Οι ερευνητές από το Universidad Complutense de Madrid Ciudad Universitaria διαπίστωσε, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (13/9), ότι ένας μικρός αστεροειδής θα πραγματοποιήσει μία τροχιά γύρω από τη Γη από αυτόν τον μήνα πριν απομακρυνθεί για άλλα μέρη του ηλιακού συστήματος.
Συγκεκριμένα, στην εργασία τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Research Notes, οι Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος και Ραούλ ντε λα Φουέντε Μάρκος περιγράφουν πώς η Γη τείνει να αιχμαλωτίζει αστεροειδείς σε τακτική βάση και περιγράφουν τους υπολογισμούς τους που δείχνουν την πορεία του αστερισμού 2024 PT5 καθώς πλησιάζει τη Γη.
Βέβαια, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί αστεροειδείς κάνουν μερικές ή πλήρεις ελλειπτικές τροχιές γύρω από τη Γη πριν τελικά χαθούν. Για παράδειγμα, το 2006 ένας μικρός αστεροειδής έκανε κύκλο γύρω από τη Γη για περίπου έναν χρόνο, όπως και ένας άλλος αστεροειδής έκανε το ίδιο για αρκετά χρόνια πριν «φύγει» το 2020. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν έναν μικρό αστεροειδή που ανακαλύφθηκε, τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο του Συστήματος Τελευταίας Προειδοποίησης για Αστεροειδείς Επίγειας Πρόσκρουσης. Μάλιστα, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο αστεροειδής δεν βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, επομένως οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι θα μπορούσε να δεσμευτεί από τη βαρύτητα του πλανήτη για λίγο.
Πορεία 53 ημερών γύρω από τη Γη
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο αστεροειδής είναι μικρός, με διάμετρο μόλις 10 μέτρων. Σημειώνοντας το μέγεθός του, την ταχύτητα και την πορεία του, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν την πορεία του κατά τους επόμενους μήνες.
Αναλυτικά, διαπίστωσαν ότι ο αστεροειδής πρόκειται να πλησιάσει αρκετά κοντά στη Γη ώστε να δεσμευτεί από τη βαρύτητά της έστω και για μερικούς μήνες. Η εργασία τους δείχνει ότι θα κάνει έναν κύκλο γύρω από τη Γη μία φορά, που θα διαρκέσει 53 ημέρες, αρχίζοντας στα τέλη αυτού του μήνα και στη συνέχεια θα απομακρυνθεί κατά τα μέσα Νοεμβρίου. Σημειώνοντας την πορεία του, οι ερευνητές ήταν, επίσης, σε θέση να εκτιμήσουν την προέλευσή του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, η οποία αποτελείται από πολλούς αστεροειδείς με τροχιές γύρω από τον Ήλιο παρόμοιες με αυτές της Γης.
Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν είναι πιθανό ο αστεροειδής 2024 PT5 να είναι διαστημικό σκουπίδι, επειδή η πορεία του είναι παρόμοια με ενός άλλου αντικειμένου που έχει φυσική προέλευση.
{https://youtu.be/AEltaBxVKaw}
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ