Μπορεί να έχει καθυστερήσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο φαίνεται πως έφτασε η ώρα της ανταμοιβής για εκείνους που συμβάλλουν στην αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ΑΑΔΕ για την ενεργοποίηση ενός χρηματικού μπόνους που κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη φορολογική συνεισφορά από όλους.
Το μέτρο της επιβράβευσης ισχύει από τις 11 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία δημοσιεύθηκε ο νέος φορολογικός νόμος στο ΦΕΚ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει πραγματικότητα λόγω καθυστερήσεων που αφορούν τη νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών. Η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο, ώστε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους καταγγέλλοντες, διασφαλίζοντας ότι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο δημοσιοποίησης των προσωπικών τους στοιχείων. Αυτή η προφύλαξη είναι κρίσιμη, καθώς πολλές φορές οι πολίτες μπορεί να διστάσουν να αναφέρουν παραβάσεις αν δεν είναι σίγουροι ότι η ανωνυμία τους θα διατηρηθεί.
Η διαδικασία για την καταβολή της χρηματικής αμοιβής θα είναι ειδική και θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον αποδειχθεί η φοροδιαφυγή που έχει καταγγελθεί μέσω του σκαναρίσματος μιας απόδειξης. Η επιβράβευση υπολογίζεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Σημαντικό είναι ότι η επιβράβευση δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ, αλλά ούτε και πάνω από 3.000 ευρώ, προσφέροντας έτσι μια ελκυστική κίνητρο στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Επιπλέον, αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση θα υπολογίζεται μόνο επί του εκδοθέντος στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα μπορούν να επικεντρωθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι η χρηματική επιβράβευση δεν θα θεωρείται εισόδημα και θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιπλέον, θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να δεσμευτεί ή να συμψηφιστεί με τυχόν βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή άλλους φορείς. Αυτή η διάταξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει την ασφάλεια και την προθυμία των πολιτών να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν θα αναρτάται στο Διαδίκτυο, ούτε στο Πρόγραμμα «Διαύγεια». Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα νιώθουν ασφαλείς όταν αναφέρουν παραβάσεις.
Η διαδικασία αναφοράς είναι απλή και προσιτή για όλους. Οι καταναλωτές μπορούν να σκανάρουν αποδείξεις μέσω της ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, διαθέσιμη στα Google Play Store και App Store. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα μιας απόδειξης, σκανάροντας τον QR code που περιέχει. Αμέσως μετά, η πληροφορία αποστέλλεται στο σύστημα της ΑΑΔΕ, διευκολύνοντας τη διαδικασία αναφοράς των περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Η εφαρμογή «Appodixi» έχει αναβαθμιστεί ώστε να αναγνωρίζει το QR Code των ταμειακών μηχανών, περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της απόδειξης. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να είναι ενεργοί συμμετέχοντες στη διαδικασία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Διαβάστε επίσης:
«Παγώνει» για ένα ή δύο χρόνια ακόμη ο φόρος 15% στην υπεραξία των ακινήτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr