Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να αφήσει έναν… συλλογικό αναστεναγμό ανακούφισης, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει η ουγγρική προεδρία της ΕΕ και μαζί της τελειώνει ένα δύσκολο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, έμοιαζε να προωθεί περισσότερο τη δική ατζέντα παρά την ατζέντα της ΕΕ.
Από 1/1/2025 η προεδρία της Ένωσης περνά στην Πολωνία και στον Ντόναλντ Τουσκ, έναν παλιό γνωστό και σύμμαχο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τον οποίο ήταν οι διαπραγματευτές του ΕΛΚ για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, δηλαδή, της προέδρου της Κομισιόν, όπου εξελέγη για δεύτερη θητεία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ανέλαβε ήδη ο Αντόνιο Κόστα).
Ωστόσο, πριν ο Ορμπάν παραδώσει στον Τουσκ, οι ηγέτες των 27 πραγματοποιούν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το 2024 και η ατζέντα της συνόδου θα μπορούσε να γράφει επάνω της «ειδικά για την Ελλάδα», καθώς η βασική θεματολογία της αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία (ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να παραστεί στις εργασίες), τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με έμφαση στη Συρία και το μεταναστευτικό, ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με τη Συρία, αλλά και την ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να προσέλθει σε – επικείμενες; – ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος, σε μια στιγμή που η Ρωσία μοιάζει να έχει αποκτήσει το «πάνω χέρι» στα μέτωπα, αλλά και που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις σε Κίεβο και Μόσχα για το τέλος της σύρραξης.
Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ηγέτες των «27» για την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λίβανο και θα τονίσει την ανάγκη η ΕΕ να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της χώρας να γιατρέψει τις πληγές που της άφησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ, ενώ ειδικότερα για τις εξελίξεις στη Συρία, η θέση της Αθήνας είναι ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Ευρώπη με κάθε τρόπο η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η ανεξαρτησία και κυριαρχία της.
Η Ελλάδα παρατηρεί με προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας και τις στενές της σχέσεις με την οργάνωση HTS που έπαιξε μείζονα ρόλο στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί είναι η Άγκυρα να μετατραπεί σε μείζονα «παίκτη» για τις εξελίξεις στη Συρία. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι το αύριο της χώρας θα πρέπει να διασφαλίζει ένα συμπεριληπτικό μέλλον για όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, επίσης οι θέσεις της Αθήνας είναι γνωστές και ξεκάθαρες:
· Εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας της ΕΕ και ανάληψη βαρών και από άλλες χώρες-μέλη και όχι μόνο από τις χώρες άφιξης,
· Ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης,
· Επιτάχυνση των επιστροφών στις χώρες τους μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο,
· Καταπολέμηση των δικτύων trafficking που θέτουν πρόσφυγες και μετανάστες σε κίνδυνο.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα σε χώρες της ΕΕ (και στην Ελλάδα). Προς το παρόν, φαίνεται ότι διάφορες χώρες μονομερώς έχουν αποφασίσει το «πάγωμα» της εξέτασης αιτημάτων ασύλου, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες διέφευγαν από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο έχει πάψει να υφίσταται στη Συρία. Ωστόσο, με την κατάσταση να παραμένει ρευστή στη χώρα, ακόμα δεν γίνονται ενεργές κινήσεις ενθάρρυνσης των προσφύγων να γυρίσουν – τουλάχιστον όχι συντονισμένα. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα αναμένεται να επιδιώξει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απόφαση για το θέμα.
Να σημειωθεί ότι χθες, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της ένταξης της Σερβίας στην Ένωση, τονίζοντας ότι «θεωρώ απολύτως απαραίτητο η Σερβία να επιταχύνει τον δρόμο της προς την ΕΕ, είναι η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, είναι σημείο αναφοράς για την σταθερότητα στην περιοχή. Αισθάνομαι ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα στη Σερβία και στον σερβικό λαό ότι εννοούμε αυτό που λέμε, ότι θέλουμε τη Σερβία ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Προσέθεσε, δε, ότι «η Σερβία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει από τη δική της πλευρά προκειμένου να εναρμονίσει τις αποφάσεις της όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική με τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, θεωρώ ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Σερβία ότι η θέση της είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Από την άλλη, αναφερόμενος στην Αλβανία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο “θεματοφύλακας” της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι διμερή ζητήματα. Είναι ζητήματα τα οποία, πια, αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕE».
Διαβάστε επίσης:
Μπακογιάννης: O Δούκας απέκρυπτε επιστολή για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού
Κίνημα Δημοκρατίας: Άνθρακας ο …μποναμάς Μητσοτάκη για τις προμήθειες των τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr