Φουσκώνει περαιτέρω το ελληνικό χρέος μετά την εγγραφή της Eurostat, με την οποία ενσωματώνει τους αναβαλλόμενους τόκους από τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, το ύψος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 12 με 12,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς.
H αλλαγή αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 5 με 6 μονάδες στην αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, με αποτέλεσμα αυτό να βρεθεί κοντά στο 167,5% (από 161,9% που είναι τώρα) για τη χρήση του 2023, με ανάλογη επίπτωση και για τα επόμενη έτη. Η «αποκάλυψη» αυτή της Eurostat θα γίνει εντός Οκτωβρίου, όταν θα δημοσιευτούν οι τελικές εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ και του χρέους του 2023, ή θα αναβληθεί για τον ερχόμενο Απρίλιο.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα ούτε στο ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου ούτε στις δημοσιονομικές ανάγκες, καθώς οι επιβαρύνσεις τόκων έχουν ληφθεί υπόψη σε δεδουλευμένη βάση, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν μεταβάλλεται ούτε το Debt Sustainability Analysis, όπου επίσης έχουν ληφθεί σχετικές παραδοχές, ενώ για όλα τα παραπάνω είναι ενήμερες οι αγορές. Δεν επηρεάζεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μονοπάτι μείωσης του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, χώρες με χρέος υψηλότερο του 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να καταγράφουν ετήσια μείωση κατά τουλάχιστον μία μονάδα, κανόνα τον οποίο και μετά την αναθεώρηση η Ελλάδα υπερκαλύπτει.
Με λίγα λόγια δηλαδή σε ταμειακό επίπεδο, δηλαδή στις αποπληρωμές των τόκων του χρέους, δεν επέρχεται καμία μεταβολή. Με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, η καταβολή των («παγωμένων» έως το 2032) τόκων θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε οκτώ χρόνια από σήμερα.
Επίπτωση δεν θα έχει ούτε στα δημοσιονομικά της χώρας, διότι κάθε χρόνο εγγράφονται στον προϋπολογισμό κονδύλια για τον αναβαλλόμενο τόκο, για καθαρά λογιστικούς λόγους, καθώς δεν καταβάλλεται στους δανειστές, βάσει της συμφωνίας.
Όπως και να έχει όμως υπάρχει επίπτωση σε ονομαστικούς όρους ως προς το ύψος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης του 2023, το οποίο θα αναμορφωθεί από τα 356,7 δισ. ευρώ στα περίπου 369,1 δισ. ευρώ, ενώ θα αυξηθεί το χρέος και σε καθένα από τα προηγούμενα έτη έως και το 2012. Σε ό,τι αφορά το 2024 θα ψηλώσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2032 κατά 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, οδηγώντας τη συνολική επιβάρυνση στα 23 δισ. ευρώ έως το 2032.
Η αποπληρωμή των τόκων αυτών, όμως, θα αρχίσει να γίνεται από το 2032, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2018, με ρυθμό 1 με 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Τα νέα δεδομένα
Αν προχωρήσει τελικώς η αποτύπωση των νέων δεδομένων (και όσον αφορά το χρέος και όσον αφορά το ΑΕΠ) στις 17 Οκτωβρίου, η κατάσταση θα έχει ως εξής:
1. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης του 2023 αναμένεται να αναμορφωθεί από τα 356,7 δισ. ευρώ περίπου στα 369,1 δισ. ευρώ με την πρόσθεση επιπλέον 12,4 δισ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, το χρέος του 2022 θα αυξηθεί από τα 356,8 δισ. ευρώ περίπου στα 368,2 δισ. ευρώ (δηλαδή κατά περίπου 11,4 δισ. ευρώ), το χρέος του 2021 από τα 353,9 δισ. ευρώ στα 364 δισ. ευρώ κ.ο.κ.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αναβολής στην καταβολή των τόκων διαρκεί μέχρι και το 2032, οπότε ξεκινά η αποπληρωμή. Αυτό σημαίνει ότι και στο χρέος του 2024 θα εγγραφεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ, ενώ και σε καθεμιά από τις επόμενες χρήσεις θα εγγράφεται και επιπλέον 1 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι το 2032 η συνολική επιβάρυνση του χρέους να φτάσει περίπου στα 25 δισ. ευρώ.
2. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο ποιο θα είναι το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους λόγω της αλλαγής του έτους βάσης από το 2015 στο 2020. Το χρέος του 2023 είχε εκτιμηθεί στα 220 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές (αυτό είναι και το ποσό που λαμβάνεται υπόψη για τον δείκτη του χρέους). Έτσι, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ για το 2023 είχε υπολογιστεί στο 161,9% του ΑΕΠ.
● Στην περίπτωση που και μετά τον υπολογισμό το ΑΕΠ παραμείνει αμετάβλητο στα 220 δισ. ευρώ, τότε η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 5,5 μονάδες, από το 161,9% περίπου στο 167,5%.
● Αν το ΑΕΠ υπολογιστεί σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της νέας μεθοδολογίας, η επίπτωση θα είναι μικρότερη, καθώς θα υπάρξει αύξηση του παρονομαστή του κλάσματος.
Τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό
Ο πραγματικός εφιάλτης θα αρχίσει από φέτος, καθώς κάθε χρόνο έως και το 2032 θα προστίθενται στο ελληνικό χρέος 1 δισ. ευρώ. Αυτό αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για την εξυπηρέτηση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, που τίθεται σε εφαρμογή και προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους σε υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα.
Κι αυτό επειδή η χώρα μας θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να κάνει καμία ενσωμάτωση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφού θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat, αλλά και οι αντίστοιχες οδηγίες. Έτσι προκρίνεται και το σενάριο όλα να γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο, χωρίς φυσικά αυτό να αλλάξει το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος εκτοξεύεται.
Διαβάστε επίσης
Με απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας του… 2019 εμφανίζονται 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr