοί, και φυσικά με τις μειώσεις φόρων θα αυξάνει και το διαθέσιμο εισόδημα», μιλώντας για «πολιτική τριετίας» που θέλει χρόνο για να δείξει αποτελέσματα.
Τέλος, με αφορμή το ταξίδι του στη Βρετανία τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας, μάλιστα, πως «πιστεύω ότι όταν γυρίσουν, όχι αν γυρίσουν, όταν γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα, η οποία πρώτη ευαισθητοποίησε, όχι την ελληνική αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή. Διότι δεν νομίζω ότι μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτό θα γίνει από τη μια στιγμή στη άλλη. Αλλά δεν θέλω να μπω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, παρά μόνο να πω ότι η συζήτηση αυτή με το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ενεργή».
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr