Με την αυλαία της χρονιάς να πέφτει και τη νέα Ευρωβουλή να έχει ήδη συμπληρώσει το πρώτο εξάμηνο της θητείας της, τα πρώτα συμπεράσματα από την παρουσία των 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα.
Ορισμένοι λάμπουν με δυναμικές παρεμβάσεις και ουσιαστική παρουσία και άλλοι μοιάζουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν βρίσκονται πια στα τηλεοπτικά στούντιο.
Φυσικά, δεν λείπουν οι σταθερές αξίες – κάποιοι γιατί δουλεύουν και άλλοι γιατί απλώς… δεν αλλάζουν ποτέ. Από τις ομιλίες και τις ερωτήσεις που κατέθεσαν, μέχρι τις απώλειες και τις εκπλήξεις στις ευρωεκλογές του 2024, το πολιτικό παρασκήνιο βράζει.
Στις θετικές εκπλήξεις αυτό το εξάμηνο στην Ευρωβουλή είναι μάλλον οι νεοεκλεγμένοι Ελεονώρα Μελέτη, Σάκης Αρναούτογλου και Φρέντι Μπελέρης – έχουν πιο έντονη παρουσία από αυτή που θα περίμενε κανείς.
Η Ελεονώρα Μελέτη, με 10 ομιλίες και έξι ερωτήσεις, ο Φρέντι Μπελέρης, παρά τις πολιτικές περιπέτειες, με 10 ομιλίες και 7 ερωτήσεις, έχει μια δυναμική Ο Σάκης Αρναούτογλου ξεχώρισε όχι μόνο με τις 9 ομιλίες του αλλά και με τις 17 ερωτήσεις που κατέθεσε, καθιστώντας τον έναν από τους πιο δραστήριους ευρωβουλευτές της χρονιάς.
Πολύ έντονη δραστηριότητα έχει και ο επίσης νεοεκλεγείς Γιάννης Μανιάτης με 17 ομιλίες και 13 ερωτήσεις.
Στον αντίποδα είναι ο μάλλον “κουρασμένος” Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος πραγματοποίησε μόλις 1 ομιλία και 6 ερωτήσεις, – ίσως επειδή απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι στις εκλογές του Ιουνίου απώλεσε 235.477 ψήφους. Αλλά και ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ με τη φτωχή συγκομιδή των 3 ομιλιών και 4 ερωτήσεων.
Φαραντούρης- Αυτιάς: Δύο… «τηλεοπτικές περσόνες»
Ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Γιώργος Αυτιάς είναι, χωρίς αμφιβολία, οι δύο πιο «τηλεοπτικοί» ευρωβουλευτές της χρονιάς. Αν και η Ευρωβουλή φημίζεται για τον θεσμικό της χαρακτήρα, οι δύο αυτοί εκπρόσωποι φαίνεται να κουβαλούν την τηλεοπτική τους περσόνα στις Βρυξέλλες. Αν κάποιος παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις των Νικόλα Φαραντούρη και Γιώργου Αυτιά, θα αναρωτηθεί αν βρίσκεται σε πρωινή εκπομπή ή σε επίσημη συνεδρίαση της Ευρωβουλής.
Ο Φαραντούρης, με 10 ομιλίες και 8 ερωτήσεις, δείχνει να θεωρεί την Ευρωβουλή προέκταση των πάνελ των εκπομπών που συμμετέχει στην Ελληνική Τηλεόραση. Οι παρεμβάσεις του, αν και εκτενείς, συχνά φαντάζουν περισσότερο ως ακαδημαϊκές διαλέξεις παρά πολιτικές παρεμβάσεις, αφήνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να εντυπωσιάσει αντί να πείσει.
via F/B
Από την άλλη, ο Γιώργος Αυτιάς φαίνεται να αντιμετωπίζει το Στρασβούργο σαν πρωινή εκπομπή της Κυριακής. Με 4 ομιλίες και 10 ερωτήσεις, ο Αυτιάς δίνει έμφαση σε λαϊκίστικα ζητήματα, ενώ οι τοποθετήσεις του χαρακτηρίζονται από έντονο δραματισμό, που θυμίζει περισσότερο παράθυρο δελτίου ειδήσεων παρά σοβαρή κοινοβουλευτική παρουσία.
Η Βόζεμπεργκ στην Επιτροπή Μεταφορών, ο Τσιόδρας και ο Κεφαλογιάννης
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρότι το πολιτικό κλίμα ήταν σε βάρος της με τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις της για τα Τέμπη.
Η Βόζεμπεργκ, με 5 ομιλίες και 4 ερωτήσεις, δεν έκανε θόρυβο στην Ολομέλεια, αλλά πέτυχε στα παρασκήνια των Επιτροπών. Η εκλογή της στην προεδρία της Επιτροπής Μεταφορών δεν είναι απλή υπόθεση – πρόκειται για μία από τις επιτροπές με καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, την ανάπτυξη των υποδομών και την τουριστική πολιτική της Ευρώπης.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας με 11 ομιλίες και 14 ερωτήσεις κέρδισε τις εντυπώσεις με τη σταθερή του παρουσία στην Ολομέλεια. Δείχνει ότι η μετριοπάθεια και η ουσιαστική πολιτική ανάλυση μπορούν να συνδυαστούν με δράση. Ο πολιτικός λόγος του χαρακτηρίζεται από τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Ο Μανώλης Μεφαλογιάννης με 16 ερωτήσεις και 3 ομιλίες στην Ολομέλεια προσπαθεί να διατηρήσει μία σταθερή παρουσία.
Μικτή η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – “Αστοχος” ο Νίκος Παππάς
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά είδε τη δύναμή της να μειώνεται δραματικά, χάνοντας 121.998 ψήφους, πραγματοποίησε όμως 13 ομιλίες και 12 ερωτήσεις, μία μάλλον καλή επίδοση αυτό το εξάμηνο.
Ο Κώστας Αρβανίτης, παρέμεινε σταθερός με 6 ομιλίες και 11 ερωτήσεις, διατηρώντας τον πρώτο λόγο ως επικεφαλής της ομάδας του κόμματος.
Αντίθετα ο Νίκος Παππάς έμεινε μάλλον στα ρηχά, – σαν να λέμε… άστοχος στο μπάσκετ – καθώς έκανε μόλις 3 ομιλίες, 4 ερωτήσεις.
Μανιάτης και Αρναούτογλου: Το ισχυρό δίδυμο του ΠΑΣΟΚ
Στα πράσινα έδρανα, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε αίσθηση με τις 17 ομιλίες και 13 ερωτήσεις του, αποδεικνύοντας ότι το «νέο» αίμα μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές. Από κοντά και ο Σάκης Αρναούτογλου με τις 9 ομιλίες και τις 17 ερωτήσεις.
Υποχώρησε σχετικά ο Νίκος Παπανδρέου, καθώς έχει μόλις 7 ομιλίες και 8 ερωτήσεις – ήταν κι αυτός από τους ευρωβουλευτές που έχασε ψήφους στις ευρωεκλογές σε σχέση με το 2019 (μείον 16.706).
Η άφωνη Γαλάτω
Στην Ελληνική Λύση προτιμούν μάλλον τις ερωτήσεις και όχι τις ομιλίες.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος, ο οποίος έλαβε στις εκλογές 83.034 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2019, έκανε 20 ερωτήσεις και 4 ομιλίες, ενώ η έτερη ευρωβουλευτής του κόμματος, Γαλάτω Αλεξανδράκη κατέθεσε μεν 20 ερωτήσεις, αλλά δεν έκανε καμία (!!!) ομιλία, μένοντας άφωνη αυτό το διάστημα από το βήμα της ευρωβουλής.
Η Λατινοπούλου και τα… σύνορα
Η ευρωβουλευτής της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου με 5 ομιλίες και 17 ερωτήσεις φαίνεται να είναι περισσότερο δραστήρια στα σόσιαλ μίντια, παρά στην ευρωβουλή, αν και δεν είναι από τις πλέον υποτονικές παρουσίες.
Το ενδιαφέρον στις παρεμβάσεις της είναι ότι ασχολείται κυρίως με θέμα… προστασίας συνόρων, με τη μετανάστευση, την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και άλλα συναφή με την συνήθη ρητορική και την ατζέντα που προωθεί και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Νίκος Αναδιώτης – Όταν η Ευρωβουλή θυμίζει εκκλησία
Ο Νίκος Αναδιώτης, αν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προσπάθησε με 4 ομιλίες και 11 ερωτήσεις να αναπτύξει κάποια δραστηριότητα. Βαθιά θρησκευόμενος και με εμφανείς αναφορές στην Ορθοδοξία στις παρεμβάσεις του, ο Αναδιώτης επιδιώκει να μεταφέρει μια διαφορετική ατζέντα στις Βρυξέλλες, εστιάζοντας σε θέματα ηθικής, παραδοσιακών αξιών και ελευθερίας θρησκευτικής συνείδησης τα οποία μάλλον δεν πιστεύει όπως λένε παρατηρητές της Ευρωβουλής.
Οι τοποθετήσεις του πολλές φορές θεωρούνται αναχρονιστικές, δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να «ευλογήσει» τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.
Το σταθερό ΚΚΕ – Οι «παλιοί» που δεν αλλάζουν ποτέ
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης, παραμένουν πιστοί στη γραμμή του κόμματος, καταθέτοντας 20 και 24 ερωτήσεις αντίστοιχα – αριθμοί που επιβεβαιώνουν την εργατικότητα αλλά και τη μοναδική προσέγγισή τους στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Ο Νικολάου-Αλαβάνος, με 9 ομιλίες, και ο Παπαδάκης, με 11 ομιλίες, προωθούν μια ξεκάθαρη αντιιμπεριαλιστική ατζέντα, χωρίς να αποκλίνουν ούτε χιλιοστό από τη σκληρή γραμμή του Περισσού. Οι τοποθετήσεις τους είναι απέναντι σε κάθε μορφή ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ οι ερωτήσεις τους συχνά αφορούν θέματα εργατικών δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αν και το ύφος τους θεωρείται μονότονο και προβλέψιμο, η παρουσία τους διατηρείται σταθερή, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν πηγαίνει στην Ευρωβουλή για να συμβιβαστεί, αλλά για να διατηρήσει την ακεραιότητα του λόγου του.
Η Μαρία Ζαχαριά από την Πλεύση Ελευθερίας έχει 4 ομιλίες και 12 ερωτήσεις, έχει μία μάλλον μέτρια παρουσία.
Κατάταξη με βάση τις ομιλίες
1. Γιάννης Μανιάτης 17
2. Έλενα Κουντουρά 13
3. Μαρία Ζαχαριά 12
4. Κώστας Παπαδάκης 11
5. Δημήτρης Τσιόδρας 11
6. Φρέντι Μπελέρης 10
7. Ελεονώρα Μελέτη 10
8. Νίκος Φαραντούρης 10
9. Σάκης Αρναούτογλου 9
10. Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος 9
11. Νίκος Παπανδρέου 7
12. Κώστας Αρβανίτης 6
13. Γιώργος Αυτιάς 4
14. Ελίζα Βόζεμπεργκ 4
15. Αφροδίτη Λατινοπούλου 5
16. Νίκος Αναδιώτης 4
17. Εμμανουήλ Φράγκος 4
18. Μανώλης Μεφαλογιάννης 3
19. Νίκος Παππάς 3
20. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 1
21. Γαλάτω Αλεξανδράκη 0
Κατάταξη με βάση τις Ερωτήσεις
1. Κώστας Παπαδάκης 24
2. Γαλάτω Αλεξανδράκη 20
3. Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος 20
4. Εμμανουήλ Φράγκος 20
5. Σάκης Αρναούτογλου 17
6. Αφροδίτη Λατινοπούλου 17
7. Μανώλης Μεφαλογιάννης 16
8. Δημήτρης Τσιόδρας 14
9. Γιάννης Μανιάτης 13
10. Μαρία Ζαχαριά 12
11. Έλενα Κουντουρά 12
12. Νίκος Αναδιώτης 11
13. Κώστας Αρβανίτης 11
14. Γιώργος Αυτιάς 10
15. Νίκος Παπανδρέου 8
16. Νίκος Φαραντούρης 8
17. Φρέντι Μπελέρης 7
18. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 6
19. Ελεονώρα Μελέτη 6
20. Ελίζα Βόζεμπεργκ 4
21. Νίκος Παππάς 4
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τις υποδομές του ΣΕΦ
Άδωνις Γεωργιάδης υπέρ Άρη Πορτοσάλτε: «Είναι η ελευθερία της Γνώμης του που ενοχλεί»
Ελληνοτουρκικά: Χαμήλωσε ο πήχης – Σε πρώτο πλάνο το μεγάλο παζάρι Τραμπ και Ερντογάν στη Συρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr