Την Τουρκία, της οποίας οι πληρεξούσιοι μαχητές έχουν αυξηθεί στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, «βλέπει» αρθρογράφος της Washington Post να αναδεικνύεται ως η εξωτερική δύναμη με το ισχυρότερο πλεονέκτημα στην καθοδήγηση της πολιτικής μετάβασης της χώρας.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, την τουρκική πρωτεύουσα. Η συνάντηση αντανακλά τον κεντρικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη μιας «περιεκτικής» πολιτικής διαδικασίας στη Συρία που διαφυλάσσει βασικούς κρατικούς θεσμούς και προστατεύει τους αμάχους.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προχωρούν. Η Τουρκία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό την Πέμπτη, διορίζοντας έναν προσωρινό πρεσβευτή μετά από χρόνια διακοπής των σχέσεων. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν έχουν ήδη κατευθύνει Τούρκους επιχειρηματίες σε αποστολές ανίχνευσης σε πόλεις της Συρίας όπως το Χαλέπι, όπου ενδέχεται σύντομα να προσφέρονται προσοδοφόρα κατασκευαστικά συμβόλαια. Η Άγκυρα ενθαρρύνει επίσης περισσότερους από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Την Πέμπτη, ο Τούρκος αρχηγός κατασκοπείας Ιμπραήμ Καλίν εμφανίστηκε στη Δαμασκό για συναντήσεις με τους ηγέτες των ανταρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε να τον οδηγεί μια κορυφαία προσωπικότητα της ανερχόμενης ισλαμιστικής φατρίας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και να προσεύχεται στο διάσημο τέμενος των Ομαγιάντ του 8ου αιώνα της πόλης. Πριν από δέκα χρόνια, ο Ερντογάν, σε μια σφοδρή επίθεση στο καθεστώς Άσαντ και τις σφαγές αμάχων της Συρίας, ορκίστηκε μια μέρα να προσευχηθεί στις αυλές αυτού του τζαμιού. Αυτό το όνειρο θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
Εάν οι Τούρκοι ηγέτες αισθάνονται θριαμβευτές, οι εμφανείς επιτυχίες τους στη Συρία ακολουθούν χρόνια ήττας και απογοήτευσης. Ο Ερντογάν μετατράπηκε από σταθερός υποστηρικτής του Άσαντ σε μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες που φώναζαν για την ανατροπή του. Ήταν απογοητευμένος από τις δυτικές κυβερνήσεις που απέκλεισαν την επανάληψη των επιχειρήσεων του 2011 που οδήγησαν στην κατάρρευση της δικτατορίας του Καντάφι στη Λιβύη, και στη συνέχεια από μια ανελέητη ρωσική επέμβαση το 2015 που ενίσχυσε την εξέγερση του Άσαντ και παραγκωνίστηκε περαιτέρω η Τουρκία.
Το 2011, ο Ερντογάν είχε προσπαθήσει να υποστηρίξει τις εξεγέρσεις υπέρ της δημοκρατίας που έφεραν τα πάνω – κάτω στον αραβικό κόσμο. Υποστήριξε ότι μοντέλο δημοκρατίας του έθνους του είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα αραβικά κράτη, με οράματα επέκτασης της τουρκικής ήπιας δύναμης και επιρροής.
Η αντεπανάσταση που σάρωσε την Αίγυπτο και οι εμφύλιοι πόλεμοι που κατέστρεψαν τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία ματαίωσαν τις μεγάλες φιλοδοξίες του Ερντογάν στην περιοχή. Η δική του κυριαρχία γινόταν όλο και πιο αυταρχική. Καθώς ο Άσαντ φαινόταν ασφαλής τα πιο πρόσφατα χρόνια και άλλα αραβικά κράτη άρχισαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς με τη Δαμασκό, ο Ερντογάν, επίσης, προσπάθησε να σφυρηλατήσει μια πιο ήπια σχέση με το φαινομενικά εδραιωμένο καθεστώς στη Δαμασκό.
Παρόλα αυτά, είχε «κρατήσει τις επιλογές του ανοιχτές, συγκροτώντας μια δύναμη ανταρτών που ονομάστηκε Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) και υποστηρίζοντας σιωπηρά τους τζιχαντιστές που έγιναν Hayat Tahrir al-Sham (HTS)», εξήγησαν οι Steven Cook και Sinan Ciddi στο Foreign Policy. «Το SNA ήταν κατά κύριο λόγο ένα εργαλείο που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να πολεμήσει τους Κούρδους της Συρίας που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κράτος στο κατώφλι της Τουρκίας. Το HTS ήταν χρήσιμο εναντίον των Ρώσων και του καθεστώτος, αλλά τα ρωσικά όπλα τους περιόρισαν στην επαρχία Ιντλίμπ».
Δεν είναι σαφές πόσο άμεσο ρόλο έπαιξε η Τουρκία στην αστραπιαία επίθεση που ξεκίνησε από το HTS, η οποία οδήγησε την ισλαμιστική ομάδα να εγκατασταθεί ως η de facto αρχή στη Δαμασκό μετά τον Άσαντ. Αλλά η πρόοδός τους άλλαξε τη γεωπολιτική εξίσωση που κυβερνούσε κάποτε τη Συρία και η οποία προηγουμένως ευνοούσε τη Ρωσία και το Ιράν.
«Σήμερα, με την αποχώρηση του Άσαντ, αυτή η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί γρήγορα προς όφελος του Ερντογάν», έγραψε ο Γκονούλ Τολ, διευθυντής του τουρκικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. «Όχι μόνο η απώλεια της Ρωσίας δίνει στην Τουρκία πιο ελεύθερα πρόσβαση στη Συρία, αλλά θα βλάψει επίσης τη θέση της Μόσχας σε άλλα μέρη όπου οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για επιρροή».
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη Λιβύη, της οποίας ο πολέμαρχος Χαλίφα Χάφταρ, εχθρός της Άγκυρας, είχε προσελκύσει την εύνοια του Άσαντ και είχε λάβει στρατιωτική βοήθεια από το Κρεμλίνο.
Το Ιράν, επίσης, βλέπει τώρα έναν περιφερειακό αντίπαλο στην Τουρκία να εκτοπίζει δυνητικά την επιρροή του στη Συρία, ενώ επίσης ενισχύει τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν – γείτονα στον Νότιο Καύκασο που είναι φιλικός με το Ισραήλ. «Για το Ιράν, αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με μια ανασύσταση της κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Καύκασο και το Λεβάντε την οποία το Ιράν αντιμετώπιζε μεταξύ του 16ου και του 20ου αιώνα», έγραψε ο Βάλι Νασρ, καθηγητής διεθνών υποθέσεων στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Μετά υπάρχει το θέμα των Κούρδων της Συρίας. Η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά της για να απομακρύνει τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας που κυριαρχούν σε περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν βλέπει την επικεφαλής κουρδική φατρία της Συρίας ως επέκταση μιας αυτονομιστικής ομάδας στην Τουρκία που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Άγκυρα όσο και από την Ουάσιγκτον. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και υπό την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, ενδέχεται να απωθήσουν τις προσπάθειες να υπονομεύσουν τους Σύρους Κούρδους συμμάχους τους, οι οποίοι ήταν κρίσιμοι στις μάχες ενάντια στο εξτρεμιστικό ισλαμικό κράτος.
«Ένα άλυτο κουρδικό πρόβλημα θα προκαλούσε συνεχή αστάθεια στη βόρεια Συρία, με τη δυνατότητα να επεκταθεί στην Τουρκία», σημείωσε ο Τολ , ενώ ανέφερε επίσης την πιθανή περιφερειακή αντίδραση εάν το HTS και οι σύμμαχοί του επιδιώξουν μια πιο απροκάλυπτα ισλαμιστική ατζέντα στη Δαμασκό. «Και αν οι αντάρτες αποτύχουν να κατοχυρώσουν τα ίσα δικαιώματα για όλους τους Σύρους νομικά και πρακτικά, η νέα Συρία μπορεί να μην φαίνεται τόσο διαφορετική από την παλιά. Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό για την Άγκυρα».
Διαβάστε επίσης:
Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ (Photos/Videos)
Πυκνώνουν τα σύννεφα για τη γερμανική οικονομία – Δυσοίωνη η πρόβλεψη της Bundesbank για το 2025
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr