Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν κάτι παραπάνω από παγωμένη όλο το προηγούμενο διάστημα.
Κάτι η στάση του στα ελληνοτουρκικά, κάτι η σφοδρή κριτική του για το νομοσχέδιο που έφερε την ισότητα στο γάμο, κάτι οι «ρουκέτες» που εκτόξευσε κατά την περίφημη ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο, έκοψαν τις γέφυρες επικοινωνίας των δύο ανδρών.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός έκανε μια ύστατη προσπάθεια να αποκατασταθεί όσο γίνεται η επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά τηλεφωνώντας του προσωπικά και ζητώντας του να παραστεί στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στο ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης.
Το «όχι» όμως του κ. Σαμαρά και σε αυτή την κίνηση που είχε στόχο, όχι μόνο τη στοιχειώδη επικοινωνία των δύο, αλλά και το να τιμηθούν ενωτικά οι αγώνες των Νεοδημοκρατών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ράγισε οριστικά το γυαλί.
Όσοι συνομιλούσαν με τον πρωθυπουργό από εκείνη τη μέρα και μετά, διαπίστωναν την έντονη ενόχληση που έφτανε έως και τα όρια της οργής για την στάση του πρώην πρωθυπουργού.
Θέμα χρόνου το ξέσπασμα της οργής
Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου αυτή η οργή να ξεσπάσει και να δημοσιοποιηθεί.
Την αφορμή έδωσε η θερμή χειραψία και η θέρμη συνομιλία που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Νίκο Παππά στην εκδήλωση βραβείων του επαγγελματικού επιμελητηρίου. Από την επόμενη κιόλας πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζουν το Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζαν σκωπτικά και αρνητικά την στάση του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας «αυτό ήταν το θα τους πάω μέχρι τέλους».
Το τελικό χτύπημα όμως στον πρώην πρωθυπουργό το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χθες αποχώρησε επιδεικτικά την ώρα της ομιλίας του Νίκου Παππά και όταν επέστρεψε στην αίθουσα θέλησε να εξηγήσει γιατί έφυγε έτσι ώστε να κάνει κατανοητό ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι η κίνηση του ήταν ένα μήνυμα και στον πρώην πρωθυπουργό. Η φράση όμως «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», δεν ήταν απλά καρφί αλλά μία ευθεία επίθεση και ένα νεύμα ότι ο πόλεμος με τον πρώην πρωθυπουργό μόλις ξεκίνησε.
Διαχωρίζει Καραμανλή από Σαμαρά
Και σ’ αυτό τον πόλεμο, ο κύριος Μητσοτάκης είναι προφανές ότι θέλει μόνο έναν αντίπαλο και όχι δύο, μια και μέχρι στιγμής Καραμανλής και Σαμαράς εμφανίζονται ως πολιτικό ντουέτο, γι’ αυτό και υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Καραμανλή απέναντι στην κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας πως η ιστορία θα γράψει ότι αυτός που χρεοκόπησε τη χώρα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. «Το 2009 σε αυτή την αίθουσα ψηφίζατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών, έτσι δεν είναι; Αύξηση δαπανών γιατί “λεφτά υπήρχαν”. Δεν το είπατε απλά, δεν το είπε ο τότε Πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγου, το έκανε πράξη. Και τέσσερις μήνες μετά, δυστυχώς, η χώρα “έσκασε” στα χέρια του»
Ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί κριτική και από τον Κώστα Καραμανλή έχει εκτιμήσει το γεγονός ότι αυτή δεν ξεπέρασε ποτέ κάποια όρια. Επίσης γνωρίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε αρχηγός αγαπητός στη βάση του κόμματος ο οποίος ακόμα και τώρα έχει συναισθηματικούς δεσμούς μαζί της.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και το βράδυ των γενεθλίων στην οδό Ρηγίλλης όπου οι περισσότεροι για την απουσία του Κώστα Καραμανλή συζητούσαν και είχαν στεναχωρηθεί και λιγότερο για του Αντώνη Σαμαρά που την θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη.
Στην πρόκληση Μητσοτάκη απάντησε άμεσα ο Αντώνης Σαμαράς έστω και δια συνεργατών βάζοντας στο στόχο του τον πρωθυπουργό, τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά και τα ήρεμα νερά και αυτή τη φορά και τον υπουργό Εξωτερικών υιοθετώντας την κριτική της αντιπολίτευσης περί υποκλίσεων. Πάντως μια μέρα νωρίτερα στην ενημέρωση του Γιώργου Γεραπετρίτη στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά βουλευτές εμφανίστηκαν απολύτως νομιμόφρονες.
Απομόνωση ή και διαγραφή
Το πού θα οδηγήσει ο πόλεμος των δύο πλευρών σήμερα κάνεις ακόμα δεν ξέρει. Άλλωστε στο μέλλον υπάρχουν δυο κρίσιμες ψηφοφορίες. Εκείνη του προϋπολογισμού και εκείνη της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι βουλευτές που βλέπουν φιλικά τον πρώην πρωθυπουργό δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα έχει στόχο να πληγεί η Νέα Δημοκρατία πολύ περισσότερο να πέσει η κυβέρνηση.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι το πιο πιθανό είναι ο κ. Σαμαράς να περιθωριοποιηθεί εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και να παραμείνει ως μια ισχυρή φωνή που θα ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά που θα είναι στην πραγματικότητα μόνη της.
Φυσικά στην πολιτική υπάρχουν πάντα και τα ατυχήματα. Και κάποιοι εντός κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι συνήθως πιο φουριόζοι θυμίζουν τόσο το 1993 όσο και το βράδυ που ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη. Άλλοι πιο ήπιοι, εκ χαρακτήρος βουλευτές, και περισσότερο γνωστές της στρατηγικής του Μαξίμου σχολιάζοντας τις δύο ημερομηνίες μιλούν για υπερβολές προσθέτοντας ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και όποτε αυτό έχει συμβεί περισσότερο μοιάζει με φάρσα.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: «Φρένο» στις εξελίξεις εν αναμονή των αποφάσεων για το συνέδριο
Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα «ναρκοθετεί» με NAVTEX την επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
ΠΑΣΟΚ: Γιατί αισιοδοξούν για το μέλλον – Τα «κρυφά» μηνύματα των δημοσκοπήσεων και ο… Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr