Μια πεντανόστιμη φοκάτσια που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και εύκολα, σε αντίθεση με την κλασική συνταγή, με λίγα υλικά και ψήνεται στο τηγάνι σε μόλις 10 λεπτά.
Στη συγκεκριμένη συνταγή γεμίζεται με ζαμπόν και καπνιστό τυρί που λιώνει αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε διαθέσιμο στο σπίτι σας ανάλογα με τα γούστα σας: μαγειρεμένα λαχανικά ή ότι φαγητό έχει περισσέψει στο ψυγείο, αλλαντικά και τυριά, κονσέρβες αλλά ακόμα και πραλίνες για γλυκές γεμίσεις.
Υλικά για τη Συνταγή
(για τηγάνι με διάμετρο 28 εκατοστών)
Για τη ζύμη
300 γραμμάρια αλεύρι για πίτσα (τύπου 00)
165 γραμμάρια νερό χλιαρό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 8 γραμμάρια)
5 γραμμάρια αλάτι
Για τη γέμιση
130 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες
130 γραμμάρια μοτσαρέλα καπνιστή σε κύβους (scamorza) ή άλλο καπνιστό τυρί που λιώνει
Εκτέλεση
1.Ετοιμάστε τη ζύμη. Ρίξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, δηλαδή το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το νερό, το λάδι, τη μαγιά και ανακατέψτε στην αρχή με μια ξύλινη κουτάλα.
2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε την με τα χέρια σας, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μπάλα.
3. Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και ανοίξτε το ένα κομμάτι με τη βοήθεια του πλάστη, προσπαθώντας να δώσετε στρογγυλό σχήμα.
4. Απλώστε τις φέτες του ζαμπόν και μοιράστε τους κύβους τυριού ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
5. Ανοίξτε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετήστε το από πάνω και κλείστε τη φοκάτσια. Ενώστε τις δύο ζύμες, τραβώντας λίγο τη ζύμη της βάσης και σφραγίστε κλείνοντας με τα δάχτυλά σας ή με τα δόντια ενός πιρουνιού.
6. Αλείψτε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετέ το και ψήστε την φοκάτσια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά.
7. Καπακώστε το σκεύος και μόλις ψηθεί από τη μία μεριά, μεταφέρετέ την σε πιατέλα όπως μια ομελέτα, αλείψτε με ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι το τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, αναποδογυρίστε προσεκτικά τη φοκάτσια και ψήστε για 3-4 ακόμα λεπτά χωρίς καπάκι. Θα πρέπει να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές αλλά να παραμείνει μαλακή. Σε κάθε περίπτωση ο συνολικός χρόνος ψησίματος δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 8-10 λεπτά.
Διαβάστε επίσης:
Αφράτα μάφιν σοκολάτας – μπανάνας
Ριζότο αλα καρμπονάρα και η τεχνική για εγγυημένο αποτέλεσμα
Ασφαλές (safe) sex on the beach, η μη αλκοολούχα εκδοχή του διάσημου κοκτέιλ
Cucina Povera | topontiki.gr