Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και την Τετάρτη (21/8), μετά τη βύθιση πολυτελούς γιοτ τη Δευτέρα (19/8) στα ανοικτά της Σικελίας. Εξαιτίας της κακοκαιρίας το σκάφος βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ τα ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν καταλάβαμε τίποτα, ήρθε ο άνεμος, μετά το νερό, ήταν σίγουρα ανεμοστρόβιλος», δήλωσε στο AFP ένας ντόπιος ψαράς. Μέχρι στιγμής, τρεις σοροί έχουν ανασυρθεί από τον βυθό στη Μεσόγειο Θάλασσα – ο σεφ του σκάφους και άλλα δύο άτομα, που δεν ταυτοποιηθεί. Η τύχη του Μάικ Λιντς, ενός πλούσιου επιχειρηματία με το προσωνύμιο ο «Μπιλ Γκέιτς του Ηνωμένου Βασιλείου», αγνοείται.
Το σκάφος «Bayesian» χτυπήθηκε από μια σφοδρή καταιγίδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, και έτσι ανατράπηκε και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως αναφέρει το BFMTV, τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα, καθιστώντας τη Μεσόγειο Θάλασσα όλο και πιο επικίνδυνη.
{https://youtu.be/P5ytDHgqUlA}
Ο αντίκτυπος του θαλάσσιου καύσωνα
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Υδροστρόβιλων, μόνο τη Δευτέρα (19/8) καταγράφηκαν 18 τέτοια φαινόμενα στα ανοικτά των ιταλικών ακτών. Πρόκειται για ένα είδος ανεμοστρόβιλου που εμφανίζεται πάνω από το νερό, όταν μια ψυχρή μάζα αέρα σε υψόμετρο συναντά θερμότερα νερά. Οι υδροστρόβιλοι είναι πιο συνηθισμένοι κατά τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι στις υψηλότερες τιμές τους.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η Μεσόγειος Θάλασσα κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε ορισμένα τμήματα των ακτών, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου στο νερό σε αρκετές περιπτώσεις, τέσσερις βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο των 20 ετών για αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Copernicus» της Ε.Ε..
Όλο και πιο δύσκολες συνθήκες
Πάντως, οι συνθήκες αυτές συμβάλλουν στο να γίνει η ατμόσφαιρα πιο ασταθής και έτσι οι καταιγίδες μπορούν να είναι πιο έντονες. Αναλυτικά, όσο θερμότερο είναι το νερό, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάτμιση, συμβάλλοντας στις συνθήκες για τη δημιουργία ακραίων φαινομένων. Πέρα από τους επιστήμονες, οι αλλαγές στη Μεσόγειο παρατηρούνται και από άλλους χρήστες της θάλασσας, όπως οι καπετάνιοι.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Τζουλιάνο Γκάλο, ο οποίος έχει διασχίσει τον Ατλαντικό, λέει ότι η Μεσόγειος μοιάζει όλο και περισσότερο με την Καραϊβική, η οποία έχει περιοχές που πολλά σκάφη αποφεύγουν σε ορισμένες εποχές του έτους, με ακόμη λιγότερη προβλεψιμότητα στη Μεσόγειο. «Τα πράγματα είναι λιγότερο προβλέψιμα στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Αυξημένος κίνδυνος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Βέβαια, αν αυτή η νέα κατάσταση που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, επηρεάζει τους τουρίστες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με τα υπερπλήρη αυτοσχέδια πλοία, επηρεάζονται ακόμη περισσότερο.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το BBC, οι προσφυγικές ροές είναι αυξημένες το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι απρόβλεπτος. «Αν εκδηλωθούν καταιγίδες – ή αν η θάλασσα είναι άγρια – κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο συχνό με την κλιματική αλλαγή, ο κίνδυνος για τη ζωή είναι πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε ο Ράιαν Σρέντερ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Επιπλέον, αυτές οι κακές συνθήκες μπορούν, επίσης, να δυσκολέψουν τον εντοπισμό των πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Άλλα έντονα φαινόμενα
Εκτός από τις νεροποντές, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου, η οποία θεωρείται ως ένα από τα «θερμά σημεία» της κλιματικής κρίσης, δηλαδή θεωρείται από τις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται περισσότερο, καθώς θερμαίνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ως εκ τούτου, άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα επιτείνονται από την άνοδο του υδραργύρου της θάλασσας, όπως είναι ένα «σύστημα βίαιων καταιγίδων» αλλά και οι μεσογειακοί τυφώνες. «Μεταξύ 1961 και 2022, παρατηρήσαμε διπλασιασμό της συχνότητας των ισχυρότερων μεσογειακών επεισοδίων, εκείνων που ξεπερνούν τα 200 χιλιοστά βροχής σε μία ημέρα, και αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων», δήλωσε στη Le Monde ο Ορελιάν Ριμπ, ερευνητής του Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών (CNRM).
Παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας
Με την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και των ωκεανών, οι βροχοπτώσεις είναι πιο έντονες. «Όταν η ατμόσφαιρα θερμαίνεται κατά έναν βαθμό Κελσίου, μπορεί να περιέχει 7% περισσότερους υδρατμούς», είπε – μεταξύ άλλων – στη «Le Monde» η Φρανσουάζ ΒΙμό, κλιματολόγος και διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη.
Οι καταιγίδες καθιστούν, έτσι, επικίνδυνη τη ναυσιπλοΐα στη θάλασσα, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται και στην ενδοχώρα και κυρίως στις ακτές. Μάλιστα, οι ακτές απειλούνται και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία καθιστά τις παράκτιες πόλεις ακόμη πιο ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
{https://youtu.be/KmnVawZ5CG0}
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ