Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε σήμερα επίσημη έρευνα κατά της κινεζικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Temu για πιθανές παραβιάσεις του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), του πακέτου κανόνων του μπλοκ που αποσκοπεί στον περιορισμό της διάδοσης παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Μια προκαταρκτική έρευνα της Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Temu ενδέχεται να μην καταφέρει να πατάξει τα μη συμμορφούμενα προϊόντα και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τον εθιστικό σχεδιασμό της πλατφόρμας της, όπως τα προγράμματα ανταμοιβής, ενώ παράλληλα υπολείπεται των υποχρεώσεων διαφάνειας, όπως αναφέρει το Politico.
Η Επιτροπή νωρίτερα αυτό το μήνα διέταξε την κινεζική εταιρεία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για να δείξει πώς σέβεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις κυβερνήσεις των «27» και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών που υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα δεν είναι ασφαλής για τους καταναλωτές.
«Υπάρχει η υποψία ότι δεν γίνονται αρκετά, όχι με αποτελεσματικό τρόπο για να αποτραπεί πραγματικά η διάδοση παράνομων προϊόντων», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους πριν από την ανακοίνωση. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Temu δεν ανέλυσε σωστά τον εθιστικό χαρακτήρα» ορισμένων χαρακτηριστικών της, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την DSA, οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως και 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων τους, εάν η έρευνα, η οποία δεν δεσμεύεται από κανένα χρονοδιάγραμμα, επιβεβαιώσει σημαντικές παραβάσεις.
Η Temu, με 92 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ, χαρακτηρίστηκε ως πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα (VLOP) τον Μάιο, γεγονός που την ανάγκασε να συμμορφωθεί με αυστηρότερους κανόνες και να αντιμετωπίσει τον άμεσο έλεγχο της Επιτροπής.
Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της Temu είπε ότι η εταιρεία «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις της βάσει της DSA, επενδύοντας συνεχώς για την ενίσχυση του συστήματος συμμόρφωσής μας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών στην πλατφόρμα μας» και «θα συνεργαστεί πλήρως με τις ρυθμιστικές αρχές».
Οι ανθούσες διαδικτυακές αγορές με έδρα την Κίνα – όπως η Temu, η μάρκα γρήγορης μόδας Shein και ο γιγαντιαίος λιανοπωλητής AliExpress – έχουν βρεθεί όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των φορέων χάραξης πολιτικής και των ρυθμιστικών αρχών λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πρακτικές ντάμπινγκ, την καταναγκαστική εργασία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει «τις προκλήσεις με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου για να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από ισότιμους όρους ανταγωνισμού με βάση αποτελεσματικούς τελωνειακούς, φορολογικούς ελέγχους και ελέγχους ασφαλείας και πρότυπα βιωσιμότητας».
Διαβάστε επίσης
Κούβα: 8 οι νεκροί από τον κυκλώνα Όσκαρ
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr