Μετά το ενοχλημένο σχόλιο του Νικήτα Κακλαμάνη για την… μη απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στην ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο ίδιος και άλλοι δέκα βουλευτές της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να… κάνει τρίπλα, αναφερόμενος στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των βουλευτών.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πρωτοβουλία των «11», ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «κάποιοι ανακάλυψαν τη δουλειά που κάνει μία σωστά οργανωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα και ποιος ο ρόλος των βουλευτών. […] Βασική υποχρέωση των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις στους υπουργούς και των υπουργών να απαντούν» και συμπλήρωσε ότι «επειδή ήταν μείζον το ζήτημα, η απάντηση ήρθε συντομότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία από τον υπουργό Οικονομικών και την αρμόδια Γενική Γραμματέα».
Ο Π. Μαρινάκης ανέφερε, επίσης, ότι κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν 3.784 γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή και κατά τον τελευταίο χρόνο 624, δηλαδή αθροιστικά περίπου 4.500. Ενώ συνολικά ως προς τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανέφερε ότι συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει 10.000 παρεμβάσεις. «Μιλάμε μόνο για τους βουλευτές της ΝΔ προς τους αρμόδιους υπουργούς», τόνισε, ενώ ειδικά για την ερώτηση των «11» αρκέστηκε να πει ότι «δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε στο δημόσιο λόγο με το ζήτημα των κόκκινων δανείων και να προβάλουμε την πολιτική μας», μια πολιτική, όμως, που, όπως τόνισε, την έχουν ψηφίσει οι βουλευτές της ΝΔ.
Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «σε μια χώρα, όπου η αριστερά διαρρήγνυε τα ιμάτια ότι ήταν προστάτης των αδύναμων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα κόκκινα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση ψήφισε μία σειρά από νόμους, που προστατεύουν τους ευάλωτους ουσιαστικά και όχι στα λόγια, με πορείες και πάνω».
Αναφέρθηκε ειδικότερα για παράδειγμα στην υποχρεωτική εφαρμογή εξωδικαστικού συμβιβασμού εφόσον τη θέλει ο δανειολήπτης, καθώς και στο πρόγραμμα Ηρακλής, τονίζοντας ότι η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη σειρά ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ. «Είναι δεδομένο όμως ότι χρειάζονται περισσότερα και σε αυτό συμβάλλει και η ΚΟ της ΝΔ» πρόσθεσε.
«Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να φωνάζεις κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Είναι ωραία τα συνθήματα. Ο άλλος δρόμος είναι να πας στη βουλή και να ψηφίζεις διατάξεις που έχουν αποτέλεσμα», σχολίασε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προκάλεσε «όποιον ασκεί δημόσιο λόγο και κριτική, να μου πει -από τότε που ξέσπασε η κρίση και σε συνέχεια του νόμου Κατσέλη – ποια άλλη κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική εφαρμογή απόφασης υπέρ δανειολήπτη. Κάτι που ήταν νούμερο ένα αίτημα των δανειοληπτών, άρα η κυβέρνηση τους ακούει. Ποια κυβέρνηση έκανε τη διαδικασία αυτοματοποιημένης ενημέρωσης. Ποια κυβέρνηση ψήφισε πρόστιμα 500.000 ευρώ για μη τήρηση της νομοθεσίας. Καταλαβαίνουμε ελλείψει αντιπολίτευσης ότι κάποιοι ψάχνουν να βρουν δράκους. Στο παραμύθι δεν υπάρχουν δράκοι. Και αυτό αποδεικνύεται από τη συνοχή της ΝΔ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ΝΔ άντεξε 50 χρόνια, ένας από τους λόγους αυτούς είναι ότι μέσα στη ΝΔ έχουμε ουσιαστική δημοκρατία».
Διαβάστε επίσης
Σταύρος Παπασταύρου για επιτελικό κράτος: Η καλή νομοθέτηση βοηθά και ενισχύει την κοινωνική συνοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr