Κάποιος… κακόπιστος θα μπορούσε να το περιγράψει και ως την «εκδίκηση του Τσίπρα». Αν μη τι άλλο, η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» σίγουρα υπενθύμισε στην κυβέρνηση ορισμένα κεφάλαια της «καριέρας» της που θα ήθελε να ξεχάσει.
Και, άντε, το 74% των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι επιχειρείται συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ποσοστό που λίγο-πολύ καταγράφεται σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη και την ένταση με την οποία το θέμα του αδιανόητου σιδηροδρομικού δυστυχήματος έχει επιστρέψει στην κορυφή της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, το 72% που θεωρεί ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης και για την υπόθεση των υποκλοπών – μια υπόθεση που η κυβέρνηση θεωρεί ότι την έχει αφήσει πίσω της, ιδίως μετά και το διαβόητο πόρισμα του Αρείου Πάγου – σίγουρα χτυπάει καμπανάκια σε Ηρώδου του Αττικού και Πειραιώς, καθώς φαίνεται ότι η δυσπιστία των πολιτών έχει αρχίσει να απλώνεται και σε θέματα τα οποία θεωρούνταν λήξαντα.
Ακόμα χειρότερα, το 73% των πολιτών δείχνει εξαιρετικά μειωμένη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της δικαιοσύνης να χειριστεί με επάρκεια σημαντικές υποθέσεις, καθώς το 42% θεωρεί ότι ο θεσμός είναι «μάλλον ανεπαρκής» και το 31% πλήρως ανεπαρκής (στον αντίποδα, το 22% τη θεωρεί μάλλον επαρκή και το σχεδόν ασήμαντο 3% πλήρως επαρκή). Κι αυτό, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραπέμπουν μόνο στη δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών.
Η εικόνα αυτή προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία επί μακρόν ισχυρίζεται ότι επί των ημερών της το Κράτος Δικαίου στη χώρα έχει ενισχυθεί και ότι η ίδια – σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, σεβόμενη πλήρως τη διάκριση των εξουσιών. Εν τούτοις, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες που, όπως αποτυπώνει η έρευνα, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, τόσο έναντι των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για διαφάνεια όσο και έναντι της ικανότητας της δικαιοσύνης να ανταποκριθεί στο βάρος των περιστάσεων.
Την ίδια στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε δηκτικά σε ένα συγκεκριμένο θέμα: «Μου κάνει τρομακτική εντύπωση ότι πεντέμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση, ενώ έχει φέρει στη Βουλή εκατοντάδες αλλαγές στη ποινική νομοθεσία, ενώ έχει ψηφίσει άλλους εκτελεστικούς νόμους, δεν έχει τροποποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και αναρωτιέμαι: Γιατί;».
Το ίδιο ερώτημα – σχετικά με τον εφαρμοστικό νόμο του αναθεωρηθέντος άρθρου 86 – είχε τεθεί νωρίτερα και στον Παύλο Μαρινάκη, στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, «ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους, ισχύει και για τα πολιτικά πρόσωπα ασχέτως αν ήταν υπουργοί ή όχι ως προς την παραγραφή. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αποσβεστική προθεσμία. Ποιος το άλλαξε αυτό; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι δεδομένο, το λέω ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να τεθεί το οποιοδήποτε ζήτημα παραγραφής τυχόν αδικημάτων», τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που άλλαξε το Σύνταγμα, θα εφαρμοστεί αυτό το οποίο έχει αλλάξει, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή ζήτημα παραγραφής».
Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός, καθώς εκτιμούν ότι, αν και δύσκολα, δεν είναι απίθανο η συσσωρευμένη οργή των πολιτών για τους χειρισμούς της στην τραγωδία των Τεμπών να… ξεθάψουν κι άλλα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, που μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε ότι είχαν κλειστεί σε «μαύρα κουτιά» και είχαν λήξει.
Διαβάστε επίσης:
Την άμεση κλήση του Βασίλη Κικίλια και ενημέρωση για τη Σαντορίνη ζητά το ΠΑΣΟΚ