«Καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτήν την εντολή δώσαμε στην Κομισιόν. Τους όρους για το ποιος θα έρθει στην ΕΕ πρέπει να τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές».
Από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ιδιαίτερη σημασία είχαν οι αναφορές του στα ελληνοτουρκικά και στις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά τις οποίες χαρακτήρισε σεβαστές. Επίσης, διαχώρισε τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού απο ορισμένες άλλες φωνές που, όπως είπε, κάνουν λόγο για μειοδοσία σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την Άγκυρα, λέγοντας ότι η χώρα έχει «πληρώσει πολύ ακριβά τους πατριώτες της φακής». Δεν ξεπουλάμε τίποτα ούτε προδίδουμε κανέναν, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΕΕ άλλαξε και ήρθε πολύ κοντά στις εθνικές θέσεις
«Το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και αν μου επιτρέπετε μια γενικότερη παρατήρηση: Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην προστασία δηλαδή των εξωτερικών συνόρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση και τόνισε ότι «Εμείς αντιμετωπίσαμε πρώτοι τον Μάρτιο του 20 την εργαλειοποίηση του μεταναστετικού. Από τότε η ΕΕ άλλαξε και ήρθε πολύ κοντά στις εθνικές θέσεις.
Το ζήτημα των επιστροφών
«Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν επιτυχίες της Ευρώπης και είναι θέσεις οι οποίες είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις. Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε.
«Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι μόνο πλήρης αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη, γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε. Και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».
Για τα προαναχωρισιακά κέντρα σε τρίτες χώρες
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση τα προαναχωρησιακά κέντρα σε τρίτες χώρες.
«Να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία, γιατί προφανώς κάθε χώρα έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα θα έλεγα λύση. Εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών, οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα.
Η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας με βάση το ιταλικό δίκαιο.
Στην Αλβανία όμως, οι άνθρωποι αυτοί τελικά με τον ένα, με τον άλλο τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την μέσα από την Ιταλία -και να το τονίσω αυτό- είναι μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και δεν είναι μια απόφαση η οποία σε αυτό το επίπεδο έχει ευρωπαϊκή διάσταση.
Αυτό το οποίο έχει αξία είναι ότι στην επιστολή της κ. Φον Ντερ Λάιεν για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν, είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται αν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα. Δεν έχει τύχει επεξεργασίας.
Επί της αρχής τη βρίσκω θετική και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε».
Για τα ελληνοτουρκικά και τις απόψεις Σαμαρά
Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι απόψεις Σαμαρά είναι σεβαστές και ότι όταν ήταν πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές επαφές. Επίσης διαχώρισε τις απόψεις Σαμαρά από ορισμένες άλλες φωνές που όπως είπε κάνουν λόγο για μειοδοσία σε ότι αφορά τις συνομιλίες με την Άγκυρα λέγοντας ότι η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους πατριώτες της φακής. Δεν ξεπουλάμε τίποτα ούτε προδίδουμε κανέναν τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Θέλω να θυμίσω ότι ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο. Γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την εποχή. Τώρα όμως αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση και εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες, γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία;
Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο;
Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την αποκλειστική οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε της Rafale τα ραφάλ; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα για τα F-35;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για την αγορά ενέργειας
Σε ότι αφορά το αίτημα για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε τις προτάσεις του για το θέμα αυτό
«Η επιστολή αυτή είχε αποτέλεσμα διότι υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια παράγραφος η οποία δίνει σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι.
Είναι στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Είναι όμως πολύ παράξενο, όχι για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες, αλλά για δύο μήνες, μια ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης -δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα- να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια υποτίθεται ενιαία αγορά, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου.
Άρα το αίτημά μας έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».
Αυστηρή φύλαξη συνόρων
Βασικό αντικείμενο στις συζητήσεις μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ήταν το Μεταναστευτικό. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσε ότι είναι θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στη θέση για αυστηρή φύλαξη των συνόρων.
Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και το έκανε πράξη και είναι θετικό ότι πλέον στη θέση αυτή συγκλίνει και η Ε.Ε. φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες – ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Διαβάστε επίσης:
Βάσω Παπανδρέου: Όταν αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα στο Ιράν και εμφανίστηκε με σικάτο καπέλο
Κόκκινα τριαντάφυλλα για τη Βάσω Παπανδρέου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr