LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία: Πρόσκληση ωφελούμενων άστεγων/επισφαλούς στέγασης για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ»
    14 Μαΐου 2025
    Ο Δήμαρχος Καρπενησίου στο Ευρωκοινοβούλιο
    14 Μαΐου 2025
    Βανδαλισμός και πάλι στα Καμένα Βούρλα – Πέταξαν κόκκινη μπογιά στο Δημαρχείο
    14 Μαΐου 2025
    Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος: Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος στη Λαμία
    13 Μαΐου 2025
    Έρχεται το 5ο RachesRun– Agroinvest
    13 Μαΐου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    «δε saltarismed!» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας
    14 Μαΐου 2025
    Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος: Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος στη Λαμία
    13 Μαΐου 2025
    Ομιλία του καθηγητή John P.A. Ioannidis στη Λαμία: “Αξιοπιστία και διαφάνεια της επιστημονικής βιβλιογραφίας”
    13 Μαΐου 2025
    Lemon: H sold-out παράσταση για μία μόνο φορά στη Λαμία
    10 Μαΐου 2025
    Μουσικές Συναντήσεις – Συναυλία καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας τη Δευτέρα 12 Μαΐου
    10 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    Lemon: H sold-out παράσταση για μία μόνο φορά στη Λαμία
    10 Μαΐου 2025
    «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» από το Εφηβικό Τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
    10 Μαΐου 2025
    Λαμία: Η ομάδα “Πρόβα” παρουσιάζει την παράσταση “Για ένα πουκάμισο αδειανό…”
    8 Μαΐου 2025
    Λαμία: «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη 2025» – Αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα
    25 Απριλίου 2025
    Διάκεια 2025: «Τέχνη, Ποίηση, Ιστορία, Ύμνοι στον Αθανάσιο Διάκο»
    25 Απριλίου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
    Εδιμβούργο
    Εδιμβούργο: H ωραιότερη πόλη της Σκωτίας
    10 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    Διχάζει το πείραμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη – Επιστήμονες αλλάζουν τα σύννεφα
    9 Μαΐου 2025
    Πανσέληνος Μαΐου 2025: Πότε είναι το «Φεγγάρι των λουλουδιών»
    8 Μαΐου 2025
    Σπάνιο φαινόμενο σε πολλές ελληνικές παραλίες – Τι είναι οι περίεργοι καρποί που ξεβράζει η θάλασσα
    7 Μαΐου 2025
    Το σεξ, οι νυχτερίδες και οι βάτραχοι – Η απίστευτη σύνδεση
    1 Μαΐου 2025
    Καρχαρίες σε ελληνικές παραλίες – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε και εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας (Βίντεο)
    24 Απριλίου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Greenpeace: Tο 31% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχει χαθεί​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Ένθετο Υγεία: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το 2024 – Ανοδική τάση και το 2025
14 Μαΐου 2025
ΕΔΑΣΑ: Προσπάθεια αναβάθμισης των δυνατοτήτων δασοπυρόσβεσης – Έκκληση για απόκτηση νέου οχήματος
14 Μαΐου 2025
ΟΙΕΛΕ: Καταγγελία για sleepover στα σχολεία – «Επικίνδυνο trend για Χολιγουντιανές φαντασιώσεις»​
14 Μαΐου 2025
Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση με αναστολή σε 44χρονο που επιτέθηκε με καδρόνι στην πρώην σύζυγό του – «Ήθελε να με σκοτώσει»​
14 Μαΐου 2025
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030​​
14 Μαΐου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΛΛΑΔΑ > Greenpeace: Tο 31% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχει χαθεί​
ΕΛΛΑΔΑ

Greenpeace: Tο 31% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχει χαθεί​

3 Οκτωβρίου 2024
Updated 2024/10/03 at 1:01 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Νέα μελέτη της Greenpeace, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, υποστηρίζει πως οι αγρότες της ΕΕ πιέζονται να βιομηχανοποιηθούν, εφαρμόζοντας τις πιο καταστρεπτικές γεωργικές πρακτικές, προκειμένου να παραμείνουν στο επάγγελμα και να μην σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, η μελέτη καταδεικνύει την ύπαρξη αδικίας η οποία επικρατεί στον αγροτικό τομέα και το χάσμα ανάμεσα στα αγροκτήματα μικρής κλίμακας που δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν και στα αγροκτήματα βιομηχανικής κλίμακας που καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων επιδοτήσεων και των κερδών που παράγονται από τον αγροτικό κλάδο.

Σύμφωνα πάντα με την Οργάνωση, αυτό το χάσμα δημιουργείται και συντηρείται από την άνιση κατανομή των δημόσιων επιδοτήσεων και της ιδιωτικής χρηματοδότησης που ευνοεί τα αγροκτήματα βιομηχανικής κλίμακας και από την πολιτική αποτυχία στην αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αγροκτημάτων στην ΕΕ μειώνεται σε ανησυχητικό βαθμό. Από το 2007, η ΕΕ έχει χάσει σχεδόν 2 εκατομμύρια «εμπορικά αγροκτήματα» και 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα περισσότερα αγροκτήματα που εξαφανίστηκαν ήταν επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, που είτε έκλεισαν είτε πιέστηκαν να ανέβουν κλίμακα, περνώντας σε βιομηχανικά επίπεδα παραγωγής ώστε να αυξήσουν την οικονομική τους απόδοση, κάτι που συχνά συνοδεύεται από τις πιο καταστροφικές βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές.

Όμως η πρόσβαση των αγροτών σε χρηματοδότηση και δημόσιες επενδύσεις είναι πολύ άνιση, με τα αγροκτήματα βιομηχανικής κλίμακας να έχουν την καλύτερη πρόσβαση τόσο σε δημόσιες επιδοτήσεις όσο και σε ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σχετικά με την Ελλάδα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η χώρα έχασε το 31% από τα αγροκτήματά της. Η μείωση αφορά αποκλειστικά τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας, που έχουν συρρικνωθεί κατά 37%, παραμένουν ωστόσο η ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 88% των αγροκτημάτων της χώρας το 2021.

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ανάλυση της Greenpeace, μεταξύ 2007 και 2021, τα μέσα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα μειώθηκαν κατά 13%. Η μείωση κερδών στα μικρά αγροκτήματα είναι ακόμα πιο απότομη: τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας το 2021 κέρδιζαν κατά μέσο όρο 29% λιγότερο σε σχέση με το 2007.

«Η νέα μελέτη της Greenpeace καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η ΕΕ εξωθεί τους μικρούς αγρότες στην εξαφάνιση και στηρίζει την παραγωγή της τροφής μας σε λίγους, υπερβολικά ισχυρούς και καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία μας παίκτες, που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Οι αγροτικές πολιτικές της ΕΕ στηρίζουν μία βιομηχανική γεωργία που επιδεινώνει την κλιματική κρίση, καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη την παραγωγή της τροφής μας στις επιπτώσεις της και καταστρέφει το έδαφος και το νερό. Οι αγρότες βασίζονται σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην κλιματική κρίση, όμως το τρέχον αγροδιατροφικό μοντέλο τους εγκλωβίζει σε έναν μονόδρομο βιομηχανοποίησης χωρίς δυνατότητα να στραφούν σε πραγματικές εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε η Έλενα Δανάλη υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα πάντα με την Οργάνωση, αυτή η πίεση για στροφή προς μεγαλύτερα, βιομηχανικά αγροκτήματα και αύξηση οικονομικών αποδόσεων σημαίνει ότι η οικονομική ισχύς στη γεωργία εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ελάχιστων αγροκτημάτων και έχει σοβαρές επιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται ο έλεγχος της παραγωγής τροφής από λίγους κολοσσούς αγροδιατροφής, η αύξηση της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές, ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αστικών και υπαίθριων περιοχών, μία περαιτέρω επιδείνωση της ευζωίας των ζώων και η καταστροφή της φύσης πάνω στην οποία βασίζονται οι αγρότες και η γεωργία που παράγει την τροφή μας.

«Ειδικά για τη χώρα μας, που μόλις πριν ένα χρόνο χτυπήθηκε σφοδρά στην περιοχή της Θεσσαλίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα στοιχεία της μελέτης είναι ανησυχητικά καθώς μεγάλο μέρος των μικρών αγροκτημάτων, που είναι η ραχοκοκαλιά της γεωργίας μας, εξαφανίζεται. Το μεγάλο διακύβευμα για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα τολμήσει μία ριζική στροφή στις αγροτικές πολιτικές που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και θα εγγυώνται την παραγωγή επαρκούς, υγιεινής τροφής με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον χωρίς να μετατρέπουν τα αγροκτήματα τους σε ρυπογόνα εργοστάσια που δηλητηριάζουν τη φύση και τη ζωή μας» συμπλήρωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Τέλος, η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

Να δημοσιεύσει πολιτικά μέτρα που θα ανατρέπουν την τάση εξαφάνισης των αγροκτημάτων μικρής κλίμακας της Ελλάδας με έμφαση στη στήριξη παραγωγών που είτε ήδη εφαρμόζουν είτε σκοπεύουν να εφαρμόσουν αγρο-οικολογικές πρακτικές.

Να δημοσιεύσει το σχέδιο που θα αναγεννήσει και θωρακίσει πραγματικά την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα ξεκινώντας από την πληγείσα Θεσσαλία μέσα από ένα αγροτικό μοντέλο βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό στη νέα κλιματική πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Οι Χούθι έχουν βάλει στόχο πλοία ελληνικών εταιρειών – Τα απειλητικά email που ξεκίνησαν τον Μάιο

Κυπριακό: Ο Τατάρ συμφώνησε για συνάντηση με Γκουτέρες και Χριστοδουλίδη

Ο Σολτς αναζητεί λύση για την Ουκρανία – Επιδιώκει τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν για πρώτη φορά από το 2022

Read More

ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr

3 Οκτωβρίου 2024
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένθετο Υγεία: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το 2024 – Ανοδική τάση και το 2025
14 Μαΐου 2025
ΕΔΑΣΑ: Προσπάθεια αναβάθμισης των δυνατοτήτων δασοπυρόσβεσης – Έκκληση για απόκτηση νέου οχήματος
14 Μαΐου 2025
ΟΙΕΛΕ: Καταγγελία για sleepover στα σχολεία – «Επικίνδυνο trend για Χολιγουντιανές φαντασιώσεις»​
14 Μαΐου 2025
Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση με αναστολή σε 44χρονο που επιτέθηκε με καδρόνι στην πρώην σύζυγό του – «Ήθελε να με σκοτώσει»​
14 Μαΐου 2025
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030​​
14 Μαΐου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΕΛΕ: Καταγγελία για sleepover στα σχολεία – «Επικίνδυνο trend για Χολιγουντιανές φαντασιώσεις»​

14 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση με αναστολή σε 44χρονο που επιτέθηκε με καδρόνι στην πρώην σύζυγό του – «Ήθελε να με σκοτώσει»​

14 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Άλιμος: Βίντεο – ντοκουμέντο με τη συγκλονιστική στιγμή που αστυνομικοί εντοπίζουν το βρέφος δίπλα σε κάδο απορριμμάτων​

14 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Άλιμος: Θρίλερ με το βρέφος που βρέθηκε σε σακούλα – Η Ρομά γιαγιά του καταγγέλλει ότι της το άρπαξαν στην Ομόνοια​

14 Μαΐου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?