Μια εύκολη συνταγή για φιλέτο κοτόπουλο με λεμόνι και δεντρολίβανο που απαιτεί απλά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας. Το κοτόπουλο καρυκεύεται με αλάτι και μίγμα μπαχαρικών λεμονοπίπερο, σοτάρεται σε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο και στη συνέχεια ψήνεται στην πεντανόστιμη σάλτσα βουτύρου με λεμόνι και δεντρολίβανο.
Υλικά για τη Συνταγή
-
8 πατάτες
- Advertisement -
-
4 στήθη κοτόπουλο
-
Αλάτι κατά βούληση
-
Καρύκευμα λεμονοπίπερο (προαιρετικά)
-
2-3 κουταλιές βούτυρο για το σοτάρισμα
-
½ φλιτζάνι φρέσκο δεντρολίβανο και μαϊντανό, ψιλοκομμένα
-
Χυμό από 2-3 λεμόνια
-
2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
-
½ κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο ζωμό κοτόπουλου
-
50 ml νερό απ’ το βραστήρα
Για το σερβίρισμα
-
Φέτες λεμονιού (προαιρετικά)
-
1 κλωναράκι δεντρολίβανο

Εκτέλεση
1.Αρχικά, βράστε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι.
2.Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C και τοποθετήστε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
3.Αλατίστε τα στήθη κοτόπουλου από όλες τις πλευρές και αν θέλετε πασπαλίστε τα με λίγο καρύκευμα λεμονοπίπερου ή σκέτο πιπέρι.
4.Βάλτε 2-3 κουταλιές βούτυρο σε ένα σκεύος που να μπαίνει και στο φούρνο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις λιώσει, σοτάρετε τα στήθη κοτόπουλου. Μπορείτε να το κάνετε σε 2 δόσεις, για να μην υπερφορτωθεί το τηγάνι, διαφορετικά το κοτόπουλο δε θα ροδίσει όμορφα. Σοτάρετε τα φιλέτα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αποσύρετέ τα ή αν δεν έχετε τηγάνι κατάλληλο για φούρνο, μεταφέρετέ τα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ που έχετε λαδώσει ελαφρά.
5.Συμπληρώστε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέστε το χυμό λεμονιού, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ρίξτε το ζωμό και το ζεστό νερό και βράστε για 1 ακόμα λεπτό. Δοκιμάστε τη σάλτσα που θα πρέπει να είναι λίγο ξινή αλλά να “ακούγονται” το βούτυρο και ο ζωμός.
6.Περιχύστε με τη σάλτσα το κοτόπουλο στο ταψί ή μεταφέρετέ τα φιλέτα στο τηγάνι με τη σάλτσα και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 13-17 λεπτά, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του πουλερικού να φτάσει τους 74ο C. Περιχύστε μερικές φορές το φαγητό με τη σάλτσα, κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
7.Στο μεταξύ λιώστε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ. Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε ένα κυβάκι βούτυρο, για πιο βελούδινη υφή.
8.Βγάλτε το κοτόπουλο από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρετε με τον πουρέ και περιχύστε με τη σάλτσα λεμονιού δεντρολίβανου. Στολίστε με ένα κλωναράκι δεντρολίβανο.
Διαβάστε επίσης:
Χορταστική σαλάτα με πατάτες «τσακιστές», λαχανικά και πανεύκολο ντρέσινγκ
Ολονύχτια βρώμη με γεύση τσίζκεικ φράουλα