Στον «πάγο» έβαλε το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης την πρόταση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση να κατεβάσουν τα κόμματα της αριστεράς-κεντροαριστεράς, κοινό υποψήφιο για ΠτΔ.
Απαντώντας στην επιστολή του κ. Χαρίστση, κύκλοι της Χ. Τρικούπη επεσήμαιναν πως προέχει η μάχη του προϋπολογισμού και δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από αυτό. Τόνιζαν επιπλέον πως δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις.
Αναλυτικά κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν:
«Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή το μείζον ζήτημα είναι η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού και η κοινοβουλευτική μάχη για να αναδειχθούν τα αδιέξοδα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής αλλά και η εναλλακτική πρόταση που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε εύλογο χρόνο.
Όσον αφορά το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έχουμε δηλώσει ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο».
Η επιστολή Χαρίτση στα κόμματα για ΠτΔ
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, έστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόταση για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Χαρίτσης καλεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνάντηση προκειμένου να τους εκθέσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς και να συζητηθεί η δυνατότητα μιας κοινής στάσης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής.
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μια σημαντική θεσμική στιγμή για την λειτουργία του πολιτεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη Τρίτη έκανα γνωστή, όπως γνωρίζετε, την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την στήριξη της υποψηφιότητας του κυρίου Χρήστου Ράμμου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που μπορεί, μεταξύ άλλων, να συμβολίσει την από κοινού δέσμευση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας ύστερα από τις τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ετών, που η κυβέρνηση πρωταγωνίστησε σε αντιθεσμικές παρεμβάσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και του εγκλήματος των Τεμπών.
Κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται να αμφισβητηθεί η ψευδεπίγραφη συναίνεση που ζητά ο Πρωθυπουργός που ευθύνεται για τις βαθιές πληγές στο κράτος δικαίου και να μπει φραγμός στην αλαζονεία μιας αυταρχικής και αντικοινωνικής κυβέρνησης.
Θεωρώ ότι το ζήτημα της υπεράσπισης του κράτους δικαίου οφείλει να είναι σημείο συνάντησης, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συνταγματικών κανόνων και εγγυήσεων, που αποτελούν την ελάχιστη διαδικαστική προϋπόθεση για την ουσιαστικά δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας ζητήσω να συναντηθούμε τις επόμενες μέρες προκειμένου να σας εκθέσω την πρόταση της Νέας Αριστεράς και να συζητήσουμε τη δυνατότητα μιας κοινής στάσης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής, το οποίο συμπυκνώνει τα ερωτήματα για το μέλλον της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απαντήσει «την κατάλληλη ώρα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απαντήσει στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για το θέμα της εκλογής του νέου ΠτΔ «την κατάλληλη ώρα», διαμηνύουν πηγές της Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος ανέπτυξε στην ΚΕ αναλυτικά τη θέση μας για το ζήτημα της εκλογής του νέου ΠτΔ. Τώρα, όπως είπαν, βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η κορυφαία -κοινοβουλευτικά και πολιτικά- συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025.
«Θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά τον προϋπολογισμό, τα συλλογικά μας Όργανα για αυτό το ζήτημα και θα απαντήσουμε και στο αίτημα Χαρίτση», σημείωναν οι ίδιες πηγές και διαβεβαίωναν ότι δεν είναι «αρνητικοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά όλα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα».
Διαβάστε επίσης:
Στο δρόμο που άνοιξε η Γερμανία: Τέλος στη χορήγηση ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες βάζει και η Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr