Θετική ατζέντα αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να εκμεταλλευτεί το momentum και να γυρίσει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε γι’ αυτήν όλο το τελευταίο διάστημα. Και αυτό επειδή η αλήθεια είναι ότι, παρά τα όποια μέτρα έχει πάρει, η ακρίβεια, η οικονομία, αλλά και η υγεία παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια που ταλανίζουν την κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί τη συγκεκριμένη στιγμή να εκμεταλλευτεί τη μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη που έχει η Ν.Δ. μετά τη «δεξιά στροφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επισφραγίστηκε με την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του προέδρου της Βουλής.
Αυτό που θέλει δηλαδή είναι να δώσει έμφαση στο κυβερνητικό έργο, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να διαμηνύσει στους πολίτες ότι κάνει τις εξαγγελίες του πράξη.
Έμφαση θα δοθεί λοιπόν στις παρεμβάσεις που αναμένονται να γίνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και στις κτηριακές ανακαινίσεις που θα γίνουν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη θα ρίξουν το βάρος τους στο πρόγραμμα του υπουργείου Συνοχής και Οικογένειας, που μαζί με τη ΔΥΠΑ θα δίνουν τη δυνατότητα σε δικαιούχους με Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα να εργαστούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης για έναν χρόνο.
Υψηλή δυσαρέσκεια
Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν αποφασιστεί με στόχο να αλλάξει η εικόνα της κυβέρνησης στα θέματα καθημερινότητας των πολιτών. «Γαλάζιοι» παράγοντες δεν κρύβουν την αγωνία τους για το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.
Όπως λένε, μάλιστα, εάν αυτό το στοιχείο δεν αλλάξει δραστικά, τότε πραγματικά η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμα ότι τη συγκεκριμένη στιγμή ο στόχος της αυτοδυναμίας μοιάζει να έχει απομακρυνθεί και κανείς δεν ξέρει με ποιον τρόπο μπορεί το κυβερνών κόμμα να ανακτήσει τα χαμένα ποσοστά του.
Στην ανάλυσή τους προφανώς συμπεριλαμβάνουν το γεγονός ότι η Ν.Δ. βρίσκεται στην εξουσία πεντέμισι χρόνια και άρα είναι φυσικό να υπάρχει φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι αρρυθμίες που καταγράφονται σε νευραλγικούς τομείς επηρεάζουν τη συνολική εικόνα του κυβερνητικού έργου.
Αποκλείει δεξιούς εταίρους
Η μη αυτοδυναμία της κυβέρνησης συνεπάγεται, όπως είναι φυσικό, αναζήτηση πολιτικού εταίρου, σε μία στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Εύλογα, λοιπόν, πολλοί υπέθεταν ότι ο Μητσοτάκης θα αναζητήσει εταίρους από τα δεξιά του, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά εκφράζουν ακραίες απόψεις.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να αποκλείει κάθε συνεργασία τόσο με την Ελληνική Λύση όσο και με τη Φωνή Λογικής, επισημαίνοντας ότι «αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθούν να είναι κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον».
Προφανώς οι αναφορές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να πορεύεται με τη λογική των ισχυρών κυβερνήσεων. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς για να μπει σε μία συζήτηση συνεργασιών, δεδομένου ότι οι επόμενες κάλπες θα στηθούν σε δύο χρόνια.
Καθησυχάζει τους κεντροδεξιούς
Την ίδια στιγμή ωστόσο ήθελε να καθησυχάσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους του κόμματος ότι η «δεξιά στροφή» που έκανε με την επιλογή του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα έχει συνέχεια. Και αυτό διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο ακροατήριο δέχεται πολιτικό φλερτ και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει να ψαρέψει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του Κέντρου.
Παράλληλα θεωρεί ότι μέσα από τις δεξιές επιλογές που έκανε η Ν.Δ. θα καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αποψιλώνοντας τα μικρότερα κόμματα που είναι τοποθετημένα δεξιά της. Και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτόν θα ακυρώσει το αφήγημα των μικρότερων δεξιών κομμάτων, τα οποία ισχυρίζονται ότι η Ν.Δ. έχει χάσει τον δεξιό χαρακτήρα της.
Ο Μητσοτάκης συνέδεσε πάντως την αύξηση των ακροδεξιών απόψεων και με τη διεθνή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι:
«Αναμφίβολα υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προς αυτό που αποκαλούμε “σκληρή” Δεξιά ή “εξτρεμιστική” Δεξιά. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να την περιορίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που ψηφίζουν κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. Αλλά αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθούν να είναι κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον».
Διαβάστε επίσης:
Άδωνις Γεωργιάδης: Σε 10 ημέρες οι αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Οι τρεις πρώτες παρεμβάσεις