Επέμεινε ότι σοβαρολογεί ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απόφασή του να καταλάβει τη Γροιλανδία σε μια εκρηκτική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό της Δανίας, σύμφωνα με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλούνται οι Financial Times.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τη Mette Frederiksen, τη Δανή πρωθυπουργό, για 45 λεπτά την περασμένη εβδομάδα. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε την επικοινωνία, αλλά η Φρέντερικσεν είπε ότι είχε τονίσει πως το τεράστιο νησί της Αρκτικής – αυτόνομο τμήμα του βασιλείου της Δανίας – δεν είναι προς πώληση, ενώ σημείωσε το «μεγάλο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για αυτό.
Πέντε νυν και πρώην ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την κλήση είπαν ότι η συνομιλία πήγε πολύ άσχημα.
Πρόσθεσαν ότι ο Τραμπ ήταν επιθετικός και συγκρουσιακός μετά τα σχόλια της Δανής πρωθυπουργού ότι το νησί δεν είναι προς πώληση, παρά την προσφορά της για μεγαλύτερη συνεργασία σε στρατιωτικές βάσεις και εξορύξεις ορυκτών.
«Ήταν φρικτό», είπε μία από τις πηγές. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ήταν ακλόνητος, μια ψυχρολουσία. Πριν, ήταν δύσκολο να τον πάρεις στα σοβαρά. Αλλά πιστεύω ότι είναι σοβαρός και δυνητικά πολύ επικίνδυνος».
Οι λεπτομέρειες της κλήσης είναι πιθανό να αυξήσουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες ότι η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία θα «τεντώσει» τους διατλαντικούς δεσμούς περισσότερο από ποτέ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί σωρεία πιέσεων στους συμμάχους να εγκαταλείψουν εδάφη.
Ο Τραμπ έχει ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του μιλώντας για ενδεχόμενη κατάληψη της Γροιλανδίας, της Διώρυγας του Παναμά, ακόμη και του Καναδά.
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι τα σχόλιά του για τη Γροιλανδίας και τα περί λόγων «εθνικής ασφάλειας» ήταν ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην επικράτεια του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται επίσης για τη θέση τους στην Αρκτική.
Αλλά η κλήση με την Φρέντερικσεν βάθυνε την κρίση εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
«Η πρόθεση ήταν πολύ σαφής. Τη θέλουν. Οι Δανοί βρίσκονται τώρα σε κατάσταση διαχείρισης κρίσεων», είπε ένα άτομο που ενημερώθηκε για την κλήση. Κάποιος άλλος είπε: «Οι Δανοί έχουν τελείως φρικάρει με αυτό».
Ένας πρώην Δανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ δύσκολη συζήτηση. Απείλησε με συγκεκριμένα μέτρα κατά της Δανίας, όπως στοχευμένους δασμούς».
Το γραφείο της πρωθυπουργού της Δανίας δήλωσε ότι «δεν αναγνώρισε την ερμηνεία της συνομιλίας που δόθηκε από ανώνυμες πηγές».
Η Γροιλανδία, όπου ζουν μόλις 57.000 άνθρωποι, αποτελεί σημείο εισόδου σε νέες ναυτιλιακές διαδρομές που ανοίγουν σταδιακά μέσω της Αρκτικής. Διαθέτει επίσης άφθονα αλλά δυσπρόσιτα ορυκτά.