Κρούσματα ψώρας εντοπίστηκαν σε ειδικό σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης αναστατώνοτας γονείς και εκπαιδευτικούς. Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του παράσιτου που δημιουργεί φαγούρα στο δέρμα.
Όταν έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Μετά από επικοινωνία της διεύθυνσης του σχολείου με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, ο κ. Μανώλης Μπελαδάκης, απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης για να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το cretalive.gr. Το θέμα χειρίστηκε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου.
Την προηγούμενη βδομάδα, κλιμάκιο της υπηρεσίας πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο του σχολείου και προχώρησε, όπως αναφέρεται στον απαραίτητο καθαρισμό.
Τι είναι η ψώρα
Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis) όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ. Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών.
Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα >2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ψώρας
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, εκείνο που απαιτείται είναι: καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και απολυμαντικά και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα (όπου αυτό είναι εφικτό).
Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως δεν απαιτείται εφαρμογή ειδικών εντομοκτονιών/ ψεκασμών παρασιτοκτόνων στο περιβάλλον και αρκεί ο καλός καθαρισμός του χώρου, με κοινά καθαριστικά/ απολυμαντικά.
Παράλληλα, συνιστά άμεσο ιατρικό έλεγχο σε ύποπτα περιστατικά ψώρας για επιβεβαίωση της διάγνωσης και αντιμετώπιση, καθώς και έγκαιρη διάγνωση και άμεση έναρξη ολοκληρωμένης θεραπείας των κρουσμάτων, με χορήγηση αναλυτικών, λεπτομερών οδηγιών στους πάσχοντες για την εφαρμογή της αγωγής.
Ιδίως οι πάσχοντες από νορβηγική ψώρα (και οι επαφές τους) θα πρέπει να λάβουν γρήγορα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου και η εμφάνιση συρροών.
Διαβάστε επίσης:
Παπανικολάου: Ξεκίνησε η παραγωγή CAR–T κυττάρων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα
Πώς μπορούν οι μολύνσεις στα μάτια να μειώσουν την όραση
Απάνθρωπη ταλαιπωρία συνταξιούχου με διαδοχική ασφάλιση: Της ζητούν να επιστρέψει 12.480!
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr