Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ για την πτωτική τάση του clawback, το τελευταίο δίμηνο και την απόδοση των προτάσεων και παρεμβάσεων του.
Παράλληλα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκτιμά ότι τα μέτρα για τη μείωση του clawback είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο σημειώνει ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του με στόχο την κατάργησή του.
Με αφορμή την κοινοποίηση των ποσοστών clawback του Αυγούστου 2024, διαπιστώνεται πτωτική τάση το τελευταίο δίμηνο και σχεδόν μηδενική καταγραφή τον Αύγουστο, ενώ πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα το μεσοσταθμικό clawback ήταν 11,6%.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των νέων μέτρων της είσπραξης του 1 και 3 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ καθώς και του clawback 1 και clawback 2», αναφέρει ο ΙΣΑ.
Εκτιμά ότι είναι ένα θετικό βήμα και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις και τους επόμενους μήνες για να διατηρηθεί η πτωτική τάση: «έως την κατάργηση του άδικου και καταστροφικού μέτρου του clawback. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις μας και η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Υγείας έφεραν ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, δεν εφησυχάζουμε γιατί όσο παραμένει το clawback απειλεί την επιβίωση πολυιατρείων, εργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργησή του», τονίζει ο ΙΣΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, που τονίζει ότι τα μέτρα είσπραξης υπέρ ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή του μεσοσταθμικού δείκτη εξομάλυνσης και η σταδιακή εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και του Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ.
Επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα για άμεση κατάργηση «του καταστροφικού μέτρου του clawback και για εξορθολογισμό των δυσβάσταχτων καταλογισμών προς τα διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς μηδενικής ρευστότητας». Σημειώνει ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρεί ότι «η πτωτική τάση του clawback όπως αποτυπώνεται, αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας για την επιβίωση του κλάδου».
Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των δεικτών του clawback τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρχει πλήρης εκτίμηση της απόδοσης των μέτρων και διεκδικεί την απομείωση των καταλογισμών, αύξηση της ρευστότητας του κλάδου και την κατάργηση του clawback.
Διαβάστε επίσης:
Καναδάς: Οι Αρχές επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του στελέχους clade I της mpox
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr