LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    Καρπενήσι: Εορτασμός της 81ης επετείου από την σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης στους Κορυσχάδες
    8 Μαΐου 2025
    Στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Χορού Δημοτικών Σχολείων βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων
    8 Μαΐου 2025
    Λαμία: Αρχίζει το 10ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ομαδικής Αισθητικής Γυμναστικής
    8 Μαΐου 2025
    Ξεκίνησαν τα έργα στη βόρεια είσοδο της Λαμίας
    8 Μαΐου 2025
    Ο Δήμος Λαμιέων στηρίζει έμπρακτα τον Οικισμό Ρομά στην Καμηλόβρυση
    7 Μαΐου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία: Η ομάδα “Πρόβα” παρουσιάζει την παράσταση “Για ένα πουκάμισο αδειανό…”
    8 Μαΐου 2025
    Λαμία: Όταν οι τέχνες «συνδιαλέγονται» γεννούν μέθεξη ιδεών!
    8 Μαΐου 2025
    Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ενημερωτική δράση από τους τοπικούς φορείς ψυχικής υγείας και τον Δήμο Λαμιέων
    8 Μαΐου 2025
    Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος»: Έκθεση «Φωτογραφία – Ακτινολογία» του Γιάννη Λαζάρου
    6 Μαΐου 2025
    Λαμία: Εκδήλωση για την τοπική ιστορία «Προσωπικότητες του τόπου μας: Αθανάσιος Διάκος»
    2 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία: Η ομάδα “Πρόβα” παρουσιάζει την παράσταση “Για ένα πουκάμισο αδειανό…”
    8 Μαΐου 2025
    Lemon: η sold-out παράσταση για μία μόνο φορά στη Λαμία
    26 Απριλίου 2025
    Λαμία: «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη 2025» – Αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα
    25 Απριλίου 2025
    Διάκεια 2025: «Τέχνη, Ποίηση, Ιστορία, Ύμνοι στον Αθανάσιο Διάκο»
    25 Απριλίου 2025
    Λαμία: «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη 2025» – Συναυλία με το QuartettOrfeo την Παρασκευή 25 Απριλίου
    25 Απριλίου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
    Εδιμβούργο
    Εδιμβούργο: H ωραιότερη πόλη της Σκωτίας
    10 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    Διχάζει το πείραμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη – Επιστήμονες αλλάζουν τα σύννεφα
    9 Μαΐου 2025
    Πανσέληνος Μαΐου 2025: Πότε είναι το «Φεγγάρι των λουλουδιών»
    8 Μαΐου 2025
    Σπάνιο φαινόμενο σε πολλές ελληνικές παραλίες – Τι είναι οι περίεργοι καρποί που ξεβράζει η θάλασσα
    7 Μαΐου 2025
    Το σεξ, οι νυχτερίδες και οι βάτραχοι – Η απίστευτη σύνδεση
    1 Μαΐου 2025
    Καρχαρίες σε ελληνικές παραλίες – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε και εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας (Βίντεο)
    24 Απριλίου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Μετέωρα: Μοναδική αρχιτεκτονική και σπάνιες τοιχογραφίες στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Eurojackpot: Ένας υπερτυχερός κερδίζει τα 120 εκατομμύρια ευρώ​
9 Μαΐου 2025
Περιστέρι: Βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση οδηγού μοτοσικλέτας από αυτοκίνητο​
9 Μαΐου 2025
Πυροβολισμοί στον Κολωνό – Ένας ανήλικος τραυματίας​
9 Μαΐου 2025
Πάτρα: Στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες του 37χρονου που κατηγορείται για τον βιασμό της 16χρονης​
9 Μαΐου 2025
Καιρός: Στους 36,1 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία την Παρασκευή – Πτώση θερμοκρασίας και καταιγίδες το Σάββατο​
9 Μαΐου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΛΛΑΔΑ > Μετέωρα: Μοναδική αρχιτεκτονική και σπάνιες τοιχογραφίες στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος​
ΕΛΛΑΔΑ

Μετέωρα: Μοναδική αρχιτεκτονική και σπάνιες τοιχογραφίες στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος​

15 Δεκεμβρίου 2024
Updated 2024/12/15 at 9:51 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το
Contents
ΑρχιτεκτονικήΟι τοιχογραφίεςΟι εργασίες αποκατάστασης του ναούΟι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιώνΕργασίες ανάδειξης

Ο οικισμός του Ψηλώματος, γνωστός μέχρι το 1963 ως Κριτσοτάδες, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου Μετεώρων, στα όρια με το νομό Γρεβενών. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του οικιστικού ιστού.

Η ανέγερση του Ιερού Ναού στα Μετέωρα συνδέεται με τον κλεφταρματολό Γιάννη Ψείρα που δρούσε κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα στο αρματολίκι των Χασίων.

Την ίδια εποχή φαίνεται να κατασκευάστηκε και το δίτοξο «γεφύρι του Ψείρα» που γεφυρώνει τον παραπόταμο του Πηνειού Ίωνα, σε απόσταση 300μ από την έξοδο προς το Ψήλωμα του δρόμου προς Δεσκάτη.

Πρόκειται για στοιχεία που περιέχονται σε φυλλάδιο του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Αρχιτεκτονική

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής. Οι βασιλικές επικρατούν μετά το 1700 σε ολόκληρη τη χώρα που βρίσκεται υπό οθωμανική κυριαρχία. O λιθόκτιστος ναός απολήγει ανατολικά σε ημικυκλική κόγχη, ενώ στα νότια και δυτικά, διαθέτει μεταγενέστερη κλειστή στοά. Η κάλυψη του ναού γίνεται με καμάρες, που στηρίζονται σε σφενδόνια στο κεντρικό κλίτος, ενώ στα πλάγια κλίτη διαμορφώνονται τέσσερα φουρνικά, δηλαδή τέσσερις χαμηλοί θόλοι σε κάθε κλίτος που χωρίζονται με τόξα. Πρόκειται για μία πρακτική της λαϊκής αρχιτεκτονικής με ανατολικές επιδράσεις, που είναι χαρακτηριστική της μεταβυζαντινής περιόδου στον Ελλαδικό χώρο.

Η στέγη καλύπτεται με λιθόπλακες, ενώ η ξύλινη στέγη της στοάς καλύπτεται με κεραμίδια. Στα νότια του ναού όπου και η κύρια είσοδος εκτείνεται ο αύλειος χώρος του μνημείου. Ο κυρίως ναός διαθέτει μία θύρα στο νότιο τοίχο και μία ακόμη στον δυτικό, η οποία οδηγεί στο προστώο που λειτουργεί και ως νάρθηκας. Η επιγραφή που βρίσκεται επάνω από τη δυτική θύρα εισόδου, εσωτερικά, μας πληροφορεί ότι η οικοδόμηση και η τοιχογράφηση του ναού ολοκληρώθηκε το 1791, επί επισκόπου Παϊσίου Β ́, με δαπάνη του Χασιώτη «καπετάνου» κλεφταρματωλού Γιάννη Ψείρα. Ο ναός είναι κηρυγμένο μνημείο.

Οι τοιχογραφίες

Σύμφωνα με την επιγραφή ιστόρησης, ο κυρίως ναός καθώς και ο νότιος και δυτικός τοίχος του εξωνάρθηκα είναι κατάγραφοι με σύγχρονες της ανέγερσης του ναού τοιχογραφίες καλής τέχνης, έργο του αγιογράφου Μιχαήλ από το χωριό Χιονάδες. Οι καταγόμενοι από τους Χιονιάδες των Ιωαννίνων, στην νότια πλευρά του Γράμμου, είναι ονομαστοί ζωγράφοι με πλούσιο και σημαντικό έργο στις περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού αναπτύσσεται σε ζώνες, όπως συνηθιζόταν την εποχή αυτή, με τις παραστάσεις να απλώνονται στις καμάρες, στις τοξοστοιχίες, στα φουρνικά, ακόμη και στους κίονες και στους ξύλινους ελκυστήρες του ναού. Επάνω από την κατώτερη ζώνη με τα διακοσμητικά θέματα παρατάσσονται μορφές ολόσωμων αγίων, στη συνέχεια άγιοι σε στηθάρια, ενώστις ανώτερες ζώνες και στην καμάρα σκηνές από το Δωδεκάορτο και μαρτύρια αγίων.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος διακόσμησης στους θόλους, με μια μορφή αγίου προσώπου σε προτομή στο κεντρικό μετάλλιο και περιμετρικά σκηνές από τον βίο, τα θαύματά του ή πρόσωπα που σχετίζονται με αυτό την εικονιζόμενη μορφή. Από τις εξωτερικές τοιχογραφίες ξεχωρίζει η επιβλητική παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας που καλύπτει ολόκληρο τον δυτικό τοίχο. Η τέχνη του τοιχογραφικού διακόσμου χαρακτηρίζεται από τον πλούτο των θεμάτων και την πυκνότητα των εικονογραφικών κύκλων, καθώς και από την εκτεταμένη εφαρμογή φυτικών και γεωμετρικών μοτίβων με ζωηρά χρώματα, που θυμίζουν τη ζωγραφική διακόσμηση αρχοντικών της εποχής στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Στο εσωτερικό διατηρείται αξιόλογο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο με δεσποτικές εικόνες της ίδιας περιόδου.

Οι εργασίες αποκατάστασης του ναού

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων κατά τα έτη 2021-2023 υλοποιήθηκαν εργασίες ανάδειξης του ναού και του προστώου, καθώς και αρχιτεκτονική – στατική αποκατάσταση του μνημείου. Βάσει των εγκεκριμένων μελετών, εφαρμόστηκαν ενέματα στις λιθοδομές, αρμολογήθηκαν οι εξωτερικές όψεις με κονιάματα συμβατά με τα παραδοσιακά, στερεώθηκαν οι θόλοι και αντικαταστάθηκε το εξωτερικό στέγαστρο με νέο ξύλινο.

Ανακατασκευάστηκε η ξύλινη στέγη του κυρίως ναού, η οποία καλύφθηκε με λιθόπλακες, καθώς και η ξύλινη κεραμοσκέπαστη στέγη του προστώου. Αποκαταστάθηκε το δάπεδο του κυρίως ναού στο οποίο επανατοποθετήθηκαν οι παλαιές διατηρημένες λιθόπλακες, ανακατασκευάστηκε το ξύλινο δάπεδο στο προστώο και τοποθετήθηκαν νέα κουφώματα στο σύνολο του μνημείου.

Πηγή φωτογραφίας / ΑΠΕ-ΜΠΕ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων υλοποίησε τη στερέωση και συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, βάσει της εγκεκριμένης μελέτης συντήρησης. Οι εργασίες συμπεριέλαβαν και τις ζωγραφικές των κιόνων και των ξύλινων ελκυστήρων. Προηγήθηκε προστασία των ευπαθών τμημάτων με υφασμάτινους οπλισμούς και στη συνέχεια η στερέωσή τους. Απομακρύνθηκαν μεταγενέστερα επιχρίσματα, κονιάματα και επιχρωματισμοί και αποκαταστάθηκαν τα σαθρά υποστρώματα. Στερεώθηκε και καθαρίστηκε η ζωγραφική επιφάνεια, συμπληρώθηκαν κενές περιοχές και ρωγμές και επιπλέον έγιναν περιμετρικές συγκρατήσεις. Πραγματοποιήθηκε τέλος αισθητική αποκατάσταση όπου ήταν απαραίτητο.

Εργασίες ανάδειξης

Στον εξωτερικό χώρο ανακατασκευάστηκε το στέγαστρο στα νοτιοανατολικά του μνημείου με ξύλινα στοιχεία και εφαρμόστηκαν επιχρίσματα στις νεώτερες τοιχοποιίες του. Διαστρώθηκε ο αύλειος χώρος με λιθόπλακες, κατασκευάστηκε ράμπα ΑμεΑ και τέλος τοποθετήθηκε νέα περίφραξη με ανακατασκευή της αυλόθυρας και της βρύσης. Στον περιβάλλοντα χώρο έγιναν εργασίες αποστράγγισης του μνημείου, διαμορφώθηκε ο χώρος και πραγματοποιήθηκε φύτευση με εντόπια φυτά. Δημιουργήθηκαν προσβάσεις για ΑΜΕΑ και τοποθετήθηκαν πινακίδες πληροφόρησης στα Ελληνικά και Αγγλικά, καθώς και σε γραφή Braille.

Τέλος, έγινε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση με φωτισμό λειτουργικό και ανάδειξης του μνημείου, του στεγάστρου και του αύλειου χώρου. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά τονίζει πως το 1ο υποέργο: «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος, Δ. Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων, Π. Θεσσαλίας» υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To άρθρο Μετέωρα: Μοναδική αρχιτεκτονική και σπάνιες τοιχογραφίες στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Read More

Ελλάδα – NewsIT

15 Δεκεμβρίου 2024
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eurojackpot: Ένας υπερτυχερός κερδίζει τα 120 εκατομμύρια ευρώ​
9 Μαΐου 2025
Περιστέρι: Βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση οδηγού μοτοσικλέτας από αυτοκίνητο​
9 Μαΐου 2025
Πυροβολισμοί στον Κολωνό – Ένας ανήλικος τραυματίας​
9 Μαΐου 2025
Πάτρα: Στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες του 37χρονου που κατηγορείται για τον βιασμό της 16χρονης​
9 Μαΐου 2025
Καιρός: Στους 36,1 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία την Παρασκευή – Πτώση θερμοκρασίας και καταιγίδες το Σάββατο​
9 Μαΐου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Eurojackpot: Ένας υπερτυχερός κερδίζει τα 120 εκατομμύρια ευρώ​

9 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Περιστέρι: Βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση οδηγού μοτοσικλέτας από αυτοκίνητο​

9 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμοί στον Κολωνό – Ένας ανήλικος τραυματίας​

9 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες του 37χρονου που κατηγορείται για τον βιασμό της 16χρονης​

9 Μαΐου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?