Εκατοντάδες και πιθανόν χιλιάδες άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως είναι νεκροί στη γαλλική Μαγιότ μετά την καταστροφή του γαλλικού εδάφους στον Ινδικό Ωκεανό από ισχυρό κυκλώνα.
Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να προσπαθούν να φτάσουν σε ορισμένες κοινότητες καθώς αναζητούν επιζώντες. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 11 ανθρώπων.
Ολόκληροι οικισμοί ισοπεδώθηκαν όταν ο κυκλώνας Τσιντό έφερε ανέμους ταχύτητας άνω των 225 χιλιομέτρων την ώρα, με τους φτωχότερους που ζουν σε πρόχειρα καταφύγια να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.
Ορισμένοι από τους 320.000 κατοίκους της Μαγιότ δήλωσαν ότι αγωνίζονται με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καταφύγιο.
Ένας κάτοικος της πρωτεύουσας, Μαμουτζού, περιμένοντας στην ουρά για προμήθειες δήλωσε: «Δεν έχουμε νερό εδώ και τρεις ημέρες. Προσπαθούμε να πάρουμε τα ελάχιστα για να ζήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα επανέλθει το νερό».
Ένας άλλος κάτοικος του Μαμουτζού, ο John Balloz, δήλωσε έκπληκτος που δεν πέθανε όταν χτύπησε ο κυκλώνας.
«Ήταν ο άνεμος, ο αέρας που φυσούσε και πανικοβλήθηκα, φώναζα: «Χρειαζόμαστε βοήθεια, χρειαζόμαστε βοήθεια». Ούρλιαζα γιατί έβλεπα το τέλος να έρχεται για μένα», είπε.
Ο Mohamed Ishmael, ο οποίος ζει επίσης στην πρωτεύουσα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η κατάσταση εκεί ήταν «μια τραγωδία» και είπε: «Νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στον απόηχο ενός πυρηνικού πολέμου… Είδα μια ολόκληρη γειτονιά να εξαφανίζεται».
Οι φτωχές κοινότητες της Μαγιότ, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών χωρίς χαρτιά που ταξίδεψαν στο γαλλικό έδαφος σε μια προσπάθεια να ζητήσουν άσυλο, πιστεύεται ότι έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της ευάλωτης φύσης της στέγασής τους
Ο πληθυσμός της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική οικονομική βοήθεια και παλεύει εδώ και καιρό με τη φτώχεια, την ανεργία και την πολιτική αστάθεια.
Περίπου το 75% του πληθυσμού ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας και η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο ένα στα τρία άτομα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι σκέψεις του είναι «με τους συμπατριώτες μας στη Μαγιότ, οι οποίοι πέρασαν τις πιο φρικτές ώρες και οι οποίοι, για κάποιους, έχασαν τα πάντα, έχασαν τη ζωή τους».
Ενώ ορισμένα γαλλικά συνεργεία βοήθειας και διάσωσης έχουν φθάσει στη Μαγιότ, οι προσπάθειες να φτάσουν σε ορισμένες κοινότητες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπιουβίλ, νομάρχης του νησιού, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά μόλις εκτιμηθούν πλήρως οι ζημιές. Προειδοποίησε ότι θα είναι «σίγουρα αρκετές εκατοντάδες» και θα μπορούσε να φτάσει τις χιλιάδες. «Ήταν ο χειρότερος κυκλώνας που έπληξε τη Μαγιότ τα τελευταία 90 χρόνια», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταϊλό, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το νησί, αναγνώρισε την «εξαιρετική σοβαρότητα» του κυκλώνα και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό αυξάνονται.
Ο κυκλώνας Τσίντο έφερε επίσης ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στη Μοζαμβίκη, φτάνοντας στην ξηρά νωρίς την Κυριακή περίπου 40,2 χιλιόμετρα νότια της βόρειας πόλης Πέμπα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.
Ο κυκλώνας προκάλεσε δομικές ζημιές και διακοπές ρεύματος στις βόρειες παράκτιες επαρχίες Ναμπούλα και Κάμπο Ντελγκάδο το πρωί του Σαββάτου, ανέφεραν οι αρχές.
Ο Γκάι Τέιλορ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας βοήθειας Unicef στη Μοζαμβίκη, δήλωσε ότι «χτυπηθήκαμε πολύ σκληρά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα».
«Πολλά σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και τα σχολεία είναι εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.
Ο Τέιλορ δήλωσε ότι η Unicef ανησυχεί για την «απώλεια της πρόσβασης σε κρίσιμες υπηρεσίες», συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης, του καθαρού νερού και της αποχέτευσης, καθώς και για την «εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα και η ελονοσία».
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Το Λονδίνο ανακοινώνει βοήθεια 50 εκατομμυρίων στερλινών για τους Σύρους
Γερμανία: Εκκενώθηκε χριστουγεννιάτικη αγορά στην Κολωνία λόγω ύποπτης βαλίτσας
Νετανιάχου και Τραμπ συζήτησαν για τους ομήρους της Γάζας
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr