Χρειάστηκε να συγκληθεί δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, αυτή τη φορά εκτάκτως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει στη βάση του κόμματος και στην κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με απορία στα τεκταινόμενα, τις ακριβώς έκανε την περασμένη Κυριακή η κεντρική επιτροπή, που ενέκρινε πρόταση μομφής κατά του εκλεγμένου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.
Μέσα σε κλίμα έντονης δυσπιστίας για τα όσα έχουν μεθοδευτεί τις τελευταίες ημέρες, η Πολιτική Γραμματεία έδωσε την αναμενόμενη και επιζητούμενη από την πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής ερμηνεία ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σημαίνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος πρόεδρος.
Η απόφαση εγκρίθηκε με ψήφους 17 υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή, εν μέσω της σφοδρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει για το εάν έπρεπε μετά την έγκριση της πρότασης μομφής να παυθεί ή να παραμείνει στη θέση του, έστω και τύποις, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο. Καταψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη ενώ απούσα ήταν η Ολυμπία Τελιγιοριδου.
Σημειωτέον ότι τα μηνύματα από τη βάση δείχνουν ότι μεγάλο κομμάτι των μελών και στελεχών του κόμματος, αντιδρά στην απόφαση, τόσο για αυτή καθαυτή την πρόταση μομφής, όσο και για την ερμηνεία περί έκπτωσης, καθώς το καταστατικό παραπέμπει για οριστική λύση στο έκτακτο συνέδριο, αλλά με τις κινήσεις της η τωρινή πλειοψηφία – σε συνδυασμό με την αμηχανία της “κασσελακικής” πλευράς – μοιάζει να επιδιώκει την επιβολή μίας ντε φάκτο διαμόρφωσης καταστάσεων σε βάρος του κ. Κασσελάκη.
Υπενθυμίζεται ότι κορυφαίοι νομικοί, όπως ο Ξενοφών Κοντιάδης και ο Αντώνης Καραμπατζός επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το καταστατικό, η έγκριση πρότασης μομφής δεν σημαίνει και έκπτωση από το αξίωμα του προέδρου, ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος των “87” παραδέχθηκε πως ο κ. Κασσελάκης παραμένει μέχρι το συνέδριο τύποις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η Πολιτικής Γραμματεία – που δεν έχει εδώ και καιρό, με ευθύνη και του κ. Κασσελάκη – κανονική σύνθεση, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου, επιδιώκει να σταματήσει τη σχετική συζήτηση, αντιλαμβανόμενη ότι όλα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται οριακά ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει:
«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.
Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».
Με δήλωσή της, η κυρία Τζάκρη τόνισε:
«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.
Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.
Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.
Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.
Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.
Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.
Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.
Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα.
Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».
Διαβάστε επίσης:
Μάχη ηγεσίας και στη «Νίκη»: Επίδοξος δελφίνος του Νατσιού απολύθηκε από υπάλληλος της ΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr