Οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Ευρώπης, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών σε ασθενείς που βγαίνουν από το χειρουργείο, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συμπέρασμα αυτό είναι αναμενόμενο και φυσικά προκαλεί έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα στη χώρα μας, που έχει μεγάλη έλλειψη σε αυτή την ειδικότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που αφορούν στην αναλογία νοσηλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας που είναι εξαιρετικά μικρή (3,8 ανά 1.000), σε σύγκριση με τη μέση αναλογία στις υπόλοιπες χώρες που είναι τρεις φορές υψηλότερη (9,2 ανά 1.000).
Μία νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε χθες στο Euronews, δείχνει πως η υποστελέχωση με νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτών συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργεία, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και μετεγχειρητικών προβλημάτων στην υγεία τους.
«Η ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είναι πρωταρχικής σημασίας και δικαίως δίνεται μεγάλη έμφαση στα κατάλληλα συστήματα, πολιτικές και διαδικασίες», σχολίασε ο Paul Meredith, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζει: «Η έρευνα είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι ο φόρτος εργασίας είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου και ότι οι κίνδυνοι για τους χειρουργικούς ασθενείς επιμένουν και μετά την άμεση εγχειρητική περίοδο. Το επαρκές προσωπικό νοσηλευτών στους θαλάμους είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνουν από αυτήν».
Η μελέτη
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα χειρουργικών ασθενών και προσωπικού από σχεδόν 214.000 ασθενείς σε τέσσερα νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ (NHS), που καλύπτουν την περίοδο από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Surgery.
Τι έδειξαν τα ευρήματα
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι ελλείψεις νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών αυξάνουν τον κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 2,3%, ενώ οι ελλείψεις μόνο σε βοηθούς νοσηλευτών τον αυξάνουν κατά 1,4%.
Η υποστελέχωση συνδέθηκε με:
4,8% αύξηση της εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβους αίματος).
Αύξηση 5,7% των περιπτώσεων πνευμονίας.
6,4% αύξηση των ελκών πίεσης ή κατακλίσεων, που είναι ιδιαίτερα συχνές για ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Η θνητότητα αυξήθηκε κατά 9,2% για κάθε μέρα που δεν υπήρχαν αρκετοί νοσηλευτές και κατά 10,3% για κάθε ημέρα που υπήρχαν ανεπαρκείς βοηθοί νοσηλευτών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι ελλείψεις υγειονομικών αυξήθηκαν στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 62% κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Επιπλέον το 90% των νοσηλευτών εξέφρασαν την πρόθεση να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με πάνω από το 80% να αναφέρουν ψυχολογική δυσφορία.
Γιατί γυρίζουν την πλάτη στα νοσοκομεία οι νοσηλευτές
Όμως γιατί φεύγουν τρέχοντας από τα νοσοκομεία της Ευρώπης και της χώρας μας οι νοσηλευτές; Ιδιαίτερα, μάλιστα τα τελευταία χρόνια;
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα έρευνα για τους υγειονομικούς που διεξήχθη το 2021 από το Royal College of Nursing, αποκάλυψε ότι το 56,8% των νοσηλευτών σκέφτονταν ή σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.
Οι αιτίες είναι πολλές με πρώτη στη λίστα το αίσθημα υποτίμησης και την υπερβολική πίεση, αλλά τη βία και τον εκφοβισμό. Επίσης το 30% των νοσηλευτών σε χώρες όπως η Δανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.
Δυο στοιχεία που προκαλούν μεγάλη ανησυχία είναι η βία και το bullying. Μάλιστα οι επιθέσεις και ο εκφοβισμός κατά των υγειονομικών, που τόσο συχνά βλέπουμε και στην Ελλάδα, δεν προέρχεται μόνο από ασθενείς, αλλά και από τους συγγενείς των νοσηλευομένων όπως και από άλλους επαγγελματίες υγείας. Απόδειξη το γεγονός ότι έως και το 41% των νοσηλευτών αναφέρουν κακοποίηση από συναδέλφους τους υγειονομικούς!
Τα στοιχεία των ερευνών είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τα συστήματα υγείας της Ε.Ε και οι πολιτικές ηγεσίες των κρατών θα πρέπει επιτέλους να δώσουν την πρέπουσα προσοχή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που στα δημόσια νοσοκομεία δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και ο καθένας έχει πρόσβαση στους θαλάμους ασθενών αλλά και υγειονομικών με συνέπεια συχνά να γίνονται κλοπές αλλά και βίαιες επιθέσεις κατά των εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως έχει μυωπία
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr