Μέσα στην εβδομάδα τα πάντα: περίπου αυτό είναι το σύνθημα που έχει «πέσει» στην κυβέρνηση μετά την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον βήμα της ΔΕΘ, των 45 μέτρων τα οποία θα υλοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2025.
Η κίνηση αυτή μοιάζει να είναι απολύτως λογική, αν ληφθούν υπόψη οι πρώτες αντιδράσεις από την κοινωνία και τους φορείς για τα μέτρα αυτά, οι οποίες μόνο ως… θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντιθέτως, όπως ήδη έγραψε το topontiki.gr, κοινωνικές ομάδες ήδη έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ: για παράδειγμα, οι ένστολοι αντιμετωπίζουν ως κοροϊδία την αύξηση 55 σεντς την ώρα (μεικτά, περίπου 42 σεντς καθαρά) για τα νυχτερινά, ενώ και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν μιλήσει για «εμπαιγμό», αναφερόμενοι στα κίνητρα για στελέχωση μονάδων σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Έτσι, μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία των υπουργείων Παιδείας (για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων) και Υγείας, σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης θα δώσει συνέντευξη για τα ζητήματα του ΕΣΥ και τα οικονομικά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και θα ακολουθήσει «μπαράζ» διυπουργικών παρουσιάσεων των σχεδίων της κυβέρνησης για το δημογραφικό, το στεγαστικό και την επιχειρηματικότητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αμβλύνει τις πρώτες εντυπώσεις από την ανάλυση των μέτρων της ΔΕΘ και να φανεί ότι υπάρχει ένα συνολικό αφήγημα και σχέδιο για την επόμενη τριετία, μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν επικρατεί και ιδιαίτερος ενθουσιασμός και ότι – αντί για ένα σύνθημα επανεκκίνησης της κυβέρνησης – από τη ΔΕΘ αυτό που έμεινε είναι κυρίως ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ελλείψει βιώσιμης εναλλακτικής λύσης, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται εδώ και καιρό βυθισμένα στην εσωστρέφεια και τα εσωτερικά τους προβλήματα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης και εναλλακτικού κυβερνητικού αφηγήματος αποτελεί συνολικό πρόβλημα για το πολιτικό σύστημα.
Από την άλλη, πάντως, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης και που έχουν αρχίσει να εξειδικεύουν οι υπουργοί εξαντλούν τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα πρέπει να κινηθεί εντός των «γραμμών» που θέτουν οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι, παρά κάποιους επιπλέον βαθμούς «ευελιξίας» που επιτρέπουν, εντούτοις είναι εντέλει πιο αυστηροί, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων. Τονίζουν, δε, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη για να αυξήσει κατά 500 εκατ. ευρώ το όριο των δημοσιονομικών δαπανών για το 2025, ώστε να έχει μεγαλύτερες παρεμβατικές δυνατότητες.
Εντούτοις, το 3% του πληθωρισμού τον Αύγουστο – και οι αυξήσεις σε ένδυση, στέγαση και εστίαση – δεν αφήνει και πολλά περιθώρια… χαλάρωσης. Αντιθέτως, το ΥΠΕΝ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος τον Σεπτέμβριο, με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλά για στρέβλωση της αγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη και να σχεδιάζει παρέμβαση – ομού μετά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι άμεση λύση δεν προβλέπεται, αν ληφθούν υπόψη οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η ευρω-γραφειοκρατία…
Διαβάστε επίσης:
Σφοδρή κόντρα Φλωρίδη – αντιπολίτευσης στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών
ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου, κάλπες 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου η εισήγηση της ΠΓ στην ΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr