Κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δείχνει νέα προθυμία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ως καρότο και μαστίγιο για να επηρεάσει την αντιπαράθεσή του με το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από αυτό μαχητικές ομάδες.
Αλλά ενώ η προσέγγιση αυτή αυξάνει την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στη λήψη αποφάσεων στο Ισραήλ λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεν είναι σαφές αν θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης και του να πείσει το Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο δραματική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, λένε ειδικοί στο Reuters.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, μια σπάνια αποστολή που έγινε καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ζυγίζει μια επίθεση αντιποίνων στο Ιράν μετά από μια ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέδωσε επίσης στο Ισραήλ την Κυριακή επιστολή με την οποία προειδοποιούσε ότι πρέπει να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανούς περιορισμούς στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. Δημόσια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι φαινομενικά αντίθετες κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής που έχει ως στόχο τόσο να διασφαλίσει την άμυνα του Ισραήλ όσο και να υποστηρίξει την προστασία των αμάχων στον πολυετή πόλεμο στη Γάζα.
Αλλά νυν και πρώην αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ιδιωτικά ότι πρόκειται για ορόσημα που αυξάνουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ισραηλινή στρατηγική, ακόμη και όταν ο Μπάιντεν κατευθύνεται προς την έξοδο. Το Ισραήλ έχει συχνά αντισταθεί στις συμβουλές των ΗΠΑ και έχει προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις από ορισμένους φιλελεύθερους ακτιβιστές του Δημοκρατικού Κόμματος να χρησιμοποιήσει την αμερικανική επιρροή για να περιορίσει το Ισραήλ.
Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» της κυβέρνησης «υπονοεί σε μια εποχή που μπορεί να μην πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι τόσο ενεργή … ότι σκέφτεται και ενεργεί ξεκάθαρα». Αλλά προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον είναι απίθανο να μειώσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Ισραήλ εάν η σύγκρουση με το Ιράν βαθύνει.
«Είναι σχεδόν αδιανόητο για μένα, καθώς πλησιάζουμε στην πιθανότητα μιας σοβαρής και σοβαρής κλιμάκωσης – η ισραηλινή απάντηση και το τι θα κάνουν οι Ιρανοί σε αντάλλαγμα – ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει οτιδήποτε σαν σοβαρό περιορισμό ή προϋποθέσεις και περιορισμούς για αμυντικά συστήματα», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η επιστολή δεν «προοριζόταν ως απειλή», αλλά ότι φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα ζητήματα. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε: «Η επιστολή ελήφθη και εξετάζεται διεξοδικά από τους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας».
Το Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι 50 φορτηγά με βοήθεια μεταφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα από την Ιορδανία, ένα πιθανό πρώιμο αποτέλεσμα των αμερικανικών απαιτήσεων. Ο Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα στην άμυνα του Ισραήλ από τότε που οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλλαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Αρνήθηκε να σταματήσει τις ροές όπλων προς το Ισραήλ, εκτός από τις βόμβες των 2.000 λιβρών, παρά την κατακραυγή των συναδέλφων του Δημοκρατικών, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Απρίλιο απαίτησε μεγαλύτερη προστασία για τους αμάχους και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, γεγονός που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκάλεσε προσωρινή αύξηση των ροών βοήθειας προς την περιοχή. Αλλά η επιστολή της Κυριακής φάνηκε να είναι το πιο σαφές τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση Νετανιάχου από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, περιγράφοντας συγκεκριμένα βήματα στα οποία θα πρέπει να προβεί το Ισραήλ εντός 30 ημερών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δυνατότητας σε τουλάχιστον 350 φορτηγά με βοήθεια να εισέρχονται στη Γάζα ημερησίως.
Αυτό εγείρει την πιθανότητα η Ουάσινγκτον να καταστήσει το Ισραήλ μη επιλέξιμο να λάβει αμερικανικά όπλα λόγω των περιορισμών που επιβάλλει στην παράδοση βοήθειας, δήλωσε ο Τζον Ράμινγκ Τσάπελ, σύμβουλος υπεράσπισης και νομικός σύμβουλος στο Κέντρο για τους Πολίτες σε Συγκρούσεις. «Είναι ένα μικρό βήμα προς μια πολύ σημαντική αλλαγή», είπε, ενώ ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση, και η βοήθεια είναι πιθανό να αυξηθεί σύντομα.
Η απόφαση για την αποστολή του συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) , είναι ένα εξίσου σημαντικό βήμα, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές, σύμφωνα με μια στρατηγική προσφοράς στενής στρατιωτικής υποστήριξης στους Ισραηλινούς με στόχο να επηρεαστεί ο τρόπος διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ένας πρώην αξιωματούχος περιέγραψε την ανάπτυξη ως «αλλαγή παραδείγματος», δεδομένου του μακροχρόνιου δόγματος ασφαλείας του Ισραήλ να υπερασπίζεται μόνο του τον εαυτό του. Αυξάνει επίσης το διακύβευμα, ενδεχομένως, για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ΗΠΑ βάζουν πραγματικό “δέρμα στο παιχνίδι” τοποθετώντας αμερικανικές δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ, το οποίο μόλις πριν από 2 εβδομάδες ήταν στο στόχαστρο 180 ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε η Τεχεράνη νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε αντίποινα για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο.
Ο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί σε οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και έχει εκφράσει την ανησυχία του για ένα χτύπημα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. «Αυτό είναι πιθανότατα ένα καρότο για να προσπαθήσει να καλοπιάσει τους Ισραηλινούς να μην κάνουν το μεγάλο βήμα», δήλωσε ο Τόμας Καράκο, διευθυντής του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, αναφερόμενος στην πιθανότητα το Ισραήλ να επιλέξει να πλήξει πυρηνικούς και άλλους στόχους. «Και, ξέρετε, δεν στέλνεις ένα περιουσιακό στοιχείο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς κάποιες προϋποθέσεις».
Οι 30 ημέρες που έχει δώσει ο Μπάιντεν στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί με τα αιτήματά του θα λήξουν μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δίνοντας στον Νετανιάχου τη δυνατότητα να αποφασίσει πόσο θα συμμορφωθεί, δήλωσε ο Μίλερ, ειδικά αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος με τον οποίο βρίσκεται κοντά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, νικήσει την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις. «Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι βρίσκεται στο σημείο μέγιστης επιρροής, και μπορεί κάλλιστα να είναι έτσι. Μπορεί σε λίγες εβδομάδες να έχετε έναν νέο εκλεγμένο πρόεδρο που θα είναι πολύ περισσότερο στα μέτρα του», πρόσθεσε ο Μίλερ.
Διαβάστε επίσης
Ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε την αυτοβιογραφία του – Είναι η πρώτη από εν ενεργεία Ποντίφικα
Ατελείωτη φρίκη στη Γάζα: Πεινασμένα σκυλιά τρώνε τους νεκρούς στους δρόμους…
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr