Η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση στην ευρωζώνη τύπου Ελλάδας, καθώς αποφασίζει αν θα ρίξει τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολιτικές και οικονομικές αναταραχές — με τις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές του μπλοκ στη Ρουμανία να δίνουν σε έναν ακροδεξιό οπαδό της Ρωσίας το υψηλότερο ποσοστό ψήφων. Την ώρα που η Γερμανία πλήττεται από μια σειρά τεράστιων απωλειών θέσεων εργασίας και οι ηγέτες της ΕΕ αμφιταλαντεύονται για το πώς να αντιμετωπίσουν μια άλλη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ – η γαλλική σπίθα μπορεί να πυροδοτήσει μια τεράστια πυρκαγιά.
Η ακροδεξιά πολιτικός και το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης σταθμίζουν αν θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού που κυβερνά μόλις τρεις μήνες, αλλά και θα σκορπίσει τον τρόμο στις χρηματοπιστωτικές αγορές στέλνοντας κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη.
«Εάν ο προϋπολογισμός παραμείνει ως έχει, θα ψηφίσουμε για δυσπιστία», είπε η Λεπέν μετά τη συνάντηση με τον Μπαρνιέ για περισσότερο από μία ώρα το πρωί της Δευτέρας. «Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιλέξει νέο πρωθυπουργό».
Η κεντρώο-συντηρητική μειοψηφική κυβέρνηση του Μπαρνιέ, που σχηματίστηκε αφότου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα εκλογές τον Ιούνιο που διέσπασε το κοινοβούλιο σε τρία αριστερά, κεντρώα και ακροδεξιά μπλοκ, έχει δώσει προτεραιότητα στη διευθέτηση των καταστροφικών δημόσιων οικονομικών της χώρας. Χρόνια πληθωρικών δαπανών έχουν φέρει το έλλειμμα της Γαλλίας -δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του ποσού που ξοδεύει και του ποσού που εισπράττει σε φόρους- σε περισσότερο από το 6% του συνόλου της οικονομίας, διπλάσιο από αυτό που επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, η Λεπέν έχει αντισταθεί στον τορπιλισμό του συνασπισμού. Αλλά πάντα έλεγε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό αν δεν της άρεσε.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν της αρέσει. Το ίδιο ισχύει και την αντίπαλη αριστερή ομάδα.
Καθώς οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό πλησιάζουν στο τέλος τους, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες διαθέτουν αρκετές ψήφους για να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Μπαρνιέ και να βυθίσουν τη χώρα σε μια νέα φάση πολιτικού χάους.
«Η θέση της Μαρίν Λεπέν είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, σύμμαχος του Μακρόν. «Δεν μπορείς να παίζεις με το μέλλον της χώρας».
Οικονομική κρίση ενόψει
Αλλά δεν μιλάμε μόνο για τη Γαλλία.
«Αν αύριο, η κυβέρνηση καταρρεύσει λόγω του προϋπολογισμού, θα υπάρξει αμέσως οικονομική κρίση», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρετάιγ. «Μην νομίζετε ότι η Γαλλία είναι θωρακισμένη».
Πριν από μια δεκαετία, το τεράστιο δημόσιο χρέος στην Ελλάδα σχεδόν ανέτρεψε την ευρωζώνη του ενιαίου νομίσματος. Αποκάλυψε πώς οι κρίσεις δεν μπορούσαν να περιοριστούν σε μία μόνο χώρα και πώς δεν χρειάστηκαν πολλά για να αρχίσουν να κλονίζονται οι οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ακόμη και μεγάλα έθνη όπως η Γαλλία και η Ιταλία, τόσο σημαντικά για την υγεία του μπλοκ, ένιωσαν τις συνέπειες.
Αλλά τότε, η Γερμανία ήταν ισχυρή υπό την καγκελάριο της, Άνγκελα Μέρκελ. Μπορούσε να αντέξει οικονομικά να διασώσει τους συμμάχους της και είχε το πολιτικό κεφάλαιο για να σταθεροποιήσει το πλοίο. Αυτό δεν ισχύει πλέον, με τη γερμανική οικονομία σε αταξία και την κυβέρνησή της πολιορκημένη.
Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε το κλείσιμο των πρώτων εργοστασίων στην ιστορία της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας μετά από πτώση 42% στα τριμηνιαία κέρδη. Η χαλυβουργία ThyssenKrupp ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να απωλέσει έως και 11.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Χιλιάδες ακόμη πρόκειται να απολυθούν στη Bosch και τη Ford στη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ θα μπορούσε να βρεθεί στο χείλος μιας νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της αβεβαιότητας της πολιτικής.
Δίκη για υπεξαίρεση
Η Λεπέν, η οποία ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας το 2027, επέκρινε τον προϋπολογισμό του Μπαρνιέ, ο οποίος αποσκοπεί στην εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, με υψηλότερους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια και την προτεινόμενη καθυστέρηση στην προσαρμογή του πληθωρισμού για τις συντάξεις. Η Λεπέν έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για την αποτυχία της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες για τη γραφειοκρατία και την ιατρική βοήθεια για τους μετανάστες.
Η αναμέτρηση του προϋπολογισμού έρχεται την ώρα που η ακροδεξιά ηγέτης αναμένει τη δικαστική απόφαση για τις κατηγορίες για υπεξαίρεση που αντιμετωπίζει. Η Λεπέν, μαζί με το κόμμα της – την Εθνική Συσπείρωση – και άλλα 26 άτομα δικάζονται για φερόμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώσουν τους υπαλλήλους του κόμματος. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Η απόφαση της Λεπέν για τον προϋπολογισμό θα παρακολουθείται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες συχνά μπορούν να υπαγορεύουν την πορεία δράσης που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις. Οι αγορές έχουν ηρεμήσει μετά από μια περίοδο ανησυχίας μετά την αρχική προκήρυξη εκλογών από τον Μακρόν, αλλά οι επενδυτές παραμένουν σε επαγρύπνυση – με τη Γαλλία να θεωρείται πλέον χειρότερος πιστωτικός κίνδυνος από την Πορτογαλία ή την Ισπανία.
Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ο Μπαρνιέ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα συνταγματικό τέχνασμα για να περάσει τον προϋπολογισμό του. Το παιχνίδι θα του επιτρέψει να περάσει ένα κείμενο χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, αλλά θα τον εκθέσει και σε ψήφο δυσπιστίας που θα μπορούσε να του κοστίσει τη θέση του.
Και τότε είναι που η Μαρίν Λεπέν μπορεί να χτυπήσει.
«Όλα μπορούν να εκραγούν»
Ο Μπαρνιέ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης διακυβεύεται στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας.
«Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες της ευρωζώνης γιατί διαφορετικά, όταν μια από τις χώρες δεν τους σέβεται – είδαμε τι συνέβη με την Ελλάδα – όλα μπορούν να εκραγούν», είπε την Παρασκευή σε εκδήλωση που διοργάνωσε το γαλλικό επιχειρηματικό λόμπι Medef στο Παρίσι.
Σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξέφρασε «αμφιβολία για την ικανότητα των [γαλλικών] ιδρυμάτων να προσφέρουν αποτελέσματα πολιτικής» και «αναμένουν ότι το χρέος [του Παρισιού] θα συνεχίσει να αυξάνεται».
«Η άφιξη του Μπαρνιέ και ο προϋπολογισμός που πρότεινε διασφάλισαν τις αγορές σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο Andreas Eisl, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Jacques Delors, προσθέτοντας ότι «οι αγορές θα αντιδράσουν έντονα εάν μια διαφορετική κυβέρνηση προτείνει μια ισχυρή απομάκρυνση από την πορεία του Μπαρνιέ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται την Τρίτη να εγκρίνει το πολυετές σχέδιο δαπανών που υπέβαλε η κυβέρνηση του Μπαρνιέ και να περιγράψει μια λίστα μεταρρυθμίσεων. Εάν η Γαλλία ακολουθήσει τις μεταρρυθμιστικές συστάσεις της Επιτροπής, θα της χορηγηθεί παράταση από τέσσερα σε επτά χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της.
Το αν η Λεπέν έχει κάτι να κερδίσει γκρεμίζοντας την κυβέρνηση του Μπαρνιέ παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
Ενώ η Λεπέν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους ψηφοφόρους της να αναλάβει δράση, η κατάρρευση της κυβέρνησης θα αποτελούσε πολιτικό κίνδυνο. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός Γάλλων, ειδικά των ψηφοφόρων της Λεπέν, αλλάζουν γνώμη και θέλουν η κυβέρνηση του Μπαρνιέ να καταρρεύσει, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Elabe.
Η κοινή γνώμη στο σύνολό της διχάζεται σχετικά με το εάν ο Μπαρνιέ πρέπει να φύγει, σύμφωνα με την έρευνα.
Ακόμη και ο Μπαρνιέ είναι προσεκτικός.
Ερωτηθείς αν θα παραμείνει πρωθυπουργός τα Χριστούγεννα, είπε ότι «είναι λίγο νωρίς» για να πει.
Διαβάστε επίσης:
Η Μόσχα απέλασε Βρετανό διπλωμάτη με την κατηγορία της κατασκοπείας
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr