Μετά τα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση και η ΝΔ και τα οποία επισφραγιστήκαν από την διαγραφή του Αντώνη Σαμάρα και την κριτική του Κώστα Καραμανή, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κάνει στροφή στην καθημερινότητα.
Η επικαιρότητα αλλωστε εννοεί για μία τέτοια κίνηση καθώς από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 15 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο προυπολογιμσός για τον οποίο η κυβέρνηση εκφράζει την άποψη ότι δεν θα έχει καμμία διαρροή.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μετακινηθεί η συζήτηση στην οικονομία και στην ακρίβεια ώστε η κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα προς τους πολίτες ότι η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τα προβλήματα της κοινωνίας.
Η στροφή αυτή θεωρείται αναγκαία, όπως και το μήνυμα για βελτίωση, καθώς η οικονομία και η ακρίβεια καταγράφονται από τα γκάλοπ ως τα πεδία με τη χαμηλότερη κυβερνητική επίδοση.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία εβδομαδιαία ανασκόπηση σημείωσε ότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων.
“Είναι ένας προϋπολογισμός δημοσιονομικά υπεύθυνος, σχεδόν ισοσκελισμένος! Είναι ένας προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο, με τις μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να είναι αυξημένες κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024.
Περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, προβλέπει ανάπτυξη 2.3% -σημαντικά υψηλότερη για μια ακόμη χρονιά του μέσου όρου της ΕΕ-νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος” σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο Faceboook, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα προωθεί θεσμικά μέτρα που εστιάζουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού ζητήματος, στις δαπάνες για την Εθνική Άμυνα, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται βεβαίως με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από τις οποίες προκύπτει, ότι δεν αμφισβητείται η πρωτεία της ΝΔ, για την ώρα ωστόσο είναι μακρυά από τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Για να είμαστε ακριβείς το κυβερνών κόμμα κινείται στα ποσοστά των ευρωεκλογών παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι έλαβαν το μήνυμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις κυρίαρχη θέση έχει η απαισιοδοξία που διακατέχει τη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης και τα υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας κυρίως για ζητήματα της λεγόμενης καθημερινότητας.
Τα στοιχεία αυτά άλλωστε προσδιορίζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. «Η κοινωνική δυσφορία παραμένει ο μεγαλύτερος “εχθρός μας” σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εικόνα είναι δύσκολο να ανατραπεί.
Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι “το αφήγημα με τις μεταρρυθμίσεις δεν περνάει πια στην κοινωνία, καθώς δεν βελτιώνονται ούτε στην υγεία, ούτε στην επιχειρηματικότητα, ούτε αλλού» λένε τα ίδια στελέχη.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμάρα και οι κινήσεις που θα κάνει στο μέλλον ο πρώην πρωθυπουργός έφερε παράλληλα στο προσκήνιοκαι μία μεγάλη συζήτηση για το κατα πόσον τα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης εμφανίζονται να έχουν ανεβάσει τις δυνάμεις τους στο 15%, ενώ οι επικεφαλής τους ευελπιστούν ότι όσο θα διαδίδεται ο “τραμπισμός”, η αντι-woke ατζέντα κα στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, τόσο θα αυξάνονται τα ποσοστά τους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φέρνει τρόμο στην ΝΔ.
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η μείωση της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ το οποίο για την ώρα εμφανίζεται να κινείται γύρω στο 20%.
Η τακτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί η ΝΔ είναι να την εμφανίζει ως “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” που υιοθετεί μια λογική του «όχι σε όλα» Και τώρα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, στα μέσα Δεκεμβρίου.
Μόλις χτες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε δήλωση του, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, και επιχείρησε να αναδείξει διαφωνίες στην προσέγγιση του θέματος μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη.
“Χθες τους καλέσαμε να μας απαντήσουν σε 2 απλά ερωτήματα: πού θα βρουν τα 3 δισεκατομμύρια που κοστίζει δημοσιονομικά αυτή η κίνηση και πώς θα ξεπεράσουν τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Λίγες ώρες αργότερα, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση μείωσης του ΦΠΑ.
Σήμερα, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μας πει ότι πρώτα θα γίνει μελέτη πριν την οποιαδήποτε μείωση, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης στη χθεσινή συνέντευξή του είχε πει: «Μειώνουμε τον ΦΠΑ 2%. Εάν τα έσοδα μένουν σταθερά, τότε τον μειώνουμε και παρακάτω».
Δηλαδή, με βάση τη χθεσινή εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, η μελέτη θα αφορούσε την περαιτέρω μείωση, πέραν του 2%” δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, σε ανακοίνωση του, με το ΠΑΣΟΚ να μιλά για διαστρέβλωση και να δίνει ραντεβού με την Κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Διαβάστε επίσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr