Το Ισραήλ παρέδωσε -την περασμένη εβδομάδα- στην Ουάσινγκτον έγγραφο με τους όρους του για μια διπλωματική λύση του πολέμου στον Λίβανο, η οποία θα επιτρέπει στους εκτοπισμένους αμάχους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφεραν στο Axios αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε το έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της σημερινής επίσκεψης του απεσταλμένου του προέδρου Μπάιντεν στη Βηρυτό, Άμος Χόχσταϊν, με σκοπό να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τον Λιβανέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μανπίχ Μπέρι και άλλους κρατικούς αξιωματούχους
Οι ισραηλινές απαιτήσεις, που διαμορφώθηκαν μετά από διαβουλεύσεις του υπουργείου Άμυνας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), επικεντρώνονται στη δυνατότητα του ισραηλινού στρατού να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί, ούτε θα ξαναφτιάξει τη στρατιωτική της υποδομή στο νότιο Λίβανο, καθώς και στη δυνατότητα της ισραηλινής αεροπορίας να πετά ελεύθερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Όμως και τα δύο αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν τη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πολύ απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι θα υπονόμευαν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια χθες Κυριακή, ο Μπέρι προειδοποίησε ότι η επίσκεψη Χόχσταϊν είναι «η τελευταία ευκαιρία πριν από τις αμερικανικές εκλογές για να βρεθεί λύση» στον πόλεμο στον Λίβανο, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η χώρα του αρνείται να τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, κάτι που ουσιαστικά απαιτεί το Ισραήλ.
Ο Χόχσταϊν πιέζει για μια ευρεία ανάπτυξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο ως μέρος κάθε διπλωματικής λύσης που τερματίζει τον πόλεμο στον Λίβανο, όμως τα τελευταία χρόνια ο λιβανέζικος στρατός είχε πολύ περιορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, η οποία ελέγχεται κυρίως από τη Χεζμπολάχ.
Παρά το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο του 2006, η UNIFIL μετά βίας εφάρμοσε το ψήφισμα 1701 και δεν κατάφερε να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ από το να κατασκευάσει μια σημαντική στρατιωτική υποδομή στο νότιο Λίβανο κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ θέλει επίσης να αναβαθμίσει την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ώστε να μπορεί να βοηθά τον λιβανέζικο στρατό στην αποτροπή ανάπτυξης ένοπλων οργανώσεων ή ατόμων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Βηρυτού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
«Νέες ιδέες» για το ζήτημα των ομήρων αναγγέλλει εκπρόσωπος του Νετανιάχου
Το υπουργικό Συμβούλιο στο Ισραήλ συνεδρίαζε μέχρι τα ξημερώματα, για τις τελευταίες προετοιμασίες πριν χτυπήσει το Ιράν. Ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου, μεταδίδει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φώναξε τους υπουργούς και τους επιτελείς του Στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στη βάση Κιριά στο Τελ Αβίβ, «όχι όλους μαζί αλλά σε μικρές ομάδες των 5-6 ατόμων και συζητούσε με αυτά τα σχήματα μέχρι τις τρεις περίπου το πρωί».
Δεν ήταν απλώς το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά το σύστημα ασφάλειας του Ισραήλ σε διαφορετικές συνθέσεις, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νετανιάχου δήλωσε ότι εξετάστηκαν «νέες ιδέες» και το κατά πόσον αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων. Ωστόσο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από την αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Βέβαιο είναι πως το ζήτημα των ομήρων συζητήθηκε, όχι σε ένα αλλά σε κάποια από τα σχήματα, και το πώς το Ισραήλ θα εκμεταλλευθεί το ζήτημα της σορού του Σινουάρ στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή τους.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Shin Bet, της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Ρόνεν Μπαρ, ταξίδεψε στο Κάιρο όπου συνάντησε το νέο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, με κύριο θέμα το ζήτημα των ομήρων.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Δύο νεκροί πιλότοι από συντριβή μαχητικού ηλεκτρονικού πολέμου
Τραμπ: «Σκ@τένια αντιπρόεδρος η Χάρις» – «Υποβιβάζει το αξίωμα» απαντά η Κάμαλα
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr