Κατ’ αρχάς ας τεθεί ένα caveat: εάν κάποιος κρίνει από τη χλιαρή – και ενίοτε ενοχλημένη – υποδοχή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ από τους ενδιαφερόμενους, δύσκολα θα μπορούσε να πει ότι η προσπάθεια reboot της κυβέρνησης, όπως είχε διαφημιστεί η άνοδος του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη.
Παρά τον πολύ κόσμο που παρακολούθησε την ομιλία του στο Βελλίδειο, αλλά και τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξής του, η αίσθηση που πέρασε σε μεγάλο μέρος της κυβέρνησης και του κόμματος ήταν ότι, με εξαίρεση κάποια θετικά για τους πολίτες μέτρα, από τον λόγο του έλειψε ένα συνεκτικό αφήγημα, αλλά και ένας οραματικός λόγος που θα μπορούσε να εμπνεύσει, αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έπαθε, έμαθε και πλέον αλλάζει ρότα σε πολλά και σημαντικά για τη χώρα και τους πολίτες της ζητήματα.
Οι «11» της Ν.Δ.
Αντιθέτως η ατολμία κάποιων μέτρων, η αποσπασματικότητα κάποιων άλλων, η απουσία – παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα – πρωτοβουλιών για κοινωνικές και οικονομικές ομάδες που θεωρούν ότι αδικούνται, αλλά και η παραπομπή του… ταμείου στο 2027, οπότε λήγει η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης, και γενικά όλο αυτό το «πακέτο» έδωσε την αίσθηση της απουσίας εκείνου του αφηγηματικού νήματος που θα μπορούσε να τα συνδέσει όλα σε μια πολιτική που θα έπειθε τους πολίτες για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μήνυμα» των ευρωεκλογών, όταν «στραπατσαρίστηκε» η Ν.Δ. χωρίς να υπάρξει κάποια «διαρροή» προς τα μεγαλύτερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ούτε οι συνεχιζόμενες «χαμηλές πτήσεις» της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις (αλλά και τα όχι τόσο θετικά για την κυβέρνηση ποιοτικά στοιχεία τους) ούτε και η ερώτηση 11 βουλευτών της συμπολίτευσης (και όχι του… Ντάνι Όσιαν) προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, τα πράγματα δείχνουν μάλλον ξεκάθαρα: η κυβέρνηση δεν πείθει ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων (ακρίβεια, δημόσια υγεία, ενέργεια κ.λπ.) που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Όσον αφορά, όμως, την πρωτοβουλία των «11» (οι οποίοι προέρχονται από μια μεγαλύτερη, ας πούμε, «ομάδα» στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ., που από την 9η Ιουνίου και εντεύθεν, όπως ξεκαθάρισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, «σηκώθηκε από τον καναπέ»), τα πράγματα είναι μάλλον πιο σύνθετα.
Για πρώτη φορά από το 2016, οπότε εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, ο Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά σε μια κατά τα φαινόμενα ιδεολογικά και πολιτικά συντεταγμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία φέρεται αποφασισμένη να βάλει τη Ν.Δ. στον… ίσιο δρόμο της πιο «λαϊκής» και «παραδοσιακής» Δεξιάς, τον οποίο τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι το κόμμα έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό.
Πολυμέτωπη κριτική
Σχεδόν τα ίδια στελέχη ήταν εκείνα που κατά τη θυελλώδη εκλογοαπολογιστική συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. είχαν ασκήσει πολυμέτωπη κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης και είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αφουγκραστεί τους πολίτες και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο πολιτικών.
Οι βουλευτές αυτοί είχαν επισημάνει των κίνδυνο ανεπίστροφων διαρροών μέρους των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, αλλά και τον κίνδυνο μιας όλο και διογκούμενης δυσαρέσκειας των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα μεγάλα προβλήματά τους.
Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, μόλις πριν από μια εβδομάδα το «Ποντίκι» επισήμαινε πως ένας από τους κινδύνους απουσίας ισχυρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση είναι και το ότι:
«Όσο δεν υπάρχει αντιπολίτευση η κυβέρνηση θα δέχεται “αντιπολιτευτικά πυρά” από τους ίδιους τους πολίτες, όπερ σημαίνει ότι θα βρεθεί (κάποιοι εκτιμούν ότι ήδη αυτό συμβαίνει) μπροστά σε ένα “πυρ κατά βούληση”, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Γιατί είναι διαφορετική η συγκροτημένη και συντονισμένη αντιπολίτευση από τα κόμματα και διαφορετικό η δυσαρέσκεια των πολιτών να εκδηλώνεται άναρχα και ασυντόνιστα».
Με την ερώτησή τους προς τον Κωστή Χατζηδάκη φαίνεται ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. ακριβώς αυτό τον κίνδυνο επιχειρούν να αποτρέψουν: εν ολίγοις, προσπαθούν να «καναλιζάρουν» ένα θέμα που προφανώς «καίει» πολλούς Έλληνες σε έναν, ας τον πούμε, «κανονικό» πολιτικό διάλογο, από το να αφήσουν ο διάλογος αυτός να μετατραπεί σε «ρινγκ» στην κοινωνία.
Και, μάλιστα, για ένα θέμα (αυτό των «κόκκινων» δανείων) που όντως «καίει», με την κυβέρνηση, όμως, να εκφράζει ικανοποίηση για την εφαρμογή του μέτρου του εξωδικαστικού μηχανισμού, μόνο λίγες μέρες πριν από την κατάθεση της επίμαχης ερώτησης προς τον υπουργό, από τον οποίο ζητείται αλλαγή πολιτικής.
Όχι μόνο χειροκροτητές
Φυσικά, οι ίδιοι οι βουλευτές απορρίπτουν μετά… βδελυγμίας χαρακτηρισμούς όπως «αντάρτικο», επισημαίνοντας σε συνομιλητές τους ότι ο στόχος τους δεν είναι να ρίξουν ή να αδυνατίσουν την κυβέρνηση, αλλά να την παροτρύνουν να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις σε πολιτικές που πλήττουν τους πολίτες, αυξάνουν τη δυσαρέσκειά τους και τους κάνουν πιο πρόθυμους να στραφούν σε λαϊκιστικές «σειρήνες» τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά της Ν.Δ.
Διαρροές που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις και που προφανώς δεν αφήνουν την κυβέρνηση ασυγκίνητη.
Μάλιστα, ένας από τους υπογράφοντες, ο Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε στον ρ/σ Αθήνα 9,84 ότι «οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν είναι μόνο για να χειροκροτούν την κυβέρνηση και να ψηφίζουν τα νομοσχέδια λόγω έλλειψης αντιπολιτευτικής ουσίας. Επίσης, καθημερινά εισπράττουμε τη δυσφορία από τους πολίτες για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Το θέμα αυτό είναι ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα. Εμείς ψηφίσαμε τον νόμο που θα προστάτευε υποτίθεται τους οφειλέτες και είδαμε ότι, μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει γίνει. Με την ερώτησή μας πιέζουμε την κυβέρνηση για να κάνει πράξεις, γιατί μέχρι στιγμής ακούμε μόνο λόγια».
Σημαντικό είναι, όμως, και το γεγονός ότι η ερώτηση αυτή έρχεται μόνο λίγες μέρες μετά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του οικονομικού προγράμματος / πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία των «11» μοιάζει να λειτουργεί συμπληρωματικά, υπό την έννοια ότι επισημαίνει ένα κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο ο Μητσοτάκης δεν έκανε αναφορά κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, οπότε οι βουλευτές με την ερώτησή τους έρχονται να του το υπενθυμίσουν και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα (υπολογίζεται ότι περίπου 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων οφειλών θα κινηθούν το επόμενο διάστημα στην αγορά).
«Τροχιοδεικτικά πυρά»
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «τροχιοδεικτική βολή», καθώς για τους συγκεκριμένους βουλευτές – αλλά και άλλους που δεν συμμετείχαν στην επίμαχη ερώτηση – οι οποίοι, πρέπει να σημειωθεί, προέρχονται από διάφορα… στρατόπεδα εντός της Ν.Δ., υπάρχουν μπόλικες «μασιές στη φωτιά», με το ζήτημα του προσώπου που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει μεγάλο πολιτικό αλλά και συμβολικό βάρος.
Ήδη το μήνυμα του «όχι» στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει διατυπωθεί με σαφήνεια προς το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας τον Μητσοτάκη να αρχίσει να εξετάζει διάφορες άλλες εναλλακτικές (ήδη ακούστηκαν τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Κώστα Τασούλα).
Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να «κόψει» τη συζήτηση αυτή τουλάχιστον ώς τον Ιανουάριο, ωστόσο στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. η ονοματολογία και τα σενάρια πάνε κι έρχονται… ασκαρδαμυκτί, που έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες βολιδοσκοπήσεις στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή έπεσαν στο κενό, ενώ μιλώντας στη διαβόητη, πλέον, εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο ο Αντώνης Σαμαράς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί μια τέτοια πρόταση.
Από εκεί και πέρα, βουλευτές της Ν.Δ. με τους οποίους επικοινώνησε το «Ποντίκι» άφησαν να εννοηθεί ότι μπροστά τους υπάρχει… πεδίον δόξης λαμπρόν και για άλλες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, με την ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά είδη και στην ενέργεια να βρίσκεται στην προμετωπίδα, αλλά και κάμποσα άλλα ζητήματα (Υγεία, ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, Παιδεία, γενικώς θέματα καθημερινότητας) να δίνουν ευκαιρίες για παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που θα καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση θα έχει αντιπολίτευση, έστω κι αν αυτή προέρχεται από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Προσεκτικοί χειρισμοί από το Μαξίμου
Από την άλλη, πάντως, οι ίδιοι βουλευτές στέλνουν «μήνυμα» πως, όταν η κυβέρνηση θα προχωρεί σε πρωτοβουλίες που θα τους βρίσκουν σύμφωνους, τότε δεν θα διστάζουν να επικροτούν: π.χ., ο Κακλαμάνης, πάλι στον Αθήνα 9,84, αν και διαφώνησε με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, εντούτοις είπε ότι «το ότι θα γίνουν δωρεάν κάποια χειρουργεία είναι η επιτομή του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε».
Και είναι ακριβώς αυτή η στάση που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς οι βουλευτές κάνουν απολύτως ξεκάθαρο ότι στόχος τους είναι η βελτίωση των πολιτικών και όχι η σύγκρουση.
Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι πληροφορίες, το Μαξίμου σχεδιάζει να δίνει ιδιαίτερο βάρος σε κινήσεις όπως αυτή των «11», προκειμένου να βλέπει αν όντως μπορεί να προχωρήσει σε διορθώσεις και βελτιώσεις στις πολιτικές της. Για την ώρα δεν τίθεται κάποιο θέμα… ορίου, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι πάντα έτοιμος να ακούσει τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ., ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι καταψήφιση νομοσχεδίου, και δη σημαντικού, δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτή.
Διαβάστε επίσης:
Νοτοπούλου για Κασσελάκη: «Είναι θρασύδειλος – Ήμουν σε συνέντευξη και μου ζητούσε να τον εκθειάσω»
Πώς απαντά η κυβέρνηση στους 11 «γαλάζιους» βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr