Οι αρχές στη Φλόριντα, επιβεβαίωσαν νωρίς τους θανάτους δύο ανθρώπων από τον κυκλώνα Μίλτον, ωστόσο τώρα που κόπασε η ένταση του φαινομένου, άρχισε η αναζήτηση πολιτών που έμειναν στα δυτικά παράλια, τα οποία χτυπήθηκαν με μανία από το φαινόμεο.
Οι θυελλώδεις άνεμοι που χτύπησαν τα δυτικά παράλια της Πολιτείας, έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, στην ήδη πληγείσα περιοχή από τον τυφώνα Ελεν πριν δύο περίπου εβδομάδες.
Τα θύματα προέρχονταν από την κομητεία Σεντ Λούσι, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει υποστεί και τις σοβαρότερες καταστροφές.
Υπολογίζεται πως 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, ενώ τουλάχιστον 127 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Στα παράλια, σηκώθηκε κύμα που έφτασε κατά τόπους ως τα 4 μέτρα. Ο Μίλτον έφτασε στην ενδοχώρα, στα κεντρικά της Φλόριντα, έχοντας εξασθενήσει στην κατηγορία 1.
Οι αρχές με το ξημέρωμα θα αρχίσουν να κάνουν καταγραφεί στις περιοχές που επλήγησαν, οι οποίες εκκενώθηκαν σε μεγάλο μέρος. Υπολογίζεται πως 5,5 εκατ. άνθρωποι έφυγαν προς τα βόρεια της Πολιτείας και προς την Πολιτεία της Τζόρτζια, στη μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της Φλόριντα.
Οι άνεμοι έφτασαν τα 195χλμ ανά ώρα με την άφιξή τους στην Τάμπα, αναγκάζοντας περίπου 30.000 ανθρώπους που έμειναν στη πόλη, να τρέξουν σε καταφύγια.
Η κατάσταση στην περιοχή της Τάμπα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το Σεντ Πίτερσμπουργκ κατέγραψε πάνω από 41 εκατοστά βροχής. Ο Μίλτον χτύπησε και κοντά στο Ορλάντο, στο κέντρο της πολιτείας και προχωράει για να εκτονωθεί προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τουλάχιστον σύμφωνα με τον Ρον Ντε Σάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα, «τα χειρότερα πέρασαν».
Ορισμένοι βρέθηκαν και προ εκπλήξεων καθώς είδαν κροκόδειλους (υπάρχουν χιλιάδες στην δυτική Φλόριντα) να έχουν παρασυρθεί ή να έχουν μπει μέσα σε σπίτια.
Ομογενείς στη Φλόριντα: «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε όταν γυρίσουμε»
Στο Τάρπον Σπρινγκς, την ελληνική παροικία που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Τάμπα, οι περισσότεροι ομογενείς εκκένωσαν και έμειναν όσοι είχαν γερά σπίτια. Ο πρώην δήμαρχος, Κρις Αλαχούζος, εξέφρασε την αγωνία του για το τι – και αν- θα βρουν, όταν επιστρέψουν πίσω.
«Ακόμα είναι σκοτεινά και δεν έχουμε δει ακριβώς το τι έχει συμβεί εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς, αλλά ο τυφώνας είχε αλλάξει κατεύθυνση και αντί να μας χτυπήσει εμάς, όπως είχαν πει, κατευθείαν, γύρισε δεξιά και χτύπησε την πόλη Σαρασότα και έτσι ο άνεμος δεν ήταν και τόσο δυνατός όσο περιμέναμε. Δηλαδή περιμέναμε να είχε 180 μίλια την ώρα και εμάς μας πήρε κάπου 110 μίλια την ώρα διότι δεν μας χτύπησε ευθεία» ήταν τα πρώτα λόγια του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8.
Ερωτηθείς εάν έχει πληροφορίες για ομογενείς της περιοχής σε σχέση με την υγεία τους και τις περιουσίες τους στη Φλόριντα, ανέφερε πως έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με συγγενείς, πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς στο Τάρπον Σπρινγκς και τόνισε πως όλοι αισθάνονταν τον ίδιο μεγάλο φόβο.
«Δεν ξέραμε το τι θα βρούμε στα σπίτια μας, διότι έπρεπε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Ήταν υποχρεωτικό. Όχι μόνο συμβουλή από τον πρόεδρο και τον κυβερνήτη, αλλά ήταν υποχρεωτικό να φύγουμε από τα σπίτια μας, να πάμε μακριά όσο μπορούμε αλλά μερικοί όμως προτίμησαν να μείνουν εκεί. Αυτοί που τα σπίτια τους είναι ψηλά δηλαδή, δηλαδή μακριά από τη θάλασσα. Ήταν μια σοβαρή υπόθεση. Ήταν πολύ δυνατός τυφώνας. Μιλάμε για 130 μίλια την ώρα αέρας, πάρα πολύ δυνατός. Και αυτό που φοβόμασταν περισσότερο είναι η πλημμύρα την οποία δημιουργεί. Επειδή ο τυφώνας γύρισε δεξιά και έφυγε μακριά, δηλαδή πήγε λίγο πιο μακριά από το Τάρπον Σπρινγκς, εμείς είμαστε στην αριστερή πάντα του τυφώνα, εκεί δημιουργείται βροχή και αέρας, ενώ στην δεξιά πάντα του Τυφώνα, που είναι το νότιο μέρος της Φλόριντα, εκεί δημιουργείται πλημμύρα» ανέφερε ο κ. Αλαχούζος.
Δεν υπάρχει πλημμύρα σημείωσε, αλλά πολύ δυνατή βροχή και πολύ δυνατός αέρας.
«Αυτή τη στιγμή όμως προχωράει ο τυφώνας με 15 μίλια την ώρα και εύχομαι να ξεφύγει από εδώ και πάει προς το κέντρο της Φλόριντα. Στο Τάρπον Σπρινγκς, σε μερικά μέρη έχει νερό, αλλά στα περισσότερα μέρη δεν έχει ηλεκτρισμό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς, όπως φαίνεται έφυγαν, πήγαν σε άλλα μέρη όπου μπορούσαν και αυτοί που δεν μπορούσαν, πήγαν στα καταφύγια, στα οποία συνήθως πάνε εκεί οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Έχει και ένα κομμάτι ανθρώπων που προτίμησαν να μείνουν εκεί. Αυτοί που μένουν πιο ψηλά, δηλαδή τα σπίτια τους είναι πιο ψηλά» προσέθεσε ο κ. Αλαχούζος.
Διαβάστε επίσης:
Τυφώνας Μίλτον: Εφιαλτική προειδοποίηση των αρχών υγείας για κίνδυνο από «σαρκοβόρο» βακτήριο
WWF: SOS για το περιβάλλον – Ο πληθυσμός των άγριων ζώων έχει μειωθεί κατά 73% την τελευταία 50ετία
Γαλλία: Νέα «υπόθεση Πελικό» – 46χρονος νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr