Επιστήμονες, ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τον επόμενο συνεργάτη σας: η Google παρουσίασε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που βοηθά τους ερευνητές να χτενίζουν τη βιβλιογραφία και να σχεδιάζουν πειράματα, μια προσέγγιση που έδειξε να λειτουργεί στις πρώτες πειραματικές εφαρμογές.
Το «ΑΙ Co-scientist», ή «Συν-επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης», σχεδιάστηκε να βοηθά στη διατύπωση νέων υποθέσεων και τον σχεδιασμό ερευνών.
Οι επιστήμονες διατυπώνουν το πρόβλημα σε φυσική γλώσσα και το σύστημα προτείνει υποθέσεις που μπορούν να ελεγχθούν, μαζί με μια σύνοψη της διαθέσιμης βιβλιογραφίας και μια πιθανή πειραματική προσέγγιση.
«Αν το σύστημα λειτουργεί όσο καλά όσο ελπίζουμε, θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα»
Βασισμένο στο Gemini 2.0, το μοντέλο της Google που ανταγωνίζεται την OpenAI και τη Microsoft, το AI Co-scientist υπόσχεται να επιταχύνει την έρευνα σε τομείς που απαιτούν γνώσεις από μια μεγάλη γκάμα επιστημονικών πεδίων, λέει η εταιρεία.
«Το AI C0-Scientist είναι ένα εργαλείο συνεργασίας που βοηθά τους ειδικούς να συγκεντρώνουν ερευνητικό υλικό και να βελτιστοποιούν το έργο τους –δεν προορίζεται να αυτοματοποιήσει την επιστημονική μέθοδο» ανέφερε η Google σε ανακοίνωσή της, πιθανώς για να καθησυχάσει τους φόβους ότι η ΑΙ θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους.
Το νέο εργαλείο, το οποίο είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε λίγα συνεργαζόμενα ιδρύματα, ανάμεσά τους το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Imperial College στο Λονδίνο, συνδυάζει το Gemini με μια ομάδα υποσυστημάτων με συλλογιστικές ικανότητες που προτείνουν και αξιολογούν υποθέσεις, εξηγεί μια πιο εκτενής ανάρτηση σε ιστολόγιο της εταιρείας.
Το εργαλείο δοκιμάστηκε στο Imperial College σε μελέτες για τη μικροβιακή ανθεκτικότητα, ανέφερε το βρετανικό ίδρυμα.
Δεδομένου ότι οι απαντήσεις που δίνει το σύστημα θα απαιτούσαν δυνητικά αρκετά χρόνια για να επιβεβαιωθούν, οι ερευνητές υπέβαλαν ερωτήσεις για τις οποίες γνώριζαν τις απαντήσεις από εργαστηριακά πειράματα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ΑΙ έχει το δυναμικό να συνθέτει τις διαθέσιμες ενδείξεις και να μας κατευθύνει σε σημαντικά ερωτήματα και πειραματικούς σχεδιασμούς. Αν το σύστημα λειτουργεί όσο καλά όσο ελπίζουμε, θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα» δήλωσε ο δρ Τιάγκο Ντίας ντα Κόστα του τμήματος Επιστημών Υγείας στο Imperial.
Σε λεπτομερή τεχνική της έκθεση, η Google αναφέρεται στους περιορισμούς του συστήματος και αναγνωρίζει την ανάγκες για δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέπουν την μη ηθική και κακόβουλη χρήση.