Περισσότερα από 36 δισ. ευρώ παίχτηκαν στην Ελλάδα το 2023 αποδεικνύοντας ότι η εξάρτηση του τζόγου έχει πάρει τη μορφή επιδημίας τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
Τα παραπάνω ανέφεραν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης «Aids, Ηπατίτιδες, Αναδυόμενα Νοσήματα & Εξαρτήσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 26 έως 28 Σεπτέμβριου στην Αθήνα.
Στην συνάντηση αναλύθηκαν για πρώτη φορά σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο την κοινωνική όσο και ιατρική διάσταση των εξαρτήσεων που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν και τον διαδικτυακό τζόγο, που «εκτινάχθηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μάλιστα η νομική και σύμβουλος πολιτικής υγείας, Χριστίνα Γκόλνα, παρουσίασε δεδομένα από την παγκόσμια αγορά στοιχηματισμού, η οποία ενισχύεται με ιδιαίτερα υψηλό σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ιδίως στη διαδικτυακή μορφή του παιχνιδιού.
Είναι ενδεικτικό ότι διεθνώς, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται σε 5,6% για το σύνολο της αγοράς και 11,8% για το διαδικτυακό στοίχημα έως το 2030 δηλαδή σε λιγότερα από έξι χρόνια από τώρα.
Επικίνδυνη αύξηση της εξάρτησης και στην Ελλάδα
Ειδικά στην Ελλάδα, το 2023 ο μεικτός κύκλος εργασιών της αγοράς του στοιχηματισμού σημείωσε αύξηση 23,35% σε σχέση με το 2022.
Σε αυτήν τη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, αναδεικνύεται πλέον επιτακτικά η διάσταση της διαταραχής της στοιχηματικής συμπεριφοράς, ή εξάρτησης από τυχερά παιχνίδια.
Η διαταραχή στοιχηματισμού προσδιορίζεται από ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενου στοιχηματισμού, που συνεχίζεται παρά τη δημιουργία πολλαπλών προβλημάτων σε διάφορους τομείς της ζωής ενός ατόμου.
Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας (Ιούλιος 2024), κατέδειξε ότι, διεθνώς, το 46,2% των ενηλίκων και το 17,9% των εφήβων είχαν στοιχηματίσει τους τελευταίους 12 μήνες. Μεταξύ των ενηλίκων, το 8,7%, ή περίπου 1 στους 10, χαρακτηρίζονται σε κίνδυνο, και το 1,41% με προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό.
Στην Ελλάδα, πάνω από 1 στους 2 Έλληνες πολίτες (57,3%) δηλώνουν ότι έχουν παίξει κάποιο τυχερό παιχνίδι τους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με την Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, (ΕΕΕΠ, 2023).
Μεταξύ όσων παίζουν, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 εκτίμησε επιπολασμό της προβληματικής ενασχόλησης 2,4%, ποσοστό που επιβεβαιώθηκε και από την τελευταία έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΕΠ (2023).
Μεταξύ των προσδιοριστικών παραγόντων του κινδύνου διαταραχής εξάρτησης ως κρίσιμος, πλέον, αναδεικνύεται διεθνώς το γυναίκειο φύλο, καθώς καταρρίπτεται το στερεότυπο ότι παίζουν μόνο ή κυρίως οι άνδρες.
Στο Ην. Βασίλειο, ο αριθμός των γυναικών που αναζητούν φροντίδα για διαταραχές στοιχηματισμού υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε 5 έτη, με περίπου 1 εκατομμύριο γυναίκες να τελούν σε κίνδυνο βλάβης από τον στοιχηματισμό.
Περισσότερο από το 1/3 αυτών θα δίσταζαν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του στίγματος. Μάλιστα, το στίγμα αυτό φαίνεται ότι αυξάνεται όσο αυξάνεται και η βαρύτητα της διαταραχής στοιχηματικής συμπεριφοράς, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση σε φροντίδα σε εκείνες ακριβώς τις γυναίκες που την έχουν περισσότερη ανάγκη.
Επιπλέον, η αλληλεπίδραση της στοιχηματικής συμπεριφοράς και του χώρου εργασίας συνιστά αναδυόμενη περιοχή μελέτης και επιτήρησης, με τη φύση της εργασίας (π.χ. επαγγελματίες αθλητές, μάνατζερ, επαγγελματίες του χώρου του στοιχηματισμού και εργαζόμενοι σε χειρωνακτικές εργασίες, χωρίς σταθερότητα στο περιβάλλον) και τη μορφή της απασχόλησης (π.χ. βάρδιες), να επηρεάζουν την πιθανότητα ή να εντείνουν την προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό.
Τόσο ο χώρος (επίγειο ή διαδικτυακό) όσο και ο τύπος του παιχνιδιού (π.χ. καζίνο, ή φρουτάκια) έχουν σχετιστεί με την επικινδυνότητα ανάπτυξης προβληματικής ενασχόλησης με το τυχερό παιχνίδι.
H διαχείριση της διαταραχής στοιχηματισμού προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση δημόσιας υγείας, με ολοκλήρωση των υπηρεσιών γύρω από τον παίκτη. Η ασφάλεια στο παιχνίδι (μια εξέλιξη από την υπευθυνότητα, που εξέταζε την ατομική παικτική συμπεριφορά) αντικατοπτρίζει αυτήν ακριβώς την προσέγγιση δημόσιας υγείας.
Τη μετάβαση, δηλαδή, στην αξιολόγηση του συνόλου των ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών συνθηκών για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο οποίο οι παίκτες μπορούν με έγκυρη, επαρκή και διαφανή ενημέρωση να επιλέγουν να ψυχαγωγηθούν χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο άλλες δραστηριότητές τους ή να προκαλούν βλάβη στον εαυτό τους ή σε άλλους.
36 δισ. ευρώ τζόγαραν οι Έλληνες το 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, «παίχτηκαν» το 2023 στην Ελλάδα, σε κάθε μορφή τζόγου 36 δισ. ευρώ.
Ο διαδικτυακός τζόγος κέρδισε έδαφος και γιγαντώθηκε την περίοδο της πανδημίας, όταν χιλιάδες Έλληνες, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, στράφηκαν σε αυτόν. Υπάρχει επίσης παράνομος διαδικτυακός τζόγος όπου, το 2023 παίχτηκαν 1,7 δισ. ευρώ.
Η Συνάντηση διοργανώθηκε, μεταξύ άλλων από την Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», την Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», την Δ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», την A’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”, το Εργαστήριο Πρόληψης, Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Παθολογική Κλινική – Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών του Γ.Ν. Πάτρας και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την επιστημονική ευθύνη είχαν ο Άγγελος Χατζάκης, Ομότιμος καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Λαϊκό Νοσοκομείο.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr