Προδιαγεγραμμένο και επαναλαμβανόμενο έγκλημα χαρακτήρισε την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα, διένυσε 30 χιλιόμετρα και έφθασε να καίει στο Χαλάνδρι, δηλαδή στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που, παρότι το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν κι έκανε δηλώσεις ότι ήταν καθόλα προετοιμασμένη για τη νέα αντιπυρική περίοδο, για άλλη μία χρονιά δεν είχε λάβει κανένα ουσιαστικό αντιπυρικό μέτρο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν οργή και αγανάκτηση για τις καταστροφές που υπέστησαν και φέτος.
Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά εξοργίζουν κιόλας οι γνωστές δικαιολογίες της κυβέρνησης για ακραία καιρικά φαινόμενα και τη μορφολογία του εδάφους και μάλιστα σε μια περιοχή που απέχει μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας!
Εξοργιστικοί, συνέχισε, είναι και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τους «λίγους που υπέστησαν ζημιές», την ώρα που καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και αυτοκίνητα, δημόσιες υποδομές, αθλητικές υποδομές, χώροι αναψυχής ενώ οι συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμισή του αφορούν ολόκληρο τον λαό της περιοχής και όχι λίγους.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως είκοσι μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα τα επικίνδυνα δέντρα και κλαδιά που κρέμονται πάνω από σπίτια και δρόμους. Επιπλέον, οι αυτοψίες δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι σπίτια που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, βγαίνουν πράσινα και δεν δικαιούνται καμία αρωγή. Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος των οικοδομικών υλικών που έχει εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω ακρίβειας.
Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ακόμα δεν έχουν πάει σε κατεστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες για να αποζημιωθούν οι αγρότες, όχι μόνο για την παραγωγή αλλά και για τα μηχανήματα και τα αρδευτικά τους έργα.
Στις δημόσιες υποδομές δεν έχει ξεκινήσει καμία αποκατάσταση, ενώ τα κονδύλια για τους δήμους που επικαλέστηκε ο υπουργός, δεν φθάνουν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των καταστροφών. Ακόμη και οι εξάμηνες φοροαπαλλαγές δεν επαρκούν, αφού έξι μήνες μετά οι πληγέντες είναι σίγουρο πως δεν θα έχουν αποκαταστήσει τα προβλήματα.
Επίσης, ο Γ. Γκιόκας ζήτησε την άμεση αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με ευθύνη των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες στενάζουν κάτω από τις σοβαρές ελλείψεις, μία βασική αιτία της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Έχει καταστραφεί το 37% των δασών της Αττικής τα τελευταία 8 χρόνια, αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με το γελοίο πρόγραμμα “πρασινίζω την αυλή μου” μετά το πρόγραμμα του “καθαρίζω το οικόπεδό μου”», επισήμανε.
«Να αυξήσετε τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, να δώσετε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα οποία ταΐζετε τους επιχειρηματίες της Ενέργειας και αυτούς που μπαίνουν στα δάση. Γι΄ αυτούς βρίσκετε κονδύλια, όταν είναι να καλύψετε τις λαϊκές ανάγκες αρχίζει η στενότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην οργάνωση και την αλληλεγγύη που εκφράζεται από τον λαό στους πληγέντες, υπογραμμίζοντας πως αυτή η αλληλεγγύη έσωσε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από την πύρινη λαίλαπα. Με βάση αυτή την αλληλεγγύη, κάλεσε τον λαό να βάλει στο στόχαστρό του την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, στον βωμό του κόστους, των επιλέξιμων υποδομών και του κέρδους των μονοπωλίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller