Μάχη για την ζωή της δίνει καθημερινά η Μ.Μ. που πάσχει από Κυστική Ίνωση και εδώ και δυο μήνες νοσηλεύεται στο Αττικό Νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση. Η 17χρονη κοπέλα είναι συνδεδεμένη σε μηχάνημα εξωκαρδιοαναπνευστικής κυκλοφορίας (ECMO), περιμένοντας την εύρεση συμβατού δότη για να κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων.
Το κορίτσι διαγνώστηκε με Κυστική Ίνωση, μια σπάνια κληρονομική νόσο, αμέσως μετά τη γέννησή της και όπως αναφέρει η μητέρα της, το τελευταίο διάστημα η υγεία της χειροτέρεψε απότομα με αποτέλεσμα να χρειαστεί πριν δυο μήνες περίπου να μπει σε μηχάνημα εξωσωματικής οξυγόνωσης, το οποίο την κρατάει αυτή την στιγμή στην ζωή, αφού οι πνεύμονες της λόγω της πάθησής της πλέον δεν λειτουργούν.
«Περιμένουμε καθημερινά να ακούσουμε ευχάριστα νέα για την εύρεση συμβατού δότη πνευμόνων», αναφέρει με έκδηλη αγωνία και απόγνωση η μητέρα της η οποία αυτές τις μέρες δεν έχει φύγει από το πλευρό της και συμπληρώνει ότι «όπως μου λένε οι γιατροί, όσο περνάει ο χρόνος, χωρίς να βρίσκεται μόσχευμα πνευμόνων, εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ζωή της, διότι η μικρή είναι στο μηχάνημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Μάλιστα, όπως μου ανέφεραν οι γιατροί, η περίπτωση της είναι δύσκολη διότι λόγω της ηλικίας της και του μικρόσωμου σωματότυπού της, είναι δύσκολο να βρεθούν κατάλληλοι πνεύμονες από δότη που να ταιριάζουν για την περίπτωσή της… Ο χρόνος περνάει και οι ελπίδες μας εξανεμίζονται».
Η μητέρα της 17χρονης απευθύνει δημόσια έκκληση για εύρεση μοσχεύματος και προσθέτει πως «αν το μόσχευμα που βρεθεί δεν είναι συμβατό για την κόρη μου, θα σώσει σίγουρα κάποιο άλλον άνθρωπο που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με το κορίτσι μου».
Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι η μοναδική επιλογή για την σωτηρία των ασθενών που είναι στα τελικά στάδια της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, σημαντικό είναι πέρα από την ιστοσυμβατότητα του λήπτη με τον δότη, ο σωματότυπος του δότη να ταιριάζει με αυτόν του ασθενούς.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Αγγελική Πρεφτίτση: «Η περίπτωση της 17χρονης μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και πραγματικά μας εντυπωσιάζει η ηρωική στάση της, διότι τόσες μέρες συνδεδεμένη στο μηχάνημα, καρτερικά αναμένει μόσχευμα πνευμόνων για να ζήσει! Όλοι ευχόμαστε αυτό να βρεθεί σύντομα και να της δοθεί η δεύτερη ευκαιρία για ζωή!».
Τα τελευταία χρόνια μεταμοσχεύσεις πνευμόνων γίνονται με επιτυχία στη χώρα μας, χάρη στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) σε συνεργασία με το κέντρο της Βιέννης. Σημαντική όμως για την πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων είναι η εύρεση κατάλληλων μοσχευμάτων και η λήψη της συναίνεσης των οικογενειών όσων έχει διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πρεφτίτση, «η δωρεά πνευμόνων αποτελεί την μόνη λύση για ασθενείς που βρίσκονται στα τελικά στάδια αναπνευστικής ανεπάρκειας και συνάμα αποτελεί υπέρτατη προσφορά ζωής και ανάσας και ένδειξη αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο. Έτσι, οι δότες, παρά το θάνατό τους, συνεχίζουν να ζουν μέσα από την πνοή ή την καρδιά τους», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης
Υπουργείο Υγείας και ΗΔΙΚΑ: «Όλα λειτουργούν κανονικά στο Σύστημα Ηλεκρονικής Συνταγογράφησης»
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr