Με την παράδοση των τελευταίων αναβαθμισμένων μαχητικών Viper στην 337 Πολεμική Μοίρα «Φάντασμα», η οποία ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει τρεις Μοίρες με τα πιο σύγχρονα F-16 παγκοσμίως.
Μέχρι τα τέλη του 2027, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει το σύνολο των αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 Viper, ώστε πέντε Πολεμικές Μοίρες να επιχειρούν με τις πανίσχυρες «οχιές».
Και μόνο το γεγονός ότι τους τελευταίους 12 μήνες η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία 20 αναβαθμισμένα μαχητικά Viper προκαλεί αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «OnTime».
Έως τα τέλη του 2025 θα έχουν παραδοθεί τουλάχιστον 47 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper, καθώς οι εργασίες στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα εκτελούνται πλέον χωρίς καθυστερήσεις.
Θα ακολουθήσει η παράδοση αναβαθμισμένων μαχητικών στις δύο Μοίρες της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο, οι οποίες άλλωστε επιχειρούν τα τελευταία χρόνια με την πιο ισχυρή έκδοση F-16 που διέθετε, τα γνωστά Block 52+ adv, μέχρι να αρχίσει η παράδοση των Viper.
Τα επόμενα βήματα του προγράμματος
Η εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών στις δύο Πολεμικές Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα βρίσκεται πλέον σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, καθώς η 343 Μοίρα «Αστέρι» και η 340 Μοίρα «Αλεπού» ήταν οι πρώτες που προμηθεύτηκαν τα αναβαθμισμένα μαχητικά.
Οι «Κρητικοί» ιπτάμενοι έχουν ήδη «γράψει» στις «οχιές» αρκετές εκατοντάδες ώρες πτήσης και πλέον διαθέτουν προχωρημένη εικόνα για τις δυνατότητες των μαχητικών.
Τις πρώτες ώρες στα Viper «γράφουν» πλέον και οι ιπτάμενοι της 337 Μοίρας «Φάντασμα» και, έτσι, σταδιακά η Πολεμική Αεροπορία αλλάζει επίπεδο, με τον δικτυοκεντρικό πόλεμο να βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαίδευσης.
Προτεραιότητα για τους αεροπόρους αποτελεί η πλήρη γνώση και εκμετάλλευση στο έπακρο των δυνατοτήτων που έχουν οι «οχιές».
Το νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA τύπου APG-83 αποτελεί το σημείο αναφοράς, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία το διαφοροποιούν απόλυτα σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας.
Οι αποστάσεις στις οποίες εντοπίζει και εγκλωβίζει στόχους αποτελούν διαβαθμισμένη πληροφορία, όμως είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν το μεγάλο του πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με τον αριθμό των στόχων αλλά και την ακρίβεια που μεταφέρει όλα τα στοιχεία στον χειριστή.
Τα προηγμένα ραντάρ των Viper
Η συνεργασία του ραντάρ με το αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης δεδομένων Link 16 δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς της επιχειρησιακής εικόνας στο σύνολο των ιπτάμενων δικτυωμένων μέσων, αλλά και στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει και την συνολική ευθύνη οργάνωσης και εκτέλεσης των αποστολών αεράμυνας.
Αντίστοιχη δυνατότητα να εντοπίζει και να «διαβάζει» στόχους έχει το APG-83, τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στο έδαφος, με ότι αυτό συνεπάγεται στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, στο οποίο εκπαιδεύονται οι ιπτάμενοι σε μια σειρά από σενάρια πολλαπλών απειλών από αέρα, θάλασσα και ξηρά.
Οι πολλαπλών ενδείξεων οθόνες δίνουν τη δυνατότητα ο χειριστής να λαμβάνει ταυτόχρονα συνολική εικόνα από το σύνολο του θεάτρου επιχειρήσεων και μάλιστα με προτεραιοποιημένες τις απειλές.
Η αποτίμηση που κάνει το Αεροπορικό Επιτελείο από τη συμμετοχή των μαχητικών Viper σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις, όπως ο «Ηνίοχος 25» αλλά και η νατοϊκή «Ramstein Flag 25», δείχνει ότι η χρήση των ραντάρ AESA και η ανταλλαγή δεδομένων μέσω Link 16 έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πεδίο, τόσο όταν τα Viper συνεργάζονται μεταξύ τους, όσο και με άλλα μαχητικά 4,5ης γενιάς, όπως τα Rafale και με τα 5ης γενιάς F-35.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
To άρθρο Με F-16 Viper εξοπλίζεται η Πολεμική Αεροπορία: Οι φονικές «Οχιές» υπηρετούν σε τρεις Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .