Σημεία αναφοράς ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι τα φαρμακεία της χώρας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εμπιστεύονται για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αλλά και για τα προγράμματα πρόληψης όπως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου».
Αναλυτικά όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί μέχρι στιγμής χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Από τους εμβολιασμούς αυτούς, οι 150.000 έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς και 850 από ιατρούς.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει ηλικίες 50 – 69 ετών, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι χθες είχαν σταλεί 1.400.000 sms και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς τονίζοντας ότι: «Τα φαρμακεία ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούν σημείο αναφοράς για την πρόληψη με αποδεδειγμένα πλέον τα οφέλη για την Δημόσια Υγεία και η Πολιτεία οφείλει να «εκμεταλλευτεί» αυτό το πλεονέκτημα, που πηγάζει από την επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση του φαρμακοποιού, από την προσβασιμότητα και την χωροταξική κατανομή των φαρμακείων καθώς και από το υψηλό βαθμό αποδοχής και εμπιστοσύνης που έχουν από τους πολίτες».
Ο κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, τόνισε ότι τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται.
«Πρόσφατα δόθηκε στους Έλληνες φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες, προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες» τονίζει ο κ. Παπαπετρόπουλος.
Ο ∆ρ. Ανδρέας Βίτσος, Πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το ευρωπαϊκό επιστημονικό όργανο των φαρμακοποιών, η PGEU, οραματίζεται τα σύγχρονα φαρμακεία ως κέντρα προαγωγής της δημόσιας υγείας, με υπηρεσίες που, πέραν του εμβολιασμού, περιλαμβάνουν δράσεις πρόληψης του καρκίνου καθώς και άλλες υπηρεσίες προληπτικής αγωγής υγείας. Οι ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας είναι αυτές που θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό των φαρμακείων Πανευρωπαϊκά».
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μια από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, Κοινοτικός Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.
Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης “Προλαμβάνω”, αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.
Ο κ. Κάσσανδρος, αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι φαρμακοποιοί στο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες. Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα».
Με αυτόν τον τρόπο οι φαρμακοποιοί εξασφαλίζουν ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.
Διαβάστε επίσης:
Αλτσχάιμερ: Το βότανο που «προλαμβάνει» τη γνωστική εξασθένηση
Τι πρέπει να γνωρίζω και να προσέχω αν έχω αλλεργικό βρογχικό άσθμα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr