Έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για την Άμυνα μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μηστοτάκη πραγματοποιείται στις 3 Φεβρουαρίου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες. Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ποιο ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε στη Βόρεια Μακεδονία.
«Η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει σταθερή. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με την Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο που θα επιλέξει όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του αμερικανού προέδρου. Από κει και πέρα αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι τα συμπεράσματά του ευρωπαϊκού συμβουλίου αποτυπώνουν ότι η θέση της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα δεν έχει αλλάξει» είπε ο Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις από Βρυξέλλες.
Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ αποκλειστικά για την Άμυνα με πρόταση Μητσοτάκη
Όπως συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης: «Κατόπιν και δικής μου πρότασης, θα υπάρξει και μία έκτακτη σύνοδος κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαΐκή άμυνα. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Έχετε δίκιο όμως όταν λέτε ότι τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία θα έλεγα γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της Ηπείρου μας η οποία θα μπορεί να κοιμηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Εγώ θα πιστεύω ότι απαιτείται και κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων όπως έχω γράψει και έχω εξηγήσει πολλές φορές προκειμένου να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της ευρωπαϊκής ένωσης. Διότι αυτό δεν είναι μία δράση ανταγωνιστική προς το νατο αλλά απόλυτο συμπληρωματική. Και ότι έτσι θα μπορούσαμε να στέλναμε ένα μήνυμα και στις ΗΠΑ. Οι οποίες είμαι σίγουρος ότι και με τον πρόεδρο τραμ θα πιέσουν για παραπάνω αμυντικές δαπάνες οπότε λαμβάνουμε κι εμείς σοβαρά τις ευθύνες που στο κάτω κάτω αναλογούν κι εσύ για την δικιά μας άμυνα».
Για Μιτσκότσκι και Β. Μακεδονία
Ερωτηθείς για την στάση του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας Μιτσκότσκι που μίλησε για «μακεδόνες πολίτες» και για «Μακεδονία», ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε:
«Μπροστά μου, εννοώ στην συνάντηση που είχαμε χθες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και σήμερα το πρωί που βρεθήκαμε μαζί στο πλαίσιο της συναντησης προετοιμασιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος χρησιμοποίησε την επίσημη και μόνη ονομασία της χώρας που είναι το «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο εξάλλου έχει και υποχρέωση να χρησιμοποεί και erga omnes.
Επανέλαβα και χθες και σήμερα την ανάγκη του απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συμφωνίες. Δεν θα επαναλάβω την άποψή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών όμως έχω πει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να την σεβαστεί και εξίσου υποχρεωμένη να την σεβαστεί είναι και η γειτονική χώρα και αυτό προφανώς αποτελεί αναγκαία αλλά όχι κάνει προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποια στιγμή ουσιαστικά να ανοίξε ο ευρωπαϊκός της δρόμος».
Για την κατάσταση στη Συρία
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία δήλωσε: «Εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι ένα στυγνό καθεστώς το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες μάθαμε το επίπεδο και την ένταση της βίας το οποίο χρησιμοποιούσε για να καταπνίξει ουσιαστικά το συριακό λαό, το γεγονός ότι το καθεστώς κατέρρευσε είναι επί της αρχής μια θετική εξέλιξη. Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους και πιστεύω ότι θα πρέπει να ενδιαφέρει και την Τουρκία είναι υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Γνωρίζετε καλά ότι βρέθηκα στο Λίβανο πριν από λίγες μέρες συναντήθηκα με τον πατριάρχη της Αντιόχειας. Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ως ο πνευματικός προστάτης του και το πατριαρχείο Αντιοχείας και κατά προέκταση όλων των ελληνορθόδοξων που κατοικούν και στη Συρια και στον Λίβανο.
Το πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς η ασφάλεια τους και να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με καινούργιες προσφυγικές ροές ως αποτέλεσμα ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν είναι ασφαλείς με την καινούργια κατάσταση. Και βέβαια θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη συνολικά αλλά και η Ελλάδα έχει ένα λόγο ένα ακόμα να πιέζει την μία σταθερότητα στη Συρία γιατί αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορούν να επιστρέφουν πρόσφυγες από την Ευρώπη στην Συρία σε συνθήκες ασφάλειας. Προφανώς δεν είμαστε ακόμα εκεί και είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Όπως είναι και πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα και για το ρόλο της Τουρκίας στην Συρία και ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές προέκταση της τουρκικής ανάμειξης σε μία χώρα η οποία με την οποία θυμίζω έχει σύνορα.
Για τουρκολιβυκό μνημόνιο
Τέλος για το τουρκολιβυκό μνημόνιο τόνισε ότι η Ελλάδα το θεωρεί άκυρο. «Όχι μόνο κατά την άποψή της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο. Προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε με τους ομολόγους μας για αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιο είδους αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μία ενημέρωση κάτι για το οποίο αυτή τη στιγμή σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών.
Για επιστροφές Σύρων προσφύγων
Επιπλέον για τους πρόσφυγες από τη Συρία είπε: «Για το ζήτημα των επιστροφών πιστεύω ότι εκείνο το οποίο πρέπει να διερευνήσουμε είναι αν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές. Ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε εκείνες τις δομές και κυρίως τις δομές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι οποίοι θα γυρίσουν θα έχουν τουλάχιστον καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες. Και βέβαια όπως γνωρίζετε η Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ουσιαστικά αναστείλει τις διαδικασίες επιδόσεις αποφάσεων ασύλου σε Σύρος που βρίσκονται στην πατρίδα μας για έναν από πολύ απλό λόγο γιατί κάναν κανόνα αυτές οι αποφάσεις είχανε μια βασική δικαιολογία γιατί ο αιτών άσυλο ζητούσε προστασία κι αυτό ήταν ότι κινδυνεύει από το καθεστώς άσαντα το οποίο δεν υπάρχει πια. Οπότε πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς δεν έχει μετατραπεί η Συρία από τη μια στιγμή στην άλλη σε ασφαλή χώρα. Θα Θα ήταν αφελές να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο από την άλλη όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και γι’ αυτό και επαναλαμβάνω τη σταθεροποίηση της Συρίας δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για την προστασία το ελληνορθόδοξο στοιχείο στη χώρα το οποίο είναι πολύ σημαντικό έχει και πολύ μεγάλη σημασία και για όλη την Ευρώπη γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μία επιστροφή ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από τη Συρία επειδή ακριβώς αισθάνθηκαν ότι καταδιώκονταν από ένα καθεστώς το οποίο δεν υπάρχει πια»,
Για σύνοδο Βορρά-Νότου στη Λαπωνία
Τέλος σχετικά με την Με την Τζόρτζια Μελόνι είπε: «Με ελπίδα ότι η Μελόνι (σ.σ. έφυγε από τη Σύνοδο λόγω ασθένειας σήμερα) θα μπορεί να ταξιδέψει αύριο στη Λαπωνία, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρίας να μιλήσουμε για τα προβλήματα που μίλησα πριν, για το πως αντιλαμβάνονται τις αμυντικές προκλήσεις της εποχής και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Η Φινλανδία πρωτοπορεί σε πολλά ζητήματα της κοινωνίας. Σε μια πιο χαλαρή κατάσταση στην παγωμένη Φινλανδία να έχουμε ουσιαστικές συζητήσεις».
Νωρίτερα, κατά την αποψινή συζήτηση για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης της έκθεσης Ντράγκι. Τόνισε την επιτακτική αναγκαιότητα της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των σχέσεων με την Ινδία, αλλά και στον IMEC, τον Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης:
Υπερδιπλάσιος ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, παραδέχεται ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου
DW: Η Ζιζέλ Πελικό νίκησε τους βιαστές της
Δύο νεκροί και 37 τραυματίες σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο στο Ροβανιέμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr