LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    summer camp λαμία
    «Αθλητικό Summer Camp» στο Δήμο Λαμιέων
    3 Ιουνίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Πρόστιμο για φωτιά σε οικόπεδο
    3 Ιουνίου 2025
    Λαμία: Στη Δ.Κ. Σταυρού ο Δήμαρχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου
    3 Ιουνίου 2025
    Δήμος Λαμιέων: Με μεγάλη συμμετοχή η τελική γιορτή του προγράμματος «Άθληση για Όλους»
    3 Ιουνίου 2025
    Εκδήλωση μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στην Αταλάντη από το Δήμο Λοκρών
    2 Ιουνίου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    summer camp λαμία
    «Αθλητικό Summer Camp» στο Δήμο Λαμιέων
    3 Ιουνίου 2025
    Λαμία: Κολυμβητικοί αγώνες «Διάκεια 2025»
    30 Μαΐου 2025
    «δε saltarismed!» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας
    29 Μαΐου 2025
    19ο Φεστιβάλ Οίτης – Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα
    28 Μαΐου 2025
    Λαμία: Σεμινάριο υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού θα πραγματοποιήσει η Βίκυ Μαραγκάκη
    28 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    9 προσλήψεις στον Δήμο Μακρακώμης
    19 Μαΐου 2025
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    19ο Φεστιβάλ Οίτης – Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα
    28 Μαΐου 2025
    Lemon: Απόψε στη Λαμία η ιστορία του πιανίστα 1900
    26 Μαΐου 2025
    Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας παρουσιάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο « Αυτό Κυρία, δεν είναι Γενοκτονία ;; »
    25 Μαΐου 2025
    Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στο Λαογραφικό Μουσείο Δίβρης
    19 Μαΐου 2025
    «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη»: Ρεσιτάλ Κιθάρας του Κώστα Αναστασίου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας
    19 Μαΐου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Κάστρο Alnwick: Το εντυπωσιακό οικοδόμημα που στέγαζε το «Χόγκουαρτς» στις ταινίες του Χάρι Πότερ
    23 Μαΐου 2025
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    Επαναστατική ανακάλυψη: Έφτιαξαν πλαστικό που διαλύεται στη θάλασσα μέσα σε λίγες ώρες
    4 Ιουνίου 2025
    Copernicus: Σύννεφα καπνού από τις φωτιές στον Καναδά «ταξιδεύουν» στην Ευρώπη
    3 Ιουνίου 2025
    Συναγερμός στη Σικελία: Εξερράγη η Αίτνα – Συγκλονιστικό βίντεο
    2 Ιουνίου 2025
    «Χρυσός» πυρήνας: Η Γη τροφοδοτεί την επιφάνειά της με πολύτιμα μέταλλα
    31 Μαΐου 2025
    «Κόψτε το νερό»: Η νέα οδηγία της Ευρώπης σε Ελλάδα και κράτη-μέλη
    29 Μαΐου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Κάταγμα ισχίου: Κινδυνεύουν οι νεότερες γυναίκες;​​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Ο Άρης Μουγκοπέτρος ξεσπά για τον «υποτιθέμενο φίλο» που του έδωσε την κροτίδα: «Παραλίγο να με σκοτώσει, κυκλοφορεί ελεύθερος και χλευάζει»​
5 Ιουνίου 2025
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Λήμνο​
5 Ιουνίου 2025
Πανελλήνιες 2025: Στα μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται σήμερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ​
5 Ιουνίου 2025
Καιρός: Εκτοξεύεται κοντά στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία – Η πρόγνωση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος​
5 Ιουνίου 2025
Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη 20χρονος Αιγύπτιος για τη δολοφονία του 25χρονου συμπατριώτη του​
5 Ιουνίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΥ ΖΗΝ > Κάταγμα ισχίου: Κινδυνεύουν οι νεότερες γυναίκες;​​
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Κάταγμα ισχίου: Κινδυνεύουν οι νεότερες γυναίκες;​​

27 Σεπτεμβρίου 2024
Updated 2024/09/27 at 12:04 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Αύξηση παρουσιάζουν στην εποχή μας τα ποσοστά των γυναικών που σπάνε το ισχίο τους για πρώτη φορά πριν φτάσουν τα 70, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Η έγκαιρη ενημέρωσή τους για την ανάγκη παρακολούθησης της υγείας των οστών τους από μικρότερες ηλικίες, προκειμένου να περιοριστεί η αυξανόμενη τάση κατάγματος του ισχίου έχει, επομένως, μέγιστη σημασία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της έρευνας NHANES για να εντοπίσουν στις ΗΠΑ γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω με χαμηλή οστική πυκνότητα στον αυχένα του μηριαίου οστού, βάσει μετρήσεων με τη μέθοδο DEXA, από το 2009-2018.

- Advertisement -

Διαπίστωσαν ότι σημειώθηκαν 50% λιγότερα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας του ισχίου κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου της μελέτης.

Τα ευρήματα έδειξαν, επίσης, ότι ο αριθμός των γυναικών ηλικίας άνω των 70 ετών που παρουσίασαν το πρώτο τους κάταγμα ισχίου μειώθηκε, σε αντίθεση με τις γυναίκες ηλικίας 60-69 ετών.

Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις προσπάθειες ενημέρωσης και πρόληψης που εφαρμόζονται για τα άτομα άνω των 70 ετών, καθώς και στη σύσταση για τη λήψη μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο πτώσεων, όπως η άσκηση, η διατροφή και οι τροποποιήσεις του περιβάλλοντος που ζουν οι ηλικιωμένοι.

«Τα κατάγματα ισχίου είναι συχνά στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Η συχνότητα έχει αυξηθεί κατά 93,0% από το 1990 έως το 2019, με εκτιμώμενες 14,2 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου έχει αυξηθεί και αυτή γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να φέρει περαιτέρω αύξηση των καταγμάτων στην άρθρωση αυτή.

Η μελέτη του Χάρβαρντ

Μια διεθνής μελέτη, που περιελάμβανε ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research, έδειξε ότι ενώ τα ποσοστά καταγμάτων ισχίου έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, ο αριθμός των καταγμάτων ισχίου παγκοσμίως προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, σε σύγκριση με το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν, αφού ένα ράγισμα ή σπάσιμο στην άρθρωση του ισχίου επιβαρύνει σημαντικά τηνποιότητα ζωής, λόγω του πόνου που προκαλεί και της αδυναμίας πλήρους αυτοεξυπηρέτησης τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του», εξηγεί ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic δρ Βασίλειος Σακελλαρίου.

«Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιπλοκών και θνησιμότητας, παρότι ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων νοσηλεύονται μετά τον τραυματισμό.

Αναλόγως της ηλικίας και των συννοσηροτήτων περίπου το 9% των ασθενών υποκύπτουν μέσα σε ένα μήνα, ποσοστό που αυξάνεται μέσα στο επόμενο έτος από διάφορες αιτίες.

Σαφώς, πέραν της παθολογικής κατάστασης, το ποσοστό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών ελλείψεων, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της μειωμένης σκελετικής μυϊκής μάζας.

Επομένως, η πρόληψη και η βέλτιστη αντιμετώπιση των καταγμάτων είναι οι κύριοι πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί βάση, προκειμένου να μειωθούν τόσο τα κατάγματα ισχίου όσο και οιεπιπτώσεις που προκαλούν», προσθέτει.

Η πρόληψη απαιτεί χρόνια προετοιμασίας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κανείς, αν σκεφτεί ότι ένα κάταγμα ισχίου μπορεί να χωρίσει τη ζωή σε δύο φάσεις – στην «πριν» (από το κάταγμα) και στη «μετά».

Η διατήρηση της πυκνότητας των οστών είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος,αφού η χαμηλή οστική πυκνότητα διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Δεδομένου ότι πάνω από το ήμισυ των γυναικών και το 18% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω δεν έχουν επαρκή οστική πυκνότητα, αναγνωρίζεται εύκολα το μέγεθος του προβλήματος.

Επίτευξη του στόχου για γερά οστά μετά την ηλικία των 50 ετών ξεκινά δεκαετίες πριν, με την πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε πρωτεΐνες, νάτριο και καφεΐνη διατροφή.

Εξίσου σημαντική είναι:

η λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D

η τακτική άσκηση (η οποία χτίζει παράλληλα δυνατούς τους μύες και διατηρεί την ικανότητα ισορροπίας),

η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος

η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Η καλή όραση και η αντιμετώπιση παθήσεων / αντικατάσταση φαρμάκων που προκαλούν ζάλη ή αστάθεια.

Έλεγχος οστικής πυκνότητας και αντιμετώπιση

Ο έλεγχος της οστικής πυκνότητας πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες ή άλλως, αναλόγως του ατομικού κινδύνου, και γύρω στα 70 για τους άνδρες, διότι η γνώση αυτή και η λήψη μέτρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος κατά 36%, σύμφωνα με μια μελέτη του Johns Hopkins.

Οι επιλογές για τη θεραπεία των καταγμάτων του ισχίου περιλαμβάνουν συντηρητική και χειρουργική θεραπεία.

Λόγω των πολλών μειονεκτημάτων της συντηρητικής θεραπείας, ιδιαίτερα της παρατεταμένης ακινησίας και των υψηλών ενδονοσοκομειακών επιπλοκών, σπανίως επιλέγεται.

Η χειρουργική θεραπεία συμβάλλει σε βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα, μειώνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, τη διάρκεια του πόνου, τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και τη θνησιμότητα, σε σύγκριση με τη συντηρητική.

Μάλιστα, ο μετεγχειρητικός πόνος και η διάρκεια νοσηλείας μειώνεται περαιτέρω όταν η εγχείρηση πραγματοποιείται εντός 24ωρου από τη διάγνωση με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η MicroHip, η Star, η AMIS και η SuperPath.

Εξαιρετική βοήθεια προσφέρουν και τα ρομποτικά συστήματα πλοήγησης, διότι δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον χειρουργό για την επίτευξη του βέλτιστου χειρουργικού αποτελέσματος.

«Στην εποχή μας η γυναίκα στην ηλικία των 60-69 είναι ακόμα νέα, δραστήρια, με έντονη κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Ένα κάταγμα ισχίου είναι γεγονός ικανό για να την αποτραβήξει και να της στερήσει, τουλάχιστον για κάποια περίοδο, δραστηριότητες που τη γεμίζουν και τη χαροποιούν. Η πρόληψη, όπως και η έγκυρη και ταχύτατη αντιμετώπιση είναι τα “κλειδιά” για τη ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μιας τέτοιας εξέλιξης», καταλήγει ο δρ Σακελλαρίου.

Διαβάστε επίσης

Eurostat: Στην πρώτη 5αδα οι Έλληνες που ζουν περισσότερα χρόνια με καλή υγεία

Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας: «Ανεπαρκή τα μέτρα για τους νέους γιατρούς»

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα συμπτώματα που δείχνουν πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί η νόσος

ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ φραγμένη αποχέτευση που σας χάλασε την ημέρα; Οι ειδικοί στις αποφράξεις του https://apostolisapofraxeis.gr/ είναι εδώ για να σας απαλλάξουν άμεσα και αξιόπιστα από κάθε πρόβλημα σωληνώσεων.

27 Σεπτεμβρίου 2024
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ξεσπά για τον «υποτιθέμενο φίλο» που του έδωσε την κροτίδα: «Παραλίγο να με σκοτώσει, κυκλοφορεί ελεύθερος και χλευάζει»​
5 Ιουνίου 2025
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Λήμνο​
5 Ιουνίου 2025
Πανελλήνιες 2025: Στα μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται σήμερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ​
5 Ιουνίου 2025
Καιρός: Εκτοξεύεται κοντά στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία – Η πρόγνωση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος​
5 Ιουνίου 2025
Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη 20χρονος Αιγύπτιος για τη δολοφονία του 25χρονου συμπατριώτη του​
5 Ιουνίου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Απόφαση για την αναγνώριση των ιατρικών ειδικοτήτων γιατρών από τις ΗΠΑ​​

5 Ιουνίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Αλλάζει εποχή η Υγεία με το πρόγραμμα Προλαμβάνω και την Τεχνητή Νοημοσύνη»​​

4 Ιουνίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Εκ των έσω η δολιοφθορά στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός»​​

4 Ιουνίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Δέκα χαρακτηριστικά που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι – Εκτός από υψηλό IQ​​

4 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?