Για την υποψηφιότητα Κατσέλη, το «ναι» στον Νικήτα Κακλαμάνη και τις συνεργασίες τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος στην συνέντευξή του στο Action24 και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, ο Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι παραμένει στο τραπέζι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να το ξανασκεφτεί για τις επόμενες ψηφοφορίες. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος και στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει τον καταλύτη συνεργασιών ώστε να προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση, αφού προηγουμένως «νοικοκυρέψει» το κόμμα και δυναμώσει. Υπό αυτό το σκεπτικό είπε ότι είναι νωρίς να γίνεται συζήτηση για κοινό προοδευτικό ψηφοδέλτιο και παραδέχτηκε πως δεν έχει προχωρήσει κάποια συζήτηση για τις συνεργασίες, πέρα από ό,τι κατατίθεται στον δημόσιο διάλογο. Με αφορμή την ερώτηση για το στόχο να ξαναγίνει και θεσμικά αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ προς βουλευτές αλλά και στελέχη που αποχώρησαν σε διάφορες φάσεις, είναι σε ισχύ.
Θεσμικά ψηφίζουμε τον Πρόεδρο της Βουλής
Ειδικότερα, αναπτύσσοντας το σκεπτικό με το οποίο αποφασίστηκε να στηριχθεί η πρόταση της πλειοψηφίας για το Νικήτα Κακλαμάνη ως νέο πρόεδρος της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
«Δεν κάνουμε κινήσεις μόνο για αντιπολίτευση, ή για τις εντυπώσεις, τηρούμε σοβαρή και θεσμική στάση σε όλα τα ζητήματα, πρέπει να γυρίσει η αξιοπιστία στην πολιτική, δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική μόνο με πυροτεχνήματα».
Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Βουλής προτείνεται πάντα από την συμπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως πάντα, θεσμικά τον ψηφίζει, προσθέτοντας ότι είναι πολυκομματικό το προεδρείο – εν προκειμένω από τον ΣΥΡΙΖΑ Αντιπρόεδρος είναι σήμερα η κ. Όλγα Γεροβασίλη.
Σε αντιδιαστολή με την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημείωσε πως στην πρόταση για τον Πρόεδρο της Βουλής «δεν υπάρχει κάποιο θέμα δεοντολογίας προσώπου». Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση του Νικήτα Κακλαμάνη, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπαίνει στη συζήτηση για το πρόσωπο, γιατί τότε «θα αναιρούσαμε σε ένα βαθμό τη θεσμική επιλογή». «Θα μπαίναμε σε θέμα προσώπου αν υπήρχε κάποιοι θεσμικό παράπτωμα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για τον κ. Κακλαμάνη» συμπλήρωσε.
Και κατέληξε πως αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει μια αντιθεσμική στάση το τελευταίο διάστημα, είναι ότι εμείς θέλουμε ο Πρόεδρος της Βουλής να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και να μην εκπροσωπεί μόνο το κυβερνητικό κόμμα. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό και θα το ζητήσουμε».
«Δεν κατατέθηκε η υποψηφιότητα Κατσέλη για να χάσει, αλλά για να ενώσει»
Με αφορμή το ερώτημα για την υποψηφιότητα Κατσέλη και το ενδεχόμενο να καταγραφεί δεύτερη μετά τον Κώστα Τασούλα, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε καταρχάς στην στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ
«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν πρέπει να είναι μονοκομματική επιλογή. Λες και το ξέραμε».
«Είπαμε ότι από τη δική μας την πλευρά ότι η πρόταση πρέπει να κατατεθεί στην ώρα της και πιο σημαντικό να είναι κοινή προοδευτική υποψηφιότητα» τόνισε προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρότασή του δημόσια και περίμενε τις αντιδράσεις των κομμάτων. «Όταν είδαμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από το ΠΑΣΟΚ, καταθέσαμε και πρόταση για πρόσωπο, γιατί η κ. Κατσέλη έχει τη δυνατότητα να είναι μια υπερκομματική υποψηφιότητα».
Αν στην πρώτη ψηφοφορία καταγραφεί κάτι τέτοιο θα θεωρήσουμε ότι είναι πολύ σωστό μια υπερκομματική υποψηφιότητα να έχει και υπερκομματική στήριξη. Γιατί η κ. Κατσέλη μπορεί να προσθέσει και στη διαδικασία αυτή ως υποψηφιότητα και στον θεσμό. Δεν κατατέθηκε μια πρόταση για να χάσει, αλλά για να μπορεί να υποστηρίξει και την διαδικασία και τον θεσμό». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν αυτό σημαίνει ότι εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ, μετά την πρώτη ψηφοφορία, μπορεί να στηρίξει την Λούκα Κατσέλη ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε μεταξύ άλλων:
«Παρότι ο κ Ανδρουλάκης επέλεξε να διαιρεθούμε, εμείς θεωρούμε ακόμη ότι η υποψηφιότητα Κατσέλη είναι υπερκομματική και μπορεί να ενώσει και το αφήνουμε στο δημόσιο βήμα».
Καταλύτης ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προοδευτικές συνεργασίες
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο Σωκράτης Φάμελλος παρέπεμψε στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ:
«Στις επόμενες εθνικές εκλογές» είπε, «πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που να μπορεί όχι απλά να είναι αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη, όχι απλά να τον κερδίσει, αλλά να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα, άρα να εκφράζει την κοινωνία και να συνομιλεί μαζί της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει είτε κάποιοι προοδευτικό κόμμα να έχει την επάρκεια, να μην είναι απλά αντιπολίτευση, αλλά να έχει κυβερνώντα χαρακτηριστικά και να διεκδικήσει την κυβέρνηση.
Είτε να είναι ένα προοδευτικό κόμμα τόσο δυνατό που να προκαλέσει και να είναι ο καταλύτης μιας συζήτησης περί συμμαχικής ή συνεργατικής πρότασης.
Αυτό το κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δυναμώσει πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να κρατήσει αυτό το σοβαρό βηματισμό που έχει».
Ανέφερε πως είναι νωρίς να πούμε για κοινό ψηφοδέλτιο, καθώς «πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα απ΄όλα απ’ το να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, το ξαναχτίζουμε».
Εξέφρασε, σε κάθε περίπτωση, την πεποίθηση πως οι συνεργασίες δημιουργούν και μία δυναμική. «Αυτή μπορεί να τη δούμε πχ στην υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη» είπε.
«Σε ισχύ το προσκλητήριο προς όσους αποχώρησαν σε όλες τις χρονικές στιγμές»
Και πρόσθεσε πως το κλίμα υπέρ συνεργασιών υπάρχει στην κοινωνία: «Οι πολίτες μας λένε όπου πηγαίνουμε, “βρείτε τα γιατί δεν τα βγάζουμε πέρα”. Υπάρχει μια κοινωνική αντιπολίτευση που θέλει έκφραση».
Ερωτηθείς για την προοπτική με τη Νέα Αριστερά, σημείωσε καταρχάς ότι στο επίπεδο των συνεργασιών στη Βουλή συνεργασίες θα υπάρχουν, όχι μόνο με τη Νέα Αριστερά. Παρέπεμψε ενδεικτικά στο φόρο ταφής τον οποίο στήριξε και το ΠΑΣΟΚ.
Για το στόχο περί επιστροφής και θεσμικά στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει αλλά αναγνώρισε τη δυσκολία που υπάρχει από τη στιγμή που «αυτό αφορά πλέον και άλλα κόμματα».
Παρέπεμψε στο προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ανανεώσει και με την ευκαιρία της προσεχούς Κεντρικής Επιτροπής. Σημείωσε ότι το προσκλητήριο ισχύει όχι μόνο για βουλευτές αλλά και για στελέχη, ευρύτερα, για όλες τις χρονικές στιγμές των αποχωρήσεων, από το 2019 και μετά.
Διαβάστε επίσης:
Ο Δήμος Χαλανδρίου διέγραψε τον λογαριασμό του στο «Χ» λόγω του ναζιστικού χαιρετισμού του Μασκ