Παρόλο που o Κίλιαν Μέρφι διάβασε το διάσημο ιρλανδικό βιβλίο “Small Things Like These” κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid-19 και όπως λέει «τον σόκαρε», ήταν η σύζυγος του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού, Ιβόν ΜακΓκίνες, που του πρότεινε να μεταφέρει την ιστορία ενός άνδρα κατά της κατάχρησης της εκκλησίας σε ταινία.
Ο Μέρφι κάνει την παραγωγή και πρωταγωνιστεί σε μια προσαρμογή του μυθιστορήματος της Κλερ Κίγκαν, το οποίο περιλαμβάνει ένα από τα πλυντήρια της Μαγδαληνής της Ιρλανδίας, εργαστήρια που διευθύνει η Καθολική Εκκλησία, όπου ανύπαντρες, έγκυες γυναίκες φυλακίζονταν και αναγκάζονταν να γεννούν κρυφά.
Παρόλο που το βιβλίο «έμεινε μαζί μου για πολύ καιρό», ο Ιρλανδός ηθοποιός παραδέχτηκε στο CNN ότι αρχικά δεν το σκέφτηκε ως ένα πιθανό κινηματογραφικό έργο.
Αλλά μετά από την ενθάρρυνση της συζύγου του, ο Μέρφι επικοινώνησε με προηγούμενους συνεργάτες του, όπως o σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Έντα Γουόλς και ο σκηνοθέτης των Peaky Blinders, Τιμ Μίλαντς, ζητώντας τη βοήθειά τους σε ένα θέμα που αποκαλεί «συλλογικό τραύμα» που οι Ιρλανδοί «ακόμα επεξεργάζονται».
Ο Μέρφι υποδύεται τον έμπορο άνθρακα Μπιλ Φέρλονγκ, πατέρα πέντε κοριτσιών σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας τη δεκαετία του 1980.
«Τον συναντάμε σε αυτό το σημείο της ζωής του όπου βιώνει κάποια μεγάλη συναισθηματική αναταραχή. Νιώθει ότι περνάει κάποιου είδους κατάρρευση», είπε ο Μέρφι στο CNN.
«Και μετά αυτή η καταπιεστική ατμόσφαιρα στην πόλη και ο έλεγχος που ασκεί η Εκκλησία σε ολόκληρη την κοινωνία. Όλα μαζεύονται αυτές τις συγκεκριμένες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα».
Επίσης, έρχεται στο προσκήνιο το μέλλον των πέντε κοριτσιών της οικογένειας, των οποίων η ξέγνοιαστη ενέργεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δυστυχία των νεαρών γυναικών που ο Μπιλ παρατηρεί στο πλυντήριο που βρίσκεται στο τοπικό μοναστήρι, καθώς παραδίδει κάρβουνο. Μπαίνοντας στο κτίριο, τις βλέπει να τρίβουν τα δάπεδα και να μοχθούν στα πλυντήρια, μια τον παρακαλεί να τη βοηθήσει να δραπετεύσει καθώς μια καλόγρια τον απομακρύνει βιαστικά. Στο βάθος ένα μωρό κλαίει.
Όταν ο Μπιλ βρίσκει ένα από αυτά τα κορίτσια εγκαταλελειμμένα στο ανθρακωρυχείο του μοναστηριού, η ηγουμένη, την οποία υποδύεται η Έμιλυ Γουάτσον, του ξεκαθαρίζει πόσο γρήγορα μπορεί να αναστείλει την πολύτιμη εκπαίδευση που δίνουν οι καλόγριες στις κόρες του. Του δίνει ένα φάκελο με μετρητά για τον βοηθήσει για τα Χριστούγεννα. Και να εξασφαλίσει τη σιωπή του.
Το “Small Things Like These” μπορεί να μοιάζει με μια μικρή, ήσυχη ταινία, ειδικά σε σύγκριση με το βραβευμένο με Όσκαρ blockbuster του Μέρφι “Oppenheimer”, αλλά ο ήρωας της ταινίας βρίσκεται σε ένα επικό ηθικό ταξίδι. Και δεν υπάρχει τίποτα ήσυχο σχετικά με την απεικόνιση του μισογυνισμού στην ταινία.
Παρά το γεγονός ότι έχει την αίσθηση μιας ταινίας εποχής, αυτή η ιρλανδική ιστορία δεν ανήκει στο παρελθόν.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας άνοιξε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μητέρων και βρεφών σε ιδρύματα. Στη Βόρεια Ιρλανδία ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για μια δημόσια έρευνα για τα σπίτια μητέρων και βρεφών. Πολλοί Ιρλανδοί εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα του τι συνέβη σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και τα μωρά τους.
Την περασμένη εβδομάδα, το Βατικανό παρουσίασε την πρώτη του ετήσια έκθεση σχετικά με τις πρωτοβουλίες προστασίας των παιδιών για την αντιμετώπιση ενός άλλου μεγάλου σκανδάλου, αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς. Διαπίστωσε ότι τμήματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξακολουθούν να μην κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν ότι η σεξουαλική κακοποίηση κληρικών θα αναφέρεται επαρκώς.
Αυτή είναι η πρώτη ταινία για την εταιρεία παραγωγής του Μέρφι, “Big Things” και εκτελεστικοί παραγωγοί είναι οι Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΝΤΙΚΙ ART | topontiki.gr