Από τις 16 Ιουλίου κάθε έτους, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκκαθαριστικά με εκτιμώμενο φόρο, σύμφωνα με νέα διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία αφορά περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.
Ο φόρος θα προσδιορίζεται με την έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού, η οποία θα βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης, όπως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογούμενου, η επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, ή ακόμα και δραστηριότητες που σχετίζονται με άλλες όμοιες επιχειρήσεις. Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τη δήλωσή του αργότερα, η πράξη αυτή θα παύει να ισχύει αυτοδικαίως.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρνουν να υποβάλουν εμπρόθεσμη δήλωση, δηλαδή μέσα στο διάστημα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την επιβολή εκτιμώμενου φόρου. Ωστόσο, αυτή η απόφαση μπορεί να ακυρωθεί αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, με την επιβολή προσαυξήσεων λόγω της καθυστέρησης.
Με τις νέες διατάξεις, ο εκτιμώμενος προσδιορισμός του φόρου γίνεται ακόμη και μέσω προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων. Αυτές οι δηλώσεις συμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα δεδομένα που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, και αποστέλλονται στον φορολογούμενο για έλεγχο. Εάν ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης, η δήλωση οριστικοποιείται αυτόματα την επόμενη εργάσιμη ημέρα, εφόσον δεν υπάρχει ένσταση εντός 30 ημερών από την έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης. Αυτό περιορίζει το χρονικό περιθώριο διορθώσεων στις 30 ημέρες και ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να ελέγξουν τα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης νωρίτερα. Έτσι, αν ο φορολογούμενος δεν ελέγξει ή δεν διορθώσει τα στοιχεία της προσυμπληρωμένης δήλωσης, αυτή θα γίνει οριστική και δεν θα επιδέχεται αλλαγών.
Όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων, η νέα ρύθμιση για την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθορίζει ότι αυτή εκτείνεται κάθε χρόνο από τις 15 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παραμένει σταθερό, δίνοντας στους φορολογούμενους αρκετό χρόνο για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.
Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Η δήλωση συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εξαιρετικά, για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εκτείνεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου.
Ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης καταβάλλεται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, ενώ οι υπόλοιπες επτά δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά μηνών.
Εκπτώσεις και μπόνους εφαρμογές αναμένονται και στις εκπτώσεις για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Με βάση τις νέες διατάξεις, οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν τον φόρο τους εμπρόθεσμα και το πράττουν νωρίς, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από εκπτώσεις. Ειδικότερα, αν ο φόρος καταβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης (δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου), παρέχεται έκπτωση 4% για το συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών οφειλών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30ή Απριλίου. Εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, η έκπτωση περιορίζεται στο 3%, ενώ αν υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, η έκπτωση περιορίζεται στο 2%.
Αυτές οι διατάξεις στοχεύουν στην ενθάρρυνση της έγκαιρης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και στην άμεση καταβολή του φόρου, προσφέροντας κίνητρα για την έγκαιρη εξόφληση και αποφυγή καθυστερήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Διαβάστε επίσης:
Scope Ratings: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές
Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών σε gov.gr, ΗΔΙΚΑ, e-ΕΦΚΑ – Ποιες άλλες εφαρμογές επηρεάζονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr