Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ άνοιξε την πόρτα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του – πιθανότατα την Τετάρτη – ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποβάλει σε ψηφοφορία τον προϋπολογισμό του για την κοινωνική ασφάλιση.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 του Συντάγματος το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να περάσει νομοσχέδια δίχως ψηφοφορία στη Βουλή.
Ενώπιον των βουλευτών, ο αρχηγός της κυβέρνησης, επικαλούμενος την επιθυμία για «σταθερότητα» και «ορατότητα» των Γάλλων και λέγοντας πως «τώρα είναι μια στιγμή αλήθειας που φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους», ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2025. «Από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ τις δικές μου», κατέληξε στην ομιλία του.
Η ενωμένη αριστερά στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο υποσχέθηκε να καταθέσει πρόταση μομφής σε περίπτωση επίκλησης του 49.3, την οποία η Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν θα υπερψηφίσει. Με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε πρωθυπουργό προ τριμήνου ο πρόεδρος Μακρόν, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης.
Όπως δήλωσε η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI, το αριστερό πολιτικό μπλοκ της Γαλλίας καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε τη Δευτέρα.
Πρόταση μομφής κατέθεσε και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, με την Μαρίν Λε Πεν να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της θα στηρίξει και την πρόταση της Αριστεράς. «Ο κ. Μπαρνιέ δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των έντεκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων του Εθνικού Συναγερμού. Είπε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, οπότε θα αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας. Καταθέτουμε πρόταση μομφής και θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», δήλωσε.
Η Γαλλία είναι τώρα προετοιμασμένη για μια αντίδραση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η κρίση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να δηλώνουν ότι η Γαλλία αποτελεί χειρότερο πιστωτικό κίνδυνο από την Ελλάδα, το χρέος της οποίας παραλίγο να γονατίσει την ευρωζώνη λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ και το χάος είναι πιθανό να στείλει ωστικά κύματα πολύ πέρα από τα σύνορά της.
«Οι Γάλλοι ζητούν και περιμένουν σταθερότητα», είπε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές το απόγευμα της Δευτέρας. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και εγώ αναλαμβάνω τη δική μου».
Υπηρεσιακή κυβέρνηση
Οι προτάσεις δυσπιστίας θα συζητηθούν πιθανότατα την Τετάρτη.
Η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί μόνο σαράντα οκτώ ώρες μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, δηλαδή όχι πριν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπαρνιέ μπορεί να ανατραπεί πριν από το τέλος της εβδομάδας. Στη συνέχεια, αν η κυβέρνηση πέσει, θα παραμείνει ως υπηρεσιακή έως ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να περιηγηθεί στο ίδιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.
Αυτή θα ήταν η πρώτη επιτυχημένη πρόταση μομφής από το 1962 και μόνο η δεύτερη από την ίδρυση της σημερινής γαλλικής δημοκρατίας το 1958.
Το κόστος δανεισμού του γαλλικού 10ετούς κρατικού δανεισμού διευρύνθηκε σε σχέση με το κόστος της Γερμανίας τη Δευτέρα, αγγίζοντας νέα υψηλά 12 ετών.
Ρόλος ρυθμιστή στην Λε Πεν
Αρχικά, το κόμμα της Λεπέν ήταν πρόθυμο να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο, επιτρέποντας στον Μπαρνιέ να παραμείνει στην εξουσία με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις. Αλλά η γαλλική ακροδεξιά δύναμη έδειξε στη συνέχεια ότι ήταν πρόθυμη να στραφεί κατά του αρχηγού της κυβέρνησης, ο οποίος την κατηγόρησε ότι δεν είχε λάβει στα σοβαρά τις ανησυχίες του.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά , προειδοποίησε τη Δευτέρα το πρωί ότι θα χρειαζόταν «ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής» για να αλλάξει η γνώμη του κόμματος να καταψηφίσει την κυβέρνηση.
Για λίγες ώρες τη Δευτέρα φαινόταν ότι ένα τέτοιο θαύμα μπορεί να είχε τη μορφή δήλωσης από το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Μπαρνιέ είχε υποχωρήσει σε ένα βασικό αίτημα του ακροδεξιού κόμματος, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ορισμένα είδη φαρμάκων.
Πολλές απαιτήσεις
Ο Μπαρνιέ είχε ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στην ακροδεξιά – συμφωνώντας να περιορίσει την πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη για μετανάστες χωρίς έγγραφα – αλλά δεν είχε πιστώσει δημόσια το κόμμα για αυτές τις αλλαγές, προς απογοήτευση της Λε Πεν.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέρριψε το ακροδεξιό κόμμα και τον υποψήφιο πρόεδρό του: «Υπήρξαν πολλές απαιτήσεις για αυτό το θέμα. Η κυρία Μαρίν Λεπέν, εκπροσωπώντας την Εθνική Συσπείρωση, το υπενθύμισε στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια ενός τηλεφώνου συνομιλία [Δευτέρα πρωί] Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην σταματήσει να αποζημιώνει τα φάρμακα το 2025.
Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε να είναι αρκετό για τη Λεπέν, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει μια ακόμη δαπανηρή παραχώρηση εφαρμόζοντας μια πλήρη προσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό την 1η Ιανουαρίου. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης να το αποδεχθεί ή όχι», είπε η Λε Πεν μετά τη δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Η τελευταία πρόταση μομφής που εξετάστηκε στην Εθνοσυνέλευση χρονολογείται από τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Κατατέθηκε από την ομάδα LFI μετά τη χρήση του 49.3 από την Ελίζαμπεθ Μπορν για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2024 και η πρόταση απορρίφθηκε.
Από το 1958, το άρθρο 49 παράγραφος 3 έχει ενεργοποιηθεί 113 φορές, αλλά καμία πρόταση μομφής δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε κατάρρευση της κυβέρνησης εκτός από την πρόταση δυσπιστίας που έγινε, το 1962, και οδήγησε στην ανατροπή του Πρωθυπουργού Ζωρζ Πομπιντού.
Διαβάστε επίσης:
Ακόμη πιο δεξιά η Ευρωπαϊκή Ένωση: Έρχονται νέοι κανονισμοί για τις απελάσεις μεταναστών
Στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ στη Ρωσία – Στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr